Feladat: 1178. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fazekas Patrik ,  Máté Zoltán 
Füzet: 1963/március, 122 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kúpszeletek érintői, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/május: 1178. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az F fókusz és a P pont vetülete az irányvonalon F', ill. P', továbbá P vetülete a tengelyen P''. Így a feladat szerint PQ=p=FF', másrészt QR=P''P=F'P', eszerint a Q-nál, ill. F'-nél derékszögű PQR és FF'P' háromszögek egybevágók.

 
 

E háromszögek mondott körüljárási irányai megegyezők, mert a szerkesztés szerint a P,Q,R körüljárási irány egyezik a P,P'',F' iránnyal, az utóbbi a PP''F'P' konvex négyszög (téglalap) körüljárásával, s így megegyezik a P''F'P' körüljárással is, végül az FF' irány ugyanaz, mint a P''F' irány. Így a két háromszög egymásba síkbeli forgatással átvihető. Ámde PQFF', ezért PRFP'.
A parabola ismert tulajdonsága, hogy a P-beli érintője azonos az FP' szakasz felező merőlegesével. Minthogy pedig P-n át FP'-re csak egy merőleges húzható, a PR egyenes azonos a parabola P-beli érintőjével.
 
Fazekas Patrik (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. III. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. Lényegében azonos megoldást kapunk a parabola azon tulajdonságainak felhasználásával, hogy a P-beli érintőnek a tengellyel való P* metszéspontja azonos P''-nek a parabola C csúcsára való tükörképével, vagy hogy F-nek az érintőn levő vetülete rajta van a C-beli érintőn.
2. Meggondolásunk nem érvényes arra az esetre, ha P azonos C-vel. Erre az esetre Q szerkesztése kétértelmű, azonban bármelyik lehetőségből kiindulva közvetlenül látható az állítás helyessége.
 

II. megoldás. Legyen a parabola egyenlete y2=2px, (p>0); induljunk ki a pontból. A C csúcspontot egyelőre kizárva az általánosság korlátozása nélkül feltehetjük, hogy y1 pozitív (amiből x1>0 is következik), mert a parabola két, a tengelyre tükrös pontjából kiindulva az előírt szerkesztés a tengelyre tükrös egyenesekre vezet, márpedig tükrös pontokban az érintők is tükrösek.
Az előírás szerint Q koordinátái (x1, y1-p), R-éi (x1-y1, y1-p), így az RP egyenes iránytényezője és egyenlete:
y1-(y1-p)x1-(x1-y1)=py1,y-y1=py1(x-x1).
Innen rendezéssel
yy1=p(x-x1)+y12=p(x+x1)+(y12-2px1)=p(x+x1)
(felhasználtuk, hogy az utolsó előtti alak második zárójeles különbsége 0, mert P rajta van a parabolán). Így pedig a kapott egyenlet azonos a felvett parabola érintője egyenletének emlékezetben tartásra ajánlott alakjával.
Ha y1=0, s így x1=0, vagyis P azonos a C csúccsal, akkor Q gyanánt a (0,p) és (0,-p) pontok egyaránt szóba jönnek, R mindkettőben azonos Q-val, és így RP egyenlete x=0, vagyis az Y-tengely. Az állítás ekkor is helyes.
 
Máté Zoltán (Bonyhád, Petőfi S. g. III. o. t.)