Feladat: 1150. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Aradi J. ,  Baróti György ,  Benczúr András ,  Bodoky Andrea ,  Demendy Z. ,  Farkas Zoltán ,  Földes Antónia ,  Földes Iván ,  Gálfi László ,  Gerencsér László ,  Gyárfás András ,  Horváth P. ,  Horváth Péter ,  Kármán A. ,  Kobzos L. ,  Kotsis D. ,  Kunszt Zoltán ,  László Erika ,  Lehel Jenő ,  Magyar Erzsébet ,  Nárai Gy. ,  Nováky Béla ,  Opálény M. ,  Pázmándi László ,  Rozváczy Judit ,  Sebestyén Zoltán ,  Seprődi László ,  Simonovits Miklós ,  Sonnevend György ,  Surányi András ,  Szabó László ,  Szepesvári I. ,  Szidarovszky Ágnes ,  Szidarovszky Ferenc ,  Szigeti F. ,  Tamás Endre ,  Vágvölgyi Györgyi ,  Varga L. ,  Vesztergombi György ,  Vincze I. ,  Zalán Péter 
Füzet: 1963/március, 109 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/január: 1150. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Szerkesztéssel az alábbiak szerint kaphatjuk a keresett A1 pontot. Legyen B* az AC egyenes tetszés szerinti, A-tól különböző pontja, C* ennek merőleges vetülete az AB egyenesen, továbbá a B*-ból AC-re és C*-ból BC-re állított merőleges egyenesek metszéspontja A*. Ekkor A1 az AA* egyenesnek BC-vel való metszéspontja.

 
 
1. ábra
 

Jelöljük ugyanis A1 vetületét CA-ra B1-gyel, B1 vetületét AB-re C1-gyel. Ekkor A1B1A*B* és B1C1B*C*, s így AA1B1 és AA*B*, továbbá AB1C1 és AB*C* hasonló háromszögpárok. Ezekből
AA1AA*=AB1AB*ésAB1AB*=AC1AC*,
s ígyAA1AA*=AC1AC*.
Ebből viszont következik az AA1C1 és AA*C* háromszögek hasonlósága, mert egy szögük közös és az ezt bezáró oldalak aránya egyenlő. Ennek folytán A1C1A*C* tehát A1C1BC.
A* mindig létrejön és A-tól különböző, mert a B*-ban AC-re állított merőleges nem megy át A-n és nem párhuzamos a C*-ból BC-re állított merőlegessel.
Másrészt az A1 csúcs (és vele együtt a többi is) egyértelműen meg van határozva, mert ha egy A1B1C1 háromszög megfelel a feladat feltételeinek, akkor egy A középpontú hasonlósági transzformációval B1 csúcsa átvihető B*-ba; ekkor azonban az egész háromszög az A*B*C* háromszögbe kell, hogy átmenjen, s így A1 csak az AA* egyenesen (és másrészt a BC oldalon) lehet.
Ugyanígy szerkeszthetünk a BC egyenes egy pontjából kiindulva ‐ az A és B csúcsok szerepének felcserélésével ‐ egy háromszöget, melyből B középpontú hasonlósági transzformációval kapható  az A2B2C2 háromszög, és ez is egyértelműen meg van határozva.
Tükrözzük az A1B1C1 háromszöget a köréje írt k1 kör O1 középpontjára nézve, és legyen a csúcsok képe rendre A'1, B'1, C'1. Megmutatjuk, hogy ezek egybeesnek a B2, C2, A2 pontokkal. C'1 a BC egyenesen van, mert rajta van k1-en, így a C'1A1C1 szög derékszög, tehát a C'1A1 egyenes azonos BC-vel. Ugyanígy A'1 a CA egyenesen, B'1 pedig AB-n van rajta.
 
