Feladat: 1191. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bak Zsuzsanna ,  Corradi Gábor ,  Deák I. ,  Fazekas P. ,  Fejéregyházi S. ,  Földeáki Mária ,  Gerencsér L. ,  Gyárfás A. ,  Kelecsényi T. ,  Lakó F. ,  Lánc J. ,  Lehel Cs. ,  Lehel J. ,  Major J. ,  Makai E. ,  Mihályi Z. ,  Nárai Gy. ,  Pázmándi L. ,  Simon P. ,  Szidarovszky F. ,  Tamás Endre ,  Timár Gy. ,  Veres F. 
Füzet: 1963/május, 194 - 198. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Húrnégyszögek, Feladat, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/szeptember: 1191. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Vizsgáljuk először azt az esetet, ha D és E az AC ill. AB félegyenesen van (1. ábra). Rajzoljunk egy a BD=CE-vel egyenlő hosszú PQ szakaszt és e fölé, a PQ egyenes ugyanazon az oldalán egy a BAD háromszöggel egybevágó PA1Q és egy a CAE-vel egybevágó PA2Q háromszöget úgy, hogy az A1-ből, ill. A2-ből induló rövidebb oldal végpontja legyen P, ha a két oldal nem egyenlő (2. ábra).

 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 

Ha a két háromszög egybeesik, ez azt jelenti, hogy vagy D a C-vel és E a B-vel egybeeesik (ebben az esetben nem teljesül szükségképpen a feladat állítása), vagy AB=AC és AD=AE. Ha A1PQ és A2PQ különböző háromszögek, akkor megmutatjuk, hogy A1-ből, ill. A2-ből induló szögfelezőiknek a szemközti oldalig terjedő szakaszai is különböző hosszúak. Ebből következni fog, hogy A1 és A2 nem lehet különböző, mert BD és CE a DAB szög felezőjén metszik egymást, s így, ha a két szakasz nem esik egybe, a BAD és CAE háromszögek A-ból induló szögfelezői nem lehetnek egyenlő hosszúak.
A szóban forgó két háromszög körülírt köre azonos, mert a PQ oldallal szemközti szögeik egyenlők és csúcsaik a PQ egyenes ugyanazon oldalán vannak. Az A1-ból, ill. A2-ből induló szögfelezőik az ezeket a csúcsokat nem tartalmazó PQ ív R felező pontján mennek át; messék a PQ oldalt az M1 ill. M2 Pontban. Feltehetjük, hogy a jelöléseket úgy választottuk, hogy a körön a pontok R, P, A2, A1 sorrendben következnek. Ekkor M2 a P és M1 közt van, a háromszögek oldalaira tett kikötések folytán M1 is, M2 is a PQ szakasz P-felőli felére esik.
A kör R-ben húzott érintője párhuzamos PQ-val, s így az RA2 egyenessel bezárt δ hegyes szöge egyenlő a PM2A2 szöggel. Másrészt δ az RPA2 íven nyugvó kerületi szög, s így egyenlő az RA1A2 szöggel, mert A1 a P-t nem tartalmazó A2R íven van. Így az A1A2M2M1 négyszög húrnégyszög, mert M2-nél levő külső szöge egyenlő a szemközti A1 csúcsnál levő belső szöggel. Ennélfogva a köréje írt kör R-ből húzható szelőire:
RM1RA1=RM2RA2.

Az M1 és M2 pontok sorrendjére tett megállapításból következik, hogy RM1<RM2, mert az RM1M2 háromszög M1-nél levő szöge tompaszög. Így a fenti egyenlőségből következik, hogy
RA1>RA2.
Ezeket a szakaszokat az M1, ill. M2 ponttal két részre bontva és az egyenlőtlenséget átrendezve
A1M1>A2M2+M2R-M1R>A2M2,
vagyis a két szóban forgó szögfelező különböző. Láttuk azonban, hogy ez nem lehetséges, így a feladat állítása helyes.
 
 

Ha D és E az AC és AB szakasz A-n túli meghosszabbításán van (3. ábra), akkor B és D a BAC szög felezőjének egyik oldalán, C és E a másik oldalán van. Így, ha a BD és CE egyenes metszi ugyanabban a pontban a szögfelező egyenest, a metszéspont csak a BD és CE szakaszokon kívül lehet. Így a szögfelező az ABD és ACE háromszögek külső szögfelezője lehet, és ennek az A csúcstól a szemközti oldalig terjedő szakasza a két háromszögre nézve egyenlő (egybeesik). Rajzoljunk ismét a két háromszöggel egybevágó A1PQ és A2PQ háromszöget közös PQ alappal úgy, hogy A1-et és A2-t se a PQ egyenes, se a PQ szakasz felező merőlegese ne válassza el egymástól (4. ábra). A két háromszög köré írt kör itt is azonos, mert a PQ oldallal szemben levő szögek egyenlők, hiszen az ABD és ACE háromszögekben az A-nál levő szögek csúcsszögek. Az A1PQ háromszög A1-nél levő külső szögének a felezője merőleges a belső szögfelezőre, s így átmegy a fenti R-rel átellenes R' ponton (az A1-et tartalmazó PQ ív felezőpontján). Ugyanitt megy át az A2PQ háromszög A2-nél levő külső szögének a felezője is. Ha a körön a pontok R', A1, A2, P sorrendben következnek, akkor a szögfelezők PQ egyenesen levő M1, M2 metszéspontjaira a Q, P, M2, M1 sorrend áll fenn.
A kör R'-ben húzott érintője párhuzamos PQ-val, így az R'M2-vel bezárt δ tompaszöge az M1M2R' szöggel egyenlő. Másrészt δ a P-t tartalmazó R'A2 íven nyugvó kerületi szög, s így egyenlő az A2A1R' szöggel, mert A1 a P-t nem tartalmazó R'A2 íven van. Az A1A2M2M1 négyszög tehát itt is húrnégyszög, s így
R'A1R'M1=R'A2R'M2.

