Feladat: 1058. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benczúr A. ,  Bollobás B. ,  Farkas Z. ,  Frint G. ,  Gagyi Pálffy A. ,  Glattfelder Péter ,  Horváth T. ,  Huber T. ,  Jójárt I. ,  Kéry G. ,  Knuth E. ,  Kóta G. ,  Kóta J. ,  Krámli A. ,  Kunszt Z. ,  Lehel J. ,  Magyar G. ,  Máté A. ,  Máté E. ,  Mócsi Z. ,  Molnár E. ,  Nagy Cs. ,  Náray-Szabó G. ,  Páska Cs. ,  Pór A. ,  Sonnevend Gy. ,  Szegő K. ,  Székely J. ,  Szepesvári I. ,  Szőts M. ,  Zalán P. 
Füzet: 1961/október, 57 - 59. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometria alapjai, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/október: 1058. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

Alkalmazzuk az 1054. feladatban bebizonyított tételt1 rendre az ABGH, CDEF, ADHE, BCGF négyszögre:
AG2+BH2=AH2+BG2+2ABHG,CE2+DF2=CF2+DE2+2DCEF,AH2+DE2=AE2+DH2+2ADEH,BG2+CF2=BF2+CG2+2BCFG.
E négy egyenlőség összegéből a mindkét oldalon szereplő tagokat elhagyva a kívánt egyenlőség adódik.
Ha bármely két testátló metszi egymást, akkor a 471. gyakorlat2 szerint egy M ponton mennek át, hiszen nem lehetnek egy síkban.
 

 

Így az AG, DF átlók végpontjai egy síkban vannak. Ez a sík az ABCD és EFGH lapoknak a feltevések folytán párhuzamos síkjait párhuzamos egyenesekben metszi, ezért AD||FG. Így EH, AD, FG és BC párhuzamosak, ennélfogva ABCD és EFGH paralelogrammák. Ekkor ABHG=DCEF, ADEH=BCFG, és a tétel így egyszerűsödik:
AG2+BH2+CE2+DF2=AE2+BF2+CG2+DH2+4ABHG+4ADEH.

Ebben az esetben a test paralelogramma alapú csonka gúla, vagyis az AE, BF, CG, DH élek egy N ponton mennek át. Ugyanis az ADFG trapéz AD és FG oldalainak aránya, vagy ami ugyanaz, az AD:EH arány egyenlő AM:MG-vel, folytatólag M-nek AD és FG-től mért, és tovább az ABCD és EFGH síktól mért távolságainak m1:m2 arányával. Ugyanígy AB:EF=AB:HG=m1:m2, mert az AG és BH átlók metszéspontja ugyancsak M. Már most az ABFE (konvex) trapéz AE és BF szárai N metszéspontjának az AB, EF oldalaktól mért távolságai arányának, és így az AN:EN-nek értéke ugyancsak m1:m2, és ez áll a DCGH, ADEH trapézokra is. Ezzel állításunkat bebizonyítottuk. (m1=m2 esetén N nem létezik, ekkor a test paralelepipedon.) Ekkor az ACGE és BDHF trapézek alapján az állítás következő módosulását is kimondhatjuk:
AG2+BH2+CE2+DF2=AE2+BF2+CG2+DH2+2ACEG+2BDFH.

Glattfelder Péter (Pannonhalma, Bencés g. IV o.t.)
 

Megjegyzés. Azt, hogy a testátlók közös M pontja létezése esetén a test csonka gúla, a következőkből is sejthetjük. Az AD:EH=m1:m2=AB:EF aránypárból és a BAD, FGH szögek térbeli váltószög voltából következik, hogy az ABCD és GHEF paralelogrammák hasonló helyzetűek, és hasonlósági pontjuk M. Kézenfekvőnek látszik tehát, hogy a G, H, E, F csúcsok helyére E, F, G, H-t írva ugyancsak létezik hasonlósági pont, és ez N.
1Lásd K. M. L. 23 (1961) 17. o. Ha a PQRS konvex négyszögben PQ||RS, akkor PR2+QS2=QR2+SP2+2PQRS.

2Lásd K. M. L. 17 (1958) 57. o. Ha a tér n egyenese közül bármelyik kettő metszi egymást, akkor vagy egy síkban vannak, vagy egy ponton mennek át.