Feladat: 1212. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fejéregyházi Sándor 
Füzet: 1964/február, 52 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatba írt kör, Síkgeometriai számítások trigonometriával, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/december: 1212. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A két érintkező kör sokféleképpen helyezkedhet el a háromszöghöz képest, és sokféleképpen választhatjuk meg a háromszöget meghatározó adatokat is. Oldjuk meg először a feladatot abban a legkézenfekvőbb esetben, ha mindkét kör a háromszög belsejében van (1. ábra), sugaruk r, és érintik az AB=c oldalt. A T1, T2 érintési pontokkal 3 részre osztott oldalból

rctgα2+2r+rctgβ2=c,r=cctgα2+ctgβ2+2.(1)

 
 
1. ábra
 

Az AO1 és BO2 egyenesek a beírt kör O középpontjában metszik egymást, és hasonlóan számíthatjuk a beírt kör ϱ sugarát, a nyert kifejezés alapján pedig a fenti nevező első két tagjának összegét:
ϱ=cctgα2+ctgβ2,és ígyr=ccϱ+2=cϱc+2ϱ.(2)
r utóbbi kifejezését abból is megkaphatjuk, hogy az ABO háromszög területét felírjuk mint az ABO2O1, trapéz és az O1O2O háromszög területének összegét: a trapéz magassága r, és O1O2=2r.
Írható (2) a következő tetszetős alakban is:
1r=c+2ϱcϱ=1ϱ+2c.

 
Innen látjuk, hogy a körpár ilyen típusú beírása esetén akkor kapunk legnagyobb sugarat, ha a körök közös érintőjének a leghosszabb oldalt választjuk, viszont a legrövidebb oldalt érintő körpár sugara a legkisebb.
(2)-t s-sel (a fél kerülettel) bővítve és 2ϱs=2t=cmc figyelembevételével
r=ctcs+2t=ts+mc=c(s-a)(s-b)(s-c)cs+2(s-a)(s-b)(s-c)


(kisebb magassághoz nagyobb r, és természetesen nagyobb alap tartozik). Az utolsó kifejezés r-et kizárólag az oldalak függvényeként állítja elő.
Bemutatjuk a két kör néhány különböző elhelyezkedését anélkül, hogy teljes felsorolást adnánk.
 
 
2. ábra
 

A két körnek a háromszög oldalain 4 érintési pontja kell hogy legyen (legalább), ezek közül legalább 2-nek egy oldalon kell lennie (ezek egybe is eshetnek), vagyis a háromszög egyik oldala a két kör közös érintője. Ez lehet az érintkezési pontjukban húzott érintő, és lehet egy külső közös érintő. Lehetséges az is, hogy mindkettő szerepeljen az oldalak között. Ekkor derékszögű a háromszög, és az átfogója tetszés szerinti egyenes lehet, vagy ha a derékszögű háromszögből indulunk ki, ahhoz tetszés szerinti nagyságú körpár írható úgy, hogy mindkettő érintse mindkét befogó egyenesét (az egyik érintheti emellett az átfogó egyenesét is, 2. ábra).
 
 
3. ábra
 

A közös belső érintő mellett a másik két oldalt alkothatja a körök egy‐egy további érintője (3. ábra). A körök eshetnek a háromszög valamelyik szögtartományába, egy ilyen szög csúcsszögének a tartományába, vagy a háromszög egy külső szögének a tartományába. A 3. ábra ABC háromszögének adataiból meghatározzuk alább a körök r sugarát. A szaggatott vonalak további lehetséges érintőket mutatnak. Ezek az ABC háromszög két-két megfelelő oldalegyenesével ismét egy‐egy olyan háromszöget alkotnak, melynek az adott körök 2‐2 oldalát érintik.
Ha a háromszög egyik oldala a két kör közös külső érintője, akkor is eshetnek a körök a háromszöghöz képest különböző tartományokba. Az 1. ábra feltüntet a beírt körpáron kívül még egy körpárt. Néhány további példát a 4. ábra mutat.
 
 
4. ábra
 

Az olvasóra bízzuk az összes lehetséges esetek felkutatását. Ezekre r a fentiekhez hasonlóan határozható meg és (1)-hez hasonló kifejezések adódnak azzal, hogy a nevezőben ctg helyett tg léphet fel és az előjelek változhatnak, ‐ a harmadik tagé is.
 
Térjünk most vissza a 3. ábra esetére. Itt
BA+AT=BT,c+rctgα2=rctgβ2,és innenr=cctgβ2-ctgα2.
Lényeges különbség (1)-hez képest a nevezőben a 2-es tag hiánya.
 
 Fejéregyházi Sándor (Budapest, I. István g., IV. o. t.)