Feladat: 1208. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kolcza Judit ,  Rétházi Tamás 
Füzet: 1963/szeptember, 16 - 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlőtlenség-rendszerek grafikus megoldása, Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenség-rendszerek, Lineáris programozás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/november: 1208. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

* Kapjon egy állat naponta az I. takarmányból x, a II-ból y kilogrammot. Ezek az A, B, C tápanyagra közölt összetételi adatok, vala mint igények alapján úgy választandók, hogy teljesüljön:

10x+10y45,10x+20y60,5y5.
Egyszerűsítéssel és kiegészítéssel a problémát a következő egyenlőtlenségrendszer írja le:
x+y4,5,x+2y6,y1,x0.

A derékszögű koordinátarendszerben az így figyelembe veendő valamennyi x, y számpárt az ábra H csíkozott részében és annak határán levő pontok ábrázolják. H-t az x+y=4,5 és x+2y=6 egyenesek egy-egy szakasza, valamint az y=1 és x=0 egyenesek egy-egy félegyenese választja el a sík többi pontjaitól, szögpontjai C1(0;4,5), C2(3;1,5) és C3(4;1). A határpontok mindenütt a H síkrészhez tartoznak hozzá. (H nem korlátos, ,,végtelenbe nyúlik'', ,,távoli'' pontjai azonban az etetés számára nem jönnek tekintetbe, az állatok túletetését jelentik.)
 
 

a) Az egy állatnak adott összes takarmány költsége K=30x+120y fillér, az ugyanazon K értéket adó x, y pontok párhuzamos egyeneseken sorakoznak. Pl. 180 fillérért az I. takarmányból 6 kg-ot, vagy a II-ból 1,5 kg-ot kapunk, ezért az egyenesek irányát megadja a (6; 0) és (0; 1,5) pontokat összekötő egyenes. Ennek nincs H-val közös pontja. Háromszögvonalzónkat erre állítva majd párhuzamosan úgy tolva, hogy O-tól távolodjék ‐ ez jelenti a nagyobb K értékekre való áttérést ‐, a vonalzó elsőnek a C3 pontot éri el H-ból, tehát a legkisebb költséget igénylő program: állatonként és naponként 4 kg az I., 1 kg a II. takarmányból. Ekkor Kmin=2,40 Ft. (Itt nem voltunk tekintettel a b) alatti veszteség lehetőségére.)
b) Az etetési veszteséget kétféleképpen érthetjük: tömegben, vagy pénzértékben.
b1) Veszendőbe megy Vt=10x+20y dkg takarmány. A megfelelő egyenesek irányát megrajzolva a vonalzó csúsztatásával kapjuk, hogy minimális Vt-t a C2C3 szakasz pontjai adnak, e szakasz bármely (x, y) pontja szerint összeállítva a takarmányadagot, állatonként és naponként 60 dkg takarmány nem a terv szerint használódik fel.
b2) Az I. takarmány 1 kg-jából veszendőbe menő 10 dkg értéke 3 fillér. Ugyanez a gazdasági mutatószám a II. takarmányra 24 fillér. Így Vp=3x+24y fillér és az előzőkhöz hasonló eljárással Vp,min=36 fillér állatonként és naponként, a C3 hoz tartozó x=4 kg, y=1 kg program mellett.
c) Van az a) és b)-nek egyszerre megfelelő program, éspedig b) mindkét változatában az x=4, y=1 program az egyetlen megfelelő.
Megjegyezzük még, hogy a veszteségeknek az adagok megállapítására való visszahatásával nem foglalkoztunk.
 
 Kolcza Judit (Győr, Kazinczy F. lg. III. o. L.)
 Rétházi Tamás (Miskolc, Bláthy O. t. II. o. t.)

*1 A Scharnitzky Viktor-Surányi János: A lineáris programozásról -c. cikk - K. M. L. 25 (1962/11) 97-104. o. - felhasználásával.