Feladat: 1087. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benczúr A. ,  Bollobás B. ,  Bornes Klára ,  Demendy Z. ,  Farkas Z. ,  Fritsch I. ,  Gagyi Pálffy A. ,  Gálfi l. ,  Gáspár R. ,  Gergely M. ,  Hegedűs J. ,  Homitzky L. ,  Horváth T. ,  Huber T. ,  Juhász I. ,  Katona Mária ,  Kéry Gerzson ,  Knuth E. ,  Kóta J. ,  Kovács I. (Békés) ,  Kunszt Z. ,  Lehel J. ,  Máté A. ,  Máté E. ,  Mócsi Z. ,  Molnár E. ,  Nagypál B. ,  Náray-Szabó G. ,  Opálény M. ,  Pór A. ,  Rátkai János ,  Ratkó I. ,  Rédei Gy. ,  Seprődi L. ,  Simonovits M. ,  Somogyi Károly ,  Sonnevend Gy. ,  Székely J. ,  Szepesvári I. ,  Tistyán P. ,  Vesztergombi Gy. ,  Vincze I. ,  Zalay M. 
Füzet: 1961/november, 135 - 137. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számsorozatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/február: 1087. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a sorozat tagjait rendre a1, a2, ..., an-nel, vagyis ak=ak2+bk+c. Az előírt összehasonlítások céljára képezzük egy tetszés szerinti szomszédos tagpárnak, ak+1 és ak-nak dk különbségét, ahol k=1, 2, ..., n-1.

dk=ak+1-ak=[a(k+1)2+b(k+1)+c]-(ak2+bk+c)=a+b+2ak.
Vagy, arra tekintettel, hogy alább ismételten fellép a 3a+b kifejezés:
dk=(3a+b)+2a(k-1).(1)

Most már az α) esetben, mivel a>0 és k-10, minden szóba jövő k-ra dk>0, vagyis ak+1>ak, eszerint a2-től kezdve valóban minden tag nagyobb az előtte állónál (a1 mindvégig csak azért kivétel, mert nincs mihez hasonlítani).
A β) esetben dk=2a(k-1), sohasem negatív, de k=1 esetén d1=0. Ezért a2=a1, és minden k>1 értékre ak+1>ak. Ez megfelel a feladat állításának.
A γ) eset feltételét két egyenlőtlenségre bontjuk:
b<-3a,vagyis3a+b<0,és-(2n-1)a<b,vagyis(2n-1)a+b>0.


Így (1)-ből k=1-re d1=3a+b<0, tehát a1>a2. Viszont k=n-1-re dn-1=2a(n-2)+3a+b=(2n-1)a+b>0, tehát an>an-1. Ezek szerint az a2 és an-1 tagok kisebbikére teljesül az idevágó állítás, ugyanis ez a tag a1 és an-a legkisebb és a legnagyobb sorszámú tagok ‐ mindegyikénél kisebb. n=3, vagyis n-1=2, an-1a2 esetén a2 megfelel, más tagról nem is lehet szó.
A hátralevő esetek céljára dk-t úgy alakítjuk, hogy külön tagként tartalmazza a feltételek bal oldalán álló kifejezést:
dk=[(2n-1)a+b]+2a(k+1-n).(2)

Így a δ) esetben dk=2a(k+1-n), és ez nem lehet pozitív, mert a zárójel negatív, vagy 0. Valóban, k=n-1 mellett dn-1=an-an-1=0, vagyis an=an-1, és k<n-1 mellett dk<0, tehát ak+1<ak, vagyis minden tag vagy kisebb az előtte állónál, vagy egyenlő avval, valóban nem nagyobb.
Végül az ε) esetben (2) első szögletes zárójele negatív, a második nem pozitív, így összegük negatív, minden k-ra dk<0, ak+1<ak, az állításnak megfelelően.
 