 
2. ábra
 

Az A'1B'1C'1 háromszög oldalai párhuzamosak az A1B1C1 háromszög megfelelő oldalaival, tehát rendre merőlegesek az ABC háromszög egy-egy oldalára (2. ábra):
C'1B'1C1B1BA,B'1A'1B1A1AC,
A'1C'1A1C1CB.
Eszerint a C'1, A'1, B'1 pontoknak rendre megvan az a tulajdonsága, amelyet A2, B2, C2-től kívánunk. Ámde láttuk, hogy A2, B2, C2 a követelményekkel egyértelműen meg van határozva, tehát az A2B2C2 háromszög azonos a C'1A'1B'1 háromszöggel és ‐ azonos körüljárással ‐ egybevágó annak az O1 pontra vonatkozó C1A1B1 tükörképével.
Ezzel az állítást bebizonyítottuk, egyszersmind a feladatban kimondott egybevágóságban a csúcsok megfelelő párjait is megállapítottuk.
 
Lehel Jenő (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. III. o. t.)

 

II. megoldás. Származtathatjuk az A1B1C1 és az A2B2C2 háromszöget is egy-egy olyan háromszög kicsinyítésével, amelynek AB-re merőleges oldala a CC* magasság. Legyen a C-n át AC-re és C*-on át BC-re merőlegesen húzott egyenesek metszéspontja A*, a C-n át BC-re és C*-on át AC-re merőlegesen húzott egyeneseké pedig B*. Ekkor A1-et az AA*  egyenes metszi ki BC-ből, B2-t pedig a BB* egyenes AC-ből. Ezekből a pontokból megrajzolva az A1B1C1, ill. A2B2C2 háromszöget, ezek megfelelnek a feladat követelményeinek, és csak egy-egy ilyen háromszög létezik, amint azt az I. megoldásban beláttuk.
 
 
3. ábra
 

Ez a két háromszög az egymással egybevágó A*CC*, ill. B*C*C háromszögből hasonlósági transzformációval keletkezett, a hasonlóság aránya AA1/AA*, ill. BB2/BB*. Így az A1B1C1 és A2B2C2 háromszög egybevágó volta következik abból, ha bebizonyítjuk e két arány egyenlőségét. Evégett megmutatjuk, hogy AA*C és BB*C hasonló háromszögek és CA1, CB2 bennük egymásnak megfelelő egyenesek.
Mivel az A*CC* háromszög oldalai merőlegesek a CAB háromszög megfelelő oldalaira, így a két háromszög hasonló, és ebből
A*CCA=A*C*CB=B*CCB.
Az AA*C és BB*C háromszögekben tehát, melyek C-nél derékszögűek, a befogók aránya megegyezik, s így a két háromszög hasonló.
Az A1C egyenesnek a CA* befogóval és a B2C egyenesnek a CB* befogóval bezárt szöge egyaránt az ACB szög eltérése 90-tól. A1 is, B2 is a megfelelő átfogó pontja, ha ACB90, és az átfogók A*-on, ill. B*-on túli meghosszabbítására esnek, ha ACB>90. Így CA1 és CB2 a két hasonló derékszögű háromszögre nézve egymásnak megfelelő szakaszok, ennélfogva AA1/AA*=BB2/BB*, és ezt akartuk bizonyítani.
 
Szidarovszky Ferenc (Budapest, Fazekas M. gyak. g. III. o. t.)

 

III. megoldás. Szerkesszünk meg egy A*B*C* háromszöget, mint az I. megoldásban, és legyen A* tükörképe B*C* középpontjára A*'. Ekkor az A*'B*C* háromszög oldalai rendre a CB, BA, AC oldalakra merőlegesek, ugyanúgy, mint azt a B2A2C2 háromszög egymás utáni oldalaitól kívánja a feladat. Ha ezt a háromszöget még eltoljuk az AB egyenessel párhuzamosan úgy, hogy A*' az AC oldalra kerüljön, akkor a keletkező A'B'C' háromszöget A középpontú hasonlósági transzformáció viszi át B2A2C2-be, hasonlóan, mint az A*B*C* háromszöget A1B1C1-be.
 
