Feladat: 1078. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szabó Katalin 
Füzet: 1961/november, 124 - 125. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglatest, Térfogat, Térgeometria alapjai, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/december: 1078. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nyilvánvaló, hogy mindegyik feltett háztetőtestnek (az alaplapot, ennek éleit és csúcsait nem tekintve) 4 oldallapja, 5 éle és 2 csúcsa van. Az élek egyike az alappal párhuzamos, nevezzük gerincnek ‐ ennek végpontjai a csúcsok. A két hosszabb alapélre illeszkedő oldallap szimmetrikus trapéz, a rövidebbekre illeszkedők pedig egyenlő szárú háromszögek; mindegyik oldallap szimmetrikus a megfelelő alapél felező merőleges síkjára, és az alapélen levő szögeik egyenlők.

 
 

 
 

A gerinccsúcsokból húzott magasság talppontja az alaplap 3 élétől feleakkora távolságban van, mint az alap rövidebb éle, ugyanekkora a tető magassága is. Ezért a gerinc hossza egyenlő az alap oldalainak különbségével.
A téglatest két szomszédos lapjára illesztett tetőknek az alapok közös élére támaszkodó lapjai egymás meghosszabbítására esnek, mert lapszögük 45+90+45=180. Így a 6 háztető 24 lapjából a felillesztés után a testen 12 lap alakul ki. Mindegyik lap átló gyanánt magában foglalja a téglatest egy élét, így a vizsgált test minden éle csak egy tetőhöz tartozik, számuk 65=30. A téglatest csúcsai vizsgált testnek is csúcsai, ezért a csúcsok összes száma 8+62=20.
A téglatest leghosszabb (a-) éleihez mindkét lapjuk révén szimmetrikus trapéz kapcsolódik, ezek összeillesztve olyan hatszögeket adnak, melyeknek szemben fekvő oldalai párhuzamosak. A legrövidebb (c-) élekhez kapcsolódó egyenlő szárú háromszögek hasonlóan rombuszokat adnak. A b-élekhez két oldalukon háromszög, ill. trapéz kapcsolódik, ezek összeillesztésével egytengelyű szimmetrikus ötszögeket kapunk. A fentiekből nyilvánvaló, hogy a 4‐4 hatszög, rombusz, ill. ötszög egybevágó.
A téglatest a és b élű lapjára feltett tetőt a gerinc egy‐egy végpontján átmenő és a-ra merőleges síkok egy háromoldalú hasábra és két gúlára osztják. Az utóbbiak összetolva szabályos négyoldalú gúlát adnak b alapéllel, b/2 magassággal, így együttes térfogatuk b3/6. A fekvő hasáb hossza a-b, alaplapja (a hosszára merőleges metszete) egyenlő szárú derékszögű háromszög b átfogóval, tehát térfogata b2(a-b)/4. Eszerint a háztető‐test térfogata
Vab=b36+b2(a-b)4=ab24-b312.
Ebből a, b helyére a, c-t, majd b, c-t írva kapjuk a tégla közepes, ill. legkisebb lapjára illesztett testek Vac, ill. Vbc térfogatát. Ezekből az egész test térfogata
V=abc+2(Vab+Vac+Vbc)=abc+12(ab2+ac2+bc2)-b36-c33.

Szabó Katalin (Csongrád, Batsányi J. g. IV. o. t.)