Somogyi Károly (Bonyhád, Petőfi S. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. (1) szerint a dk különbségek n-1 tagú, 2a különbségű számtani sorozatot alkotnak, a kezdő tag 3a+b. Mivel 2a pozitív, azért ez a sorozat minden esetben növekedő. Az α), β), ..., ε) feltételek burkoltan ezen sorozat tagjainak előjelét adták meg, pontosabban az α) és β) esetben az első tag, a δ) és ε) esetben az utolsó tag, a γ) esetben pedig az első és az utolsó tag előjelét (a β) és δ) esetben azt, hogy az említett tag értéke 0). Ebből és a sorozat növekedő voltából állapíthattuk meg mindegyik esetben a d-sorozatban előforduló előjeleket, majd erre támaszkodva mondhattuk ki, hogy az eredeti sorozat az öt esetben rendre mindvégig növekvő, ‐ az első két tag kivételével növekvő, de a kivett két tagra sem csökkenő, tehát nem csökkenő, ‐ csökkenő, majd növekvő, ‐ az utolsó két tag kivételével csökkenő, de ott sem növekvő, tehát nem növekvő, ‐ ill. mindvégig csökkenő.
 

Kéry Gerzson (Sopron, Széchenyi I. g. III. o. t.)
 

II. megoldás. A kérdéses számsorozat tagjait az y=ax2+bx+c másodfokú függvénynek az x=1, 2, ..., n egész helyeken felvett értékei adják meg. E függvény menetét jól ismerjük, ezért a sorozat szomszédos tagjai közti nagyságviszonyokat kiolvashatjuk a függvény grafikonjából. A függvényt
y=a[(x+b2a)2+4ac-b24a2](3)
alakban írva látjuk, hogy legkisebb értékét az x=-b/2a helyen veszi fel, ezen az abszcisszán van a grafikont adó parabola csúcsa, és az x=-b/2a egyenes a parabola szimmetriatengelye. Mivel a>0, a parabola ágai felfelé emelkednek, vagyis az X-tengelyen balról jobbra haladva a grafikon x=-b/2a-ig süllyed, onnan tovább emelkedik. Az x+b/2a összeg abszolút értéke az (x, y) pontnak a szimmetriatengelytől való távolságát adja. (3)-ból látjuk, hogy |x+b/2a| növekedésével y is növekszik.
A feltételek alakításával megállapíthatjuk a-b/2a hányadosnak a k=1, 2, 3, ..., n sorozat tagjaihoz való nagyságviszonyát, ebből pedig azt, hogy a sorozatunk tagjait ábrázoló (1, a1), (2, a2), ..., (n-1, an-1), (n, an) pontok a parabolán a csúcshoz képest hogyan helyezkednek el. Átrendezéssel és osztással a feltételek az ábra bal oldalán feltüntetett alakba írhatók.
 
 

Eszerint a β) és δ) esetben a parabola tengelye az X-tengely 1 és 2, ill. n-1 és n abszcisszájú pontjai közti szakasz felező merőlegese, tehát a parabola szimmetriája folytán a megfelelő ordinátákra áll: a1=a2, ill. an-1=an így a β) esetben az (1, a1) pont kivételével minden pontunk a parabola emelkedő ágán van, az ordináták sorozata növekvő; a δ) esetben pedig az (n, an) pont kivételével minden pontunk a süllyedő ágon van, a sorozat csökkenő.
Az α) esetben a parabola tengelye balra, az ε) esetben pedig jobbra van a β), ill. δ) esetben említett felező merőlegestől. Ebből nem lehet megállapítani, hogy az (1, a1), ill. az (n, an) pont a grafikon melyik ágán van. Azonban az (1, a1) pont mindenesetre közelebb van a szimmetriatengelyhez, mint a (2, a2) pont, így ordinátája kisebb: a1<a2, tehát a számsorozat mindvégig növekedő. Hasonlóan az ε) esetben az (n, an) pont közelebb van a tengelyhez, mint (n-1, an-1), és ezért an<an1.
Végül a γ) esetben a parabola tengelye jobbra van az x=3/2 egyenestől, tehát az (1, a1) pont a süllyedő ágon van, éspedig a tengelytől távolabb, mint (2, a2), és ezért a1>a2, másrészt a tengely balra van az x=n-1/2 egyenestől, és ezért az (n, an) pont az emelkedő ágon van, a tengelytől távolabb, mint (n-1, an-1) és ezért an>an-1. Így a (2, a2) és (n-1, an-1) pontok közül a kisebb ordinátájú mind (1, a1)-nél, mind (n, an)-nél alacsonyabban van.
 

Rátkai János (Kisújszállás, Móricz Zs. g. IV. o. t.)