Feladat: 1108. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Békési G. ,  Benczúr András ,  Bollobás Béla ,  Csipka L. ,  Demendy Z. ,  Farkas Zoltán ,  Fritsch I. ,  Fukker G. ,  Gagyi Pálffy A. ,  Gálfi László ,  Kiss Tünde ,  Kóta J. ,  Kovács I. ,  Krámli András ,  Kunszt Z. ,  Major J. ,  Máté A. ,  Máté E. ,  Molnár Emil ,  Náray-Szabó G. ,  Nováky Béla ,  Opálény M. ,  Pór András ,  Ratkó István ,  Sebestyén Z. ,  Seprődi L. ,  Simonovits Miklós ,  Sonnevend Gy. ,  Szegő K. ,  Szepesvári I. ,  Vesztergombi György ,  Zalán P. 
Füzet: 1962/január, 40 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Körülírt kör, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/április: 1108. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feltehetjük, hogy P az ABC háromszög csúcsaitól különböző pontja k-nak, ugyanis az ellentétes esetben az állítás nyilvánvalóan igaz: mindkét szorzat értéke 0. Megmutatjuk, hogy P-nek bármelyik oldaltól való távolsága mértani középarányos az illető oldal végpontjaiban húzott érintőktől való távolságoknak, pl. dc2=tatb.

 
 

 
 

Legyen P vetülete az AB oldalon Dc, az A csúcsbeli ea érintőn Ta, a B-beli eb érintőn Tb. Egyelőre feltesszük, hogy Ta nem azonos A-val, és Dc nem azonos B-vel. Ekkor a PATa és PBDc derékszögű háromszögek hasonlók, mert PATa, ill. PBDc hegyesszögük egyenlő. Ugyanis a PATa hegyesszög k-ban kerületi szög, és így szárai között a kisebb PA ív fekszik. A PBDc szög a PBA kerületi szöggel vagy azonos ‐ ha ti. Dc a BA félegyenesen van ‐, vagy annak kiegészítő szöge ‐ ha Dc az AB oldal B-n túli meghosszabbításának pontja (1-2. ábra). A PBA szög az előbbi esetben hegyesszög, az utóbbiban tompaszög, ezért szárai között k-ból a kisebb, ill. nagyobb PA ív fekszik. Ezért az első esetben PBA egyenlő a PATa szöggel, a másodikban pedig annak kiegészítő szöge. Így a PBDc hegyesszög valóban mindig egyenlő a PATa szöggel.
A bebizonyított hasonlóság alapján
PTaPDc=tadc=PAPB.(1)

Ugyanígy a PBTb és PADc derékszögű háromszögek hasonlóságából
PTbPDc=tbdc=PBPA,(2)
végül (1) és (2) összeszorzásából
tatbdc2=1,azaztatb=dc2.(3)
Ezt akartuk bizonyítani.
A fentebbi PATa és PBDc derékszögű háromszögek akkor és csak akkor fajulnak el a PA, ill. PB egyenesszakasszá, ha P a k-nak A-val átellenes pontjában van (3. ábra). Ekkor a PAB derékszögű háromszög hasonló PBTb-höz, mert A-nál, ill. B-nél levő szögük a PB íven fekvő kerületi szög, ennélfogva
PA:PB=PB:PTb,
amiből közvetlenül kapjuk (3)-at. Hasonlóan egyszerű a bizonyítás akkor is, ha P a B-vel átellenes pontban van.
 
 
3. ábra
 

Most már (3)-at és a betűk megfelelő felcserélésével adódó
tbtc=da2,tcta=db2
egyenlőségeket összeszorozva
ta2tb2tc2=da2db2dc2.
Innen pedig négyzetgyökvonással, és figyelembe véve, hogy a szóban forgó távolságok nem lehetnek negatívok, a bizonyítandó állítást kapjuk.
 

Megjegyzések. 1. Több dolgozat csak 1 ‐ 1 konkrét helyzetre bizonyította a felhasznált hasonlóságot és ebben esetenként más-más szögegyenlőségre hivatkozott. Közülük néhányan legalább említették, hogy más helyzetben a bizonyításban lényegtelen módosítások szükségesek.
2. Akkor is több eset szétválasztására van szükség, ha (3)-at egyetlen háromszög-pár: PTaDc és PDcTb hasonlósága alapján kívánjuk bizonyítani, pl. a PDcATa és PTbBDc húrnégyszögek felhasználásával.
3. A (3) összefüggést az 1961. évi Országos Középiskolai Matematikai Verseny II. fordulója 2. feladatának1 eredményéből is kiolvashatjuk.
1Lásd K. M. L. 24 (1962) 2. o.