Feladat: 1199. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Cserháti György ,  Forgó Antal ,  Lőrincz Csaba 
Füzet: 1963/november, 113 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Háromszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/október: 1199. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a keresett ABC derékszögű háromszög átfogója AB, és messe a BAC szög felezője BC-t D-ben. A háromszöget az AD=f és BD=q szakaszokból kell megszerkesztenünk (ugyanis BD>CD, hiszen BD:CD=AB:AC>1).
Messük el AD-t az AB átfogóra B-ben állított merőlegessel (1. ábra), másrészt a B-ből AD-re bocsátott merőlegessel; legyenek a metszéspontok E és F. A BDE háromszög egyenlő szárú, mert E-nél levő belső szöge a BAE szöget egészíti ki 90-ra, D-nél levő szögének csúcsszöge pedig a CAE szöget, és ezek a BAC szög felével egyenlők. Így BE=BD=q és F felezi a DE szakaszt.

 
 
1. ábra
 

Az AEB derékszögű háromszögben a befogó mértani közép tulajdonsága szerint
AEEF=BE2,
vagy
AEDE=2AEEF=(f+DE)DE=2q2.
(1)


Ebből az összefüggésből DE, és annak ismeretében a keresett háromszög megszerkeszthető pl. a következő módon. Rajzoljunk q befogójú egyenlő szárú derékszögű háromszöget (EBG, EB=BG=q, 2. ábra), és ennek átfogóját G-ben érintő f/2 sugarú k kört. Az E-n és k középpontján átmenő egyenes E-hez közelebbi és távolabbi metszéspontja legyen D1 és A1. Ekkor
ED1EA1=ED1(ED1+f)=EG2=2q2.(2)

Messük a GB egyenest az E középpontú, A1-en átmenő körrel, egyik metszéspont legyen A, és messük EA-t a B középpontú, q sugarú körrel D-ben. Legyen A merőleges vetülete BD-n C, ekkor az ABC háromszög megfelel a feltételeknek.
 

Ez a következő módon látható.
A1GE>A1GD1=90,ígyA1E>GE=2q,
amiből következik, hogy AB>q, tehát D az EA szakaszra, C pedig a BD szakasz D-n túli meghosszabbítására esik. AD felezi a BAC szöget, mert BAD+BEA=CAD+ADC=90, de ADC=EDB=DEB, mivel a BDE háromszög szerkesztés szerint egyenlő szárú: BD=BE=q.
 
 
2. ábra
 

Azt kell még belátnunk, hogy AD=f. A 2. ábra A, B, C, D, E pontjai kielégítik ugyanazokat a feltételeket, mint az 1. ábráéi, így AEDE=2q2, de szerkesztés szerint AE=A1E, s így (2)-t is figyelembe véve AEDE=A1EDE=2q2=A1ED1E, vagyis DE=D1E, és AD=AE-DE=A1E-D1E=A1D1=f.
Könnyen látható, hogy a szerkesztés mindig elvégezhető, és egyetlen megoldása van.
 

Megjegyzés. Lényegében az (1) összefüggéshez jutunk a következő úton is. Az AD egyenes az ABC háromszög köré írt kör A-t nem tartalmazó BC ívét annak F felezőpontjában metszi. (Ez a pont azonos a fenti F-fel, mert utóbbiból AB derékszög alatt látszik, s így ez a pont rajta van a körülírt körön is, AD-n is. Ennek folytán FD=ED/2.) Ezért FACFCD, mert F-nél közös szögük van, továbbá FAC=FAB=FCB. Így FA:FC=FC:FD, FDFA=FD (FD+f)=FC2=FB2=BD2-FD2=q2-FD2, amiből átrendezéssel és szorzással
FD(2FD+f)=q22q2=2FD(2FD+f)=ED(ED+f).


 Cserháti György és Forgó Antal (Eger, Gárdonyi G. g. IV. o. tanulók)
 

A versenyzők legnagyobb része a szerkesztést több számítás alapján végezte el, ilyen a következő.
 
 
3. ábra
 

II. megoldás. BAC=α jelöléssel az ABD háromszögből a szinusz tétellel
fq=sin(90-α)sinα2=cosαsinα2=1-2sin2α2sinα2,
miből ‐ az egyenletnek csak a pozitív gyökét véve ‐
2qsin2α2+fsinα2-q=0,sinα2=f2+8q2-f4q,FD=qsinα2=(f4)2+(q2)2-f4.


Ez a kifejezés egyszerűen megszerkeszthető, ugyanis a q/2 szakasz egyenlő a q oldalú négyzet köré írható kör sugarával ‐, tovább az előző megoldás szerint haladhatunk.
 
 Lőrincz Csaba (Orosháza, Táncsics M. g. III. o. t.)