Az R'M2M1 szög tompaszög, s így R'M1>R'M2, amiből a nyert egyenlőség folytán
R'A1<R'A2.
Ebből következik, hogy
A1M1=R'M1-R'A1>R'M2-R'A2=A2M2,
vagyis az A1 ill. A2 csúcstól a szemközti oldalig terjedő külső szögfelező szakaszok különbözők, ha A1 és A2 különböző. Ez nem lehetséges, kell tehát, hogy A1 és A2 egybe essék. Ekkor vagy AB=AC és AD=AE, vagy AB=AE és AC=AD. Utóbbi esetben BD és CE párhuzamos volna a BAC szög felező egyenesével, holott feltettük, hogy mindkettő metszi közös pontban ezt az egyenest. A feladat állítása tehát teljesül.
 

II. megoldás. A BD és CE szakaszok metszéspontját T-vel jelölve az ABD és ACE háromszögek A-nál levő szöge közös, a szemben levő BD és CE oldaluk egyenlő és AT (belső) szögfelezőjük ugyancsak közös (1. ábra). Az 1123. feladatban* láttuk, hogy a háromszög ebből az adathármasból egyértelműen megszerkeszthető, így a két háromszög egybevágó. A BD oldal B végpontjának a vele egyenlő CE oldal végpontjai közül nem felelhet meg E, mert ebből AB=AE és AC=AD következnék, és T határozatlan. Ezért B megfelelője C, így pedig AB=AC (és egyszersmind AD=AE, a D, E pontpár felcserélhető a B, C pontpárral).
Ha D és E mindegyike az AC, ill. AB oldal A-n túli meghosszabbításán van, akkor a feltevés második részét csak így vehetjük át: a BD és CE egyenesek T metszéspontja rajta van a BAC szögfelező egyenesén. Így ADAB és AEAC, különben ugyanis pl. az ABD háromszög egyenlő szárú, és BD párhuzamos a BAD szög külső szögének, a BAC szögnek felezőjével, tehát T nem jön létre. Feltehetjük, hogy AD>AB (3. ábra); így T nyilvánvalóan BD-nek B-n túli meghosszabbításán, vagyis a BAC szög fent használt felezőjén van, ezért fennáll AE>AC is. Ha ugyanis az állítást erre az esetre bebizonyítottuk, akkor az AD<AB (és AE<AC) eset erre visszavezethető úgy, hogy B, C, D, E helyett rendre D, E, B, C-t írunk.
Feltevéseink szerint az ABD és ACE háromszögek A-nál levő szögei egyenlők, mert csúcsszögek, velük a szemben levő BD és CE oldalak egyenlők, és az A-nál levő (közös) külső szögük felezőjének A és a szemben levő oldal egyenese közötti AT szakasza közös. A bizonyításnak az eredeti eset mintájára való befejezéséhez elég azt belátnunk, hogy a háromszöget egy oldala, a szemben levő szöge és e szög külső szöge felezőjének a csúcs és az oldal egyenese közti szakasza egyértelműen meghatározzák.
Valóban, az 1123. feladat I. megoldásának gondolatmenetét lényegében megismételve és az 5. ábra ugyanonnan átvett jelöléseivel az ACB szög külső szögének CD' felezője átmegy K-n, mert merőleges CE-re, így BCK=BAK=D'BK, továbbá BKC=D'KB, KBCKD'B, KC:KB=KB:KD', CD'=f jelöléssel KC(KC+f)=KB2, tehát az AB-ből és az ACB szögből kiadódó k-ban egyértelműen megszerkeszthető K és hozzá viszonyítva C helyzete (pl. az idézett megoldás mintájára szerkesztett k1 segédkör és a G' pont felhasználásával). ‐ Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
Corradi Gábor (Győr, Czuczor G. Gimn. III. o. t.)

 

 
 
5. ábra
 

Megjegyzés: A bebizonyított tétel egy speciális esete az, ha BD felezi a CBA szöget, ezért T a beírt kör középpontja, tehát CE is szögfelező, éspedig a BCA szögben. Eszerint bebizonyításaink magukban foglalják az 1159. feladat II. megoldása utáni 1. megjegyzésben* említett tétel fordított állításának bizonyítását. Ezt az állítást magában így is kimondhatjuk: ha egy háromszög két (belső) szögfelezője egyenlő, akkor a megfelezett szögek is egyenlők.
Az 1158. feladat példája (a két külső szögfelező egyenlősége) nem áll ellentétben feladatunk állításának második részével, mert a két egyenlő szögfelező szakasz egyikének végpontja egy belső szög szárán van, a másiké pedig az azt kiegészítő külső szög szárán.

*K.M.L. 24 (1962/5) 201. o.

*K.M.L. 25 (1962/11) 122. o.