Feladat: 1053. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Varga Szabolcs 
Füzet: 1961/szeptember, 16 - 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/szeptember: 1053. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Ismeretes, hogy egy adott S síkban fekvő és a sík két adott A, B pontjától egyenlő távolságra levő egyenesek összessége ‐ mértani helye ‐ két részből tevődik össze: I.α) egyrészt az AB szakasz C1 felező pontján átmenő, I.β) másrészt az AB-vel párhuzamos egyenesek összességéből.1 Esetünkben a C harmadik csúcs is szerepel, ezért a keresett egyenesnek bele kell tartoznia az A és C, valamint a B és C pontpártól egyenlő távolságra levő egyenesek összességébe is, vagyis a fenti feltételek egyikén felül teljesítenie kell a következő feltételpárok egy‐egy feltételét is:

II.α) átmegyAC-nekB1felezőpontján,β) vagy párhuzamosAC-vel,III.α) átmegyBC-nekA1felezőpontján,β) vagy párhuzamosBC-vel.

Az ABC háromszög oldalai különböző irányúak, ezért a β) feltétel legfeljebb egy pontpárra teljesülhet; hasonlóan az α) feltétel legfeljebb 2 pontpárra, mert az A1, B1, C1 pontok nincsenek egy egyenesen. Mivel pedig az A1B1C1 háromszög c1, a1, b1 oldalai az ABC háromszögben középvonalak és rendre párhuzamosak AB, BC, CA-val, azért e középvonalak, és csak ezek, megfelelnek a követelménynek.
b) Tegyük fel, hogy van az S-sel párhuzamos és A, B, C-től egyenlő távolságra levő egyenes, és legyen egy ilyen e, