Feladat: 1123. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antal Kálmán ,  Kéry Gerzson ,  Kunszt Zoltán 
Füzet: 1962/május, 201 - 204. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Húrnégyszögek, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/szeptember: 1123. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A keresett ABC háromszögben az adott ACB szög CD=f felezője meghosszabbításának a k körülírt körrel való E metszéspontja felezi a C-t nem tartalmazó AB ívet, mert az ACE és ECB kerületi szögek egyenlők. Másrészt a BE íven fekvő EAB és ECB szögek is egyenlők. Így az ADE és CAE háromszögek hasonlók, mert E-nél levő szögük közös, tehát

AE:ED=CE:EA.
Itt AE ismert szakasz, mert az AB=c oldalból és az ACB szögből k, továbbá rajta E megszerkeszthető. Ennélfogva az adódó
EDEC=ED(ED+DC)=ED(ED+f)=EA2(1)
egyenlőség felhasználásával ED és EC is szerkeszthetők, pl. a körhöz külső pontból húzott szelőn és érintőn létrejött szakaszokra ismert tétel alapján, ha a szelőnek a körbe eső húrját f-nek, az érintő hosszát pedig AE-nek vesszük.
 
 
1. ábra
 

A segédszerkesztés célszerűen úgy végezhető, hogy az AE-t A-ban érintő, f átmérőjű k1 kört vesszük és meghúzzuk ehhez E-ből a középpontján átmenő EGH szelőt (ahol EG<EH). Ekkor EGEH=EA2. Mivel GH=f, így
EG=ED;EG+GH=ED+f=EC,


tehát C-t k-ból az E körül EH sugárral írt körívvel metszhetjük ki. (k1 szerkesztését megkönnyíti az az észrevétel, hogy középpontja az AK egyenesen van, ahol K a k kör E-vel átellenes pontja.)
Az ABC háromszög megfelel a feltételnek. Ugyanis AB egyenlő az adott szakasszal, CE felezi az ACB szöget, végül f-et C-ből E felé felmérve ‐ vagy ami ugyanaz, CE-re HG-t ráforgatva ‐ a D* végpont AB-n van. Valóban, (1) szerint az ACD* háromszög körülírt köre érinti AE-t, ezért az EAD* (húr-érintő) szögre
EAD*=ACD*=ACE=ECB=EAB.
k és E egyértelműen szerkeszthető. Nyilvánvaló, hogy C létrejön, ha EHEK, másképpen: ha EDEL, ahol L az AB oldal felezőpontja. Ezekből f-re is adhatunk feltételt:
f=CD=CE-DEKE-LE=KL,(2)
vagyis f nem lehet nagyobb annál a távolságnál, amennyire az AB szakasz ACB nyilású látószög-körívének AB-től legtávolabbi pontja van. A különböző megoldások száma nyilvánvalóan 1 vagy 0.
Szerkesztésünk bármely adott ACB szög esetén érvényes, mert sehol nem használtuk ki, hogy esetünkben ez a szög derékszög. Derékszögű háromszög esetére (2) így alakul: f<c/2.
 
Kunszt Zoltán (Pápa, Türr I. g. IV. o. t.)

 
II. megoldás. Az I. megoldás szerinti k körből C-t a c átfogóhoz tartozó m magasság ismerete alapján is kimetszhetjük. m-re egyenletet abból kaphatunk, hogy az ACD és BCD részháromszögek együttes területe egyenlő az ABC háromszög t területével. D-ből a befogókra bocsátott merőlegesek hossza a létrejövő egyenlő szárú derékszögű háromszögekből f/2, ezért
2t=cm=af2+bf2=(a+b)f2.
Innen Pythagorász tétele és 2t=ab alapján
a+b=(a2+b2)+2ab=c2+2cm=2cmf,
tehát négyzetre emeléssel és rendezéssel
2c2m2-2cf2m-c2f2=0.

Ennek gyökei biztosan valósak, mert a tiszta tag negatív, a négyzetes tag együtthatója pedig pozitív. Ebből azt is látjuk, hogy a két gyök ellentett előjelű. A pozitív gyök:
m=fc(f24+c22+f2),(3)
az adatok alapján mindig megszerkeszthető.
Háromszöget csak akkor kapunk, ha mc/2, azaz
c2fc(f24+c22+f2),
c2f-ff2+2c2,
amiből négyzetre emeléssel, majd gyökvonással, és figyelembe véve, hogy c, f pozitívok
c44c2f2,fc/2.

Antal Kálmán (Budapest, Kandó K. hír. ip. t. III. o. t.)

 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. (3) szerkesztésében észrevehetjük, hogy a zárójelben álló kéttagú EM+MH=EH, ahol M a k1 kör középpontját jelöli. Eszerint m=fEH/c, tehát EH mint befogó fölé HN=c átfogóval derékszögű háromszöget szerkesztve m-et megadja HN-nek a k1-be eső HP szakasza (2. ábra). (Ez természetesen csak ACB=90 esetén érvényes.)
 
 
3. ábra
 
III. megoldás. Megrajzolva az ACD és BCD háromszög körülírt körét, ezek átmennek azoknak az AD-re, ill. BD-re mint befogóra szerkesztett ADQ, ill. BDR egyenlő szárú derékszögű háromszögeknek a Q, ill. R csúcsán, amelyek AB-nek ugyanazon oldalán vannak, mint C, és a derékszögek csúcsa A, ill. B.  Így ugyanis AQD=BRD=45=ACD==BCD. A létrejött húrnégyszögekből DCQ=180-DAQ=90=DCR, tehát C a QR egyenesen van, és CDQR. Másrészt
QDR=180-ADQ-BDR=90,  ésDQ+DR=AD2+BD2=AB2=c2.



Eszerint a DQR derékszögű háromszögből ismert a befogók összege és az átfogóhoz tartozó f magasság. Ha ezt a háromszöget megszerkesztjük, ebből egy az előírásnak megfelelő háromszög csúcsait úgy kapjuk, hogy vesszük az átfogóhoz tartozó magasság talppontját és a befogók fölé kifelé szerkesztett négyzetek középpontját.
A DQR háromszög megszerkesztése a II. megoldáséhoz hasonló számítás alapján történhetik. A befogók összegét d-vel, az egyik befogót a-val jelölve az átfogó hossza a2+(d-a)2. A kétszeres terület négyzetét kétféleképpen számítva
[a(d-a)]2=m2[a2+(d-a)2]=m2(d2-2ad+2a2)=m2d2-2m2[a(d-a)].
Ez másodfokú egyenlet a(d-a)-ra, aminek alapján a befogók mértani közepe, majd az I. megoldás segédszerkesztésének mintájára a befogók megszerkeszthetők. A szerkesztés helyességének bizonyítását és a diszkussziót az olvasóra bizzuk.
 
Kéry Gerzson (Sopron, Széchenyi I. g. IV. o. t.)