Feladat: 1167. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Demendy Z. ,  Fajszi Cs. ,  Fazekas Patrik ,  Fejéregyházi Sándor ,  Gálfi László ,  Gerencsér László ,  Huber T. ,  Lánc J. ,  Lehel J. ,  Makai Endre ,  Máté Eörs ,  Négyessy M. ,  Nováky Béla ,  Papp L. ,  Pázmándi László ,  Reuss P. ,  Sebestyén Zoltán ,  Seprődi László ,  Simonovits Miklós ,  Somogyi K. ,  Sonnevend György ,  Surányi András ,  Szabó L. ,  Szentai Judit ,  Szidarovszky Ágnes ,  Szidarovszky Ferenc ,  Treer Mária ,  Varga L. ,  Vincze I. ,  Zalán Péter 
Füzet: 1963/január, 22 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Középponti és kerületi szögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 1167. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az illető állítása nem indokolt, még akkor sem, ha a szerkesztéssel talált tényt az illető esetre bizonyításnak tekintenők. Hiszen semmi biztosítéka nincs arra, hogy K más helyzeténél is fennáll a tapasztalt összefüggés. Másrészt az illető állítása igaz, bebizonyítható, hogy KM=KA'=KL.
Nyilvánvaló, hogy a K középpontú, L-en átmenő k kör átmegy M-en is, ugyanis a KLM háromszöget egy az ABC háromszög középpontja körüli 120-os elforgatás önmagába viszi át, tehát a háromszög egyenlő oldalú, KL=KM.

 
 

Az, hogy k átmegy A'-n is, következik most már abból, ha megmutatjuk, hogy a KCM és KCA' háromszögek egybevágók. A két háromszög KC oldala közös, másrészt CM=CA', mivel mindkettő a C középpontú kör sugara. Megmutatjuk, hogy a két oldal közti KCM és KCA' szögek egyenlők. Az utóbbi a BCK szöggel kisebb, mint a BCA' szög, ami 60-os. Az előbbi a 60-os ACB szögből a BCK szög hozzátevésével és az ACM szög elvételével keletkezik.
A φ=BCK az A körüli kör (rövidebb) BK ívén nyugvó kerületi szög; az ACM a C körüli ugyanakkora sugarú kör (rövidebb) AM ívén nyugvó középponti szög. Mivel a két körív feltétel szerint egyenlő, így ACM=2φ, KCA'=60-φ, KCM=60+φ=2φ=60-φ. A két háromszög tehát egybevágó, KCMKCA', KA'=KM, s így k átmegy A'-n is.
 
Makai Endre (Budapest, Eötvös J. g. I. o. t.)
 

Megjegyzések. A KA'=KM egyenlőséget több más úton is megkaphatjuk, így
1. Ha a CA'K háromszöget úgy forgatjuk el C körül 60-kal, hogy A' a B-be jusson, akkor, K új helyzetét K'-vel jelölve a CKK' szabályos, ezért BKK'=BKC-K'KC=150-60=90. Ugyancsak derékszög a MBK szög is, mert
MBK=ABC+MBA+CBK=ABC+(KCB+CBK)==ABC+(180-BKC)=60+180-150=90.


Így a K'KB és MBK háromszögek egybevágók, tehát KA'=K'B=MK.
 
Sebestyén Zoltán (Celldömölk, Berzsenyi D. g. IV. o. t.)
 

2. Az LM szakaszt A'-ből
LA'M=CA'B-(CA'L+MA'B)=60-12(CBL+MCB)==60-12(CBL+LBA)=30


szögben látjuk, fele akkora szögben mint K-ból. Mivel még K és A' az LM ugyanazon partján vannak, azért az LM szakasz 30 nyílású egyik látószög-körívének középpontja K, és A' rajta van a K körül KL sugárral írt körön.
 
Fazekas Patrik (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. III. o. t.)