 
4. ábra
 

Azt kell még megmutatnunk, hogy a két esetben ugyanazt a hasonlósági transzformációt kell alkalmazni. Ez következik abból, ha megmutatjuk, hogy A*B'BC, mert a hasonlósági transzformáció minden egyenest vele párhuzamos egyenesbe visz át, tehát az említett párhuzamosság esetén az A*-ot A1-be átvivő transzformáció B'-t is a BC egyenesen levő pontba viszi át.
A kívánt párhuzamosság viszont következik abból, ha megmutatjuk, hogy A'C*BC, vagyis az AC*A' és ABC háromszögek hasonlók, mert A*C* és B'A' párhuzamos és egyenlő szakaszok, tehát A*B'A'C* paralelogramma.
Az AA'C' és AB*C* háromszögek hasonlók, mert mindkettő derékszögű és A-nál levő szögük közös, vagy az egyik a másiknak csúcsszöge (ha a BAC szög tompaszög). Így AA'/AC*=A'C'/C*B*. De A'C'=B*A* és B*A*/C*B*=AC/BA, mert az A*B*C* és a CAB háromszög megfelelő oldalai egymásra merőlegesek, s így a háromszögek hasonlók.
Azt kaptuk tehát, hogy az ABC és AC*A' háromszögekben, amelyeknek az A-nál levő szögei egybeesnek vagy csúcsszögek, az ezt közrefogó, megfelelő oldalak aránya megegyezik. Így A'C*CB. Mint láttuk, ebből következik, hogy az ABC háromszögbe lehet beírni két egybevágó háromszöget, melyeknek oldalai merőlegesek az előírt sorrendben az ABC háromszög oldalaira. Mivel az előírásoknak megfelelő háromszögek egyértelműen meg vannak határozva ‐ lásd az I. megoldást ‐, így a feladat állítása bizonyítást nyert.
 

IV. megoldás. A1 és A2 helyzetét számítással is meghatározhatjuk a háromszög (szokás szerint jelölendő) oldalaiból és szögeiből. Legyen CA1=x, a C-ből B felé mutató irányt véve pozitívnak. (A B1, C1, A2, B2, C2 csúcsokat is az ABC háromszög megfelelő két csúcsától mért távolságukkal határozzuk meg, pozitívnak mindig a szóban forgó oldal másik végpontja felé mutató irányt vesszük.) Ebből, a koszinuszokat természetesen előjellel értve (2. ábra):
CB1=xcosγ,AB1=b-xcosγ,AC1=bcosα-xcosαcosγ,
BC1=c-bcosα+xcosαcosγ=acosβ+xcosαcosγ
(felhasználtuk a bcosα+acosβ=c összefüggést). Most már a követelmény figyelembevételével
BA1=BC1cosβ=acos2β+xcosαcosβcosγ=a-x,és így
x=asin2β1+cosαcosβcosγ.

Hasonlóan BA2=y-nal kifejezve rendre a BC2, AC2, AB2, CB2 szakaszt, felhasználva a ccosα+acosγ=b összefüggést, a CA2=a-y=CB2cosγ követelményből
y=asin2γ1+cosαcosβcosγ.
Így x és y, ill. A1 és A2, ill. velük az A1B1C1 és A2B2C2 háromszögek mindig egyértelműen meg vannak határozva, mert a nevező sohasem 0, ugyanis a koszinuszok szorzata abszolút értékben kisebb 1-nél.
A kérdéses egybevágóság most már következik abból, ha megmutatjuk, hogy a B1C1A1 és C2A2B2 háromszögekben ‐ melyeknek szögei rendre egyenlőek az ABC háromszög szögeivel, és így hasonlók egymáshoz ‐, egy pár megfelelő oldal egyenlő. Az első háromszögnek az A1C1B1=β szöggel szemben fekvő oldala a szinusz tétel felhasználásával
A1B1=xsinγ=asin2βsinγ1+cosαcosβcosγ=bsinαsinβsinγ1+cosαcosβcosγ.
Hasonlóan
A2C2=ysinβ=csinαsinγsinβ1+cosαcosβcosγ.
A második háromszögben a szinusz tétel alapján
B2C2A2C2=sinB2A2C2sinA2B2C2=sinβsinγ=bc,
és így
B2C2=bcA2C2=A1B1,
ami állításunkat igazolja.
 
Gálfi László (Budapest, I. István g. IV. o. t.)