Feladat: 1198. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fleischer Tamás ,  Kerényi István ,  Varga Endre 
Füzet: 1963/október, 53 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/október: 1198. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyenek egy a követelménynek megfelelő elhelyezés csúcspontjai P, A, B, C úgy, hogy PA, PB, PC rendre egyenlő az előre megadott u, v, w szakasszal, továbbá AB=BC=CA; jelöljük közös hosszukat d-vel. Forgassuk el az alakzatot A körül 60-kal úgy, hogy B a C-be jusson; legyen P új helyzete P1, CC1. Ebben az alakzatban ismerjük egyrészt a PAP1 szabályos háromszög oldalhosszát, másrészt a PP1C háromszög oldalainak hosszát. Ezekből az egész alakzat a következő lépésekben szerkeszthető.

 
 
1. ábra
 

Felvesszük (helyzet szerint) a PA=u szakaszt; megválasztjuk a fent említett forgás irányát és evvel megszerkesztjük P1-et; a PP1=u szakaszhoz a PC=w és P1C=PB=v szakaszokból megszerkesztjük C helyzetét; végül ezt A körül a megválasztottal ellentétes irányban 60-kal elforgatva kapjuk B helyzetét.
A kapott P, A, B, C alakzat megfelel, mert PA-t és PC-t közvetlenül az előírásnak megfelelően szerkesztettük, PB pedig egyenlő P1C=v-vel, ugyanis az A körüli, a megválasztott iránnyal ellentétes 60-os forgás P1-et P-be, C-t B-be viszi át.
C-t a PP1 egyenes mindkét partján szerkeszthetjük, így legfeljebb 2 megoldás van, mert a többi lépések egyértelműek. C létrejön, ha a PP1C háromszög megszerkeszthető ‐ vagyis ha az adott szakaszok teljesítik a háromszög egyenlőtlenséget ‐, megengedhetjük azonban e háromszög egyenes szakasszá elfajulását is, ekkor C a PP1 egyenesen adódik, csak egy megoldás van1. A betűzést úgy választva, hogy álljon uvw, a megoldhatóság feltétele: u+vw. Ha ez nem teljesül, nincs megoldás.
 
 Fleischer Tamás (Budapest, József A. g. II. o. t.)
 

II. megoldás. A keresetthez hasonló alakzatot nyerünk, ha egy tetszőleges A'B'C' szabályos háromszög csúcsaiból kiindulva vesszük azon X pontok m1 mértani helyét, melyekre XA': XB'=u:v, majd azon Y pontok m2 mértani helyét, amelyekre YB':YC'=v:w, és P' gyanánt m1 és m2 közös pontját vesszük. Ebből a keresett alakzatot olyan hasonlósági transzformációval kapjuk, amely P'A'-t PA=u nagyságúra transzformálja.
 
 
2. ábra
 

Ismeretes, hogy m1 az A', B' alappontokhoz és az u:v arányhoz tartozó Apollóniosz-kör, ill. u=v esetén A'B' felező merőlegese. Ebből az m2 kör (ill. egyenes) 2, 1, vagy 0 megfelelő P' pontot metsz ki. Világos, hogy a P' pontra nézve a P'C':P'A'=w:u arány is a kívánt értékű, s így a hasonlósági transzformációval keletkező háromszög minden követelménynek megfelel.
A szerkeszthetőség és megoldások száma vizsgálatához szükséges számításokra nem térünk ki.
 
 Varga Endre (Kaposvár, Táncsics M. g. III. o. t.)
 
 

Megjegyzés. Egy további megoldás menete a következő: Jelöljük P tükörképét a BC, CA, AB egyenesre rendre Pa, Pb, Pc-vel. Bármelyik kettőjük távolsága előállítható adataink egyikéből, így a PaPbPc háromszög megszerkeszthető. Ugyanis pl. az APbPc háromszögben egyrészt APb=AP=APc, másrészt a kisebb PbAPc szög a tükrözések miatt 120-kal egyenlő. Ebből azt is látjuk, hogy az A, B, C pontokat úgy kapjuk, hogy a PaPbPc háromszög oldalaira, mint alapokra egyenlő szárú háromszögeket szerkesztünk alapjukon 30-os szöggel. Ezekből pedig úgy kapjuk az előírt szakaszok közös P kiindulópontját, mint az A körül u, B körül v és C körül w sugárral írt kör közös pontját.
Bár nem nehéz, de hosszadalmas diszkusszióra vezet a szerkesztés helyességének igazolása és a megoldhatóság és megoldásszám vizsgálata, ‐ ezért nem bocsátkozunk bele.
 
 Kerényi István (Budapest, Bláthy O. erősár. ip. t. III. o. t.)
1Könnyű belátni, hogy ilyen esetben A, B, C és P egy kör pontjai.