Feladat: 1094. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ghihor Zoltán ,  Tomcsányi Gyula ,  Zalán Péter 
Füzet: 1961/december, 210 - 212. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai számítások trigonometriával, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/február: 1094. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyenek a félegyenesek e1, e2, e3, közös pontjuk C, az érintő gömb középpontja O, és az érintési pontok rendre E1, E2, E3, tehát OE1CE1, OE2CE2, OE3CE3.

 
 
1. ábra
 

Egy külső pontból a gömbhöz húzott érintők egyenlők: CE1=CE2=CE3, ezért a CE1E2, CE2E3, CE3E1 háromszögek egybevágó szabályos háromszögek, és a CE1E2E3 gúla szabályos tetraéder. O is, C is egyenlő távol van E1 és E2 től, így benne vannak az E1E2 szakasz felező merőleges síkjában. Ezért a CO egyenes merőleges E1E2-re, hasonlóan E1E3-ra is, tehát merőleges az ezekkel meghatározott E1E2E3 síkra. Így O rajta van a tetraéder C-ből húzott magasságvonalán. Ennek talppontját, az E1E2E3 szabályos háromszög középpontját K-val és a CE1 szakaszt c-vel jelölve KE1 egyenlő a c oldalú szabályos háromszög c3/2 magasságának 2/3 részével, tehát hossza c3. Így a COE1 és CE1K derékszögű háromszögek hasonlóságából
CO:OE1=CE1:E1K=c:c/3
és innen, mivel OE1=1, azért a keresett távolság CO=3.
 

Ghihor Zoltán (Kaposvár, Táncsics M. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Ugyanezzel a meggondolással akkor is megkaphatjuk az érintő gömb középpontja és a félegyenesek közös pontja közti távolságot, ha bármelyik két félegyenes közti szög α, és α<120. Ekkor
CO=32sinα2.

Zalán Péter (Aszód, Petőfi S. g. III. o. t.)
 

II. megoldás. Vegyük észre, hogy az egységnyi élű kocka egy csúcsából kiinduló 3 lapbeli átló és a szemben fekvő csúcs körül írt egységsugarú gömb az adottal egybevágó alakzatot alkot.
 
 
2. ábra
 

Ugyanis a kocka bármely két közös végponttal bíró lapbeli átlója közti szög 60, mert bármelyik csúcsból kiinduló 3 él végpontjai egymástól lap‐átlónyi távolságra vannak, és így szabályos háromszöget alkotnak. Másrészt a gömb érinti a középpontján át nem menő 3 kockalapot, az érintési pontok a középponttal szomszédos kockacsúcsok. Éppen ezek a csúcsok az említett lapbeli átlók nem közös végpontjai, így a gömb ezeket az átlókat is érinti.
Így a keresett távolság egyenlő a kocka testátlójával, amelynek hossza 3.
 

Tomcsányi Gyula (Budapest, Toldy F. g. IV. o. t.)