Feladat: 1101. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lehel Jenő ,  Lippai Pál ,  Molnár Emil ,  Sonnevend György 
Füzet: 1962/január, 28 - 29. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Fizikai jellegű feladatok, Terület, felszín, Háromszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/március: 1101. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Azt kell megmutatnunk, hogy OT=OT*=t, OF=f és OK=OK*=k eleget tesznek a domború lencse törvényének. Húzzuk meg T*-on át a tengellyel párhuzamos egyenest, messe ez OK* meghosszabbítását C-ben. Így az OCT* szög egyállású FOK*-gal, OT*C és T*OF váltószögek, ezért a szerkesztés 1. lépésénél fogva OT*C egyenlő oldalú háromszög, és OC=CT*=OT*=t. Másrészt K*OF és K*CT* hasonló helyzetű háromszögek, ezért

CT*:OF=CK*:OK*,azazt:f=(t+k):k.


Innen
f(t+k)=tk,(1)
végül ftk-val osztva
1k+1t=1f,
a lencsetörvény szokásos alakját kaptuk. Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 
Sonnevend György (Celldömölk, Berzsenyi D. g. III. o. t.)

 
 

Megjegyzések. 1. Lényegében ugyanígy oldjuk meg a feladatot, ha T*-on át OK*-gal húzunk párhuzamost és ennek a tengellyel való metszéspontját D-vel jelölve a K*OF és T*DF háromszögek hasonlóságából számolunk. ‐ A bizonyítás úgy is érvényes, ha T* és K*-ból szerepük cseréjével C-t képezzük.
 
Lippai Pál (Szeged, Radnóti M. g. III. o. t.)

2. Szorosan véve az eljárás csak addig helyes, amíg T távolabb van a lencsétől, mint a maga oldalán levő F' fókusz, vagyis amíg róla a lencse valódi képet állít elő. Ha T az F'-ben van, vagyis t=f, akkor T*F párhuzamos a K* szerkesztésében használt (a második) félegyenessel, így C* nem létezik. Ha pedig T az F'O szakaszon van, akkor T*F a második félegyenes meghosszabbítását metszi. Ekkor K-t úgy kapjuk helyesen, ha K*-ot a tengelynek F'-t tartalmazó oldalára forgatjuk (látszólagos, ,,nagyított'' kép).
 
Molnár Emil (Győr, Révai M. g. IV. o. t.)

 
3. Az eljárás homorú tükörre is érvényes azzal a módosítással, hogy K*-ot a fentiekkel ellentétes féltengelyre forgatjuk.
4. Ábránk tulajdonképpen a lencsetörvény pontsoros nomogramja. (Lásd Kürschák ‐ Hajós ‐ Neukomm ‐ Surányi: Matematikai versenytételek I. 91. o. Tankönyvkiadó 1955. Középisk. Szakköri Füzetek.)
 
II. megoldás. Az OT*F és OFK* háromszögek 2-szeres területének összege egyenlő az OT*K* háromszög 2-szeres területével:
tfsin60+fksin60=tksin120.
amiből sin120=sin60-kal egyszerűsítve (1)-re jutunk.
 
Lehel Jenő (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.)