Feladat: 1059. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Péterfai Béla ,  Szirai József 
Füzet: 1961/október, 59 - 60. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Négyszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/október: 1059. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Képzeljük a feladatot megoldottnak, rajzoljuk meg a négyszög körülírt körét, a BD átlót, és legyen az átlók metszéspontja M (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A kerületi szögek tétele szerint BDC=α1, és DBA=γ1 így az ABM és CDM háromszögekben ismert egy-egy oldal és a rajta fekvő szög. Szögeik egyenlősége alapján e két háromszög hasonló, körüljárásuk ellentétes. Ezek alapján a szerkesztés pl. a következő lehet. Az AB szakasz A végpontjába felmérjük α1-et, B-be γ1-et, a másik szárak metszéspontja M. A-ból B felé felmérjük DC-t, az E végponton átmenő, AM-mel párhuzamos egyenessel F-ben metsszük BM-et, és az F-en átmenő, AB-vel párhuzamos egyenessel G-ben metsszük AM-et. AM és BM-nek M-en túli meghosszabbításaira MF-et, ill. MG-t felmérve kapjuk C-t, D-t.
A párhuzamos szerkesztések alapján MGF azonos körüljárással hasonló az MAB háromszöghöz, továbbá DC=AE=GF alapján ellentétes körüljárással egybevágó az MDC háromszöggel. A szerkesztés végrehajtható, ha α1+γ1< <180.
 

Szirai József (Nagykőrös, Arany J. g. II. o. t.)
 

II.megoldás. A szemben levő AB és CD oldalakat egymás mellé hozhatjuk úgy, hogy az ACD háromszöget tükrözzük k-nak az AC átlóra merőleges átmérőjére (1. ábra). Ekkor D-nek D1 tükörképe a k-n van, D1A=DC és D1AC=DCA=γ1, tehát D1AB=α1+γ1 és a D1AB háromszögben ismerünk két oldalt és a köztük levő szöget.
A szerkesztés: AB-re A-ban felmérjük α1-et, ennek második szárától az AB-vel ellentétes oldalra γ1-et, és γ1 szárára A-tól CD-t, a végpont D1. Megszerkesztjük az ABD1 háromszög k körülírt körét, ez α1 második szárát C-ben metszi. Végül D1-et ,,visszatükrözzük'' az AC felező merőlegesére, pl. úgy, hogy a C körüli, CD sugarú körrel k-ból ‐ pontosabban: k-nak B-t nem tartalmazó AC ívéből ‐ kimetsszük D-t. Így az utóbbi lépés is egyértelmű. ‐ Az ABD1 háromszög szerkeszthető, ha α1+γ1<180.
 

Péterfai Béla (Győr, Bercsényi M. 12 évf. isk. III. g. o. t.)
 

III. megoldás. Adatainkból eltolással is kaphatunk közvetlenül megszerkeszthető segédháromszöget. Feltehetjük, hogy α1γ1, mert ezt a nagyságviszonyt alkalmas átbetűzéssel mindig elérhetjük. Ekkor C legalább akkora távolságban van AB-től, mint D. Toljuk el AB-t A végpontjánál fogva D-be, és legyen B új helyzete B1, DB1 és AC metszéspontja N (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ekkor B1DC=B1NC-NCD=α1-γ1, tehát a DB1C háromszög, továbbá a CA, DB átlók e, f félegyenese megszerkeszthető ‐ ugyanis CDB=α1. Csak az van még hátra, hogy az AB szakaszt e és f közé DB1-gyel párhuzamosan beillesszük. Evégett DN-nek N-en túli meghosszabbítására felmérjük az NB2=AB szakaszt, majd a B2-n át e-vel párhuzamos e1 egyenessel f-ből kimetsszük B-t, végül a B2D-vel párhuzamos BA egyenessel e-ből kimetsszük A-t.
γ1=α1 esetén C a DB1 egyenesen van és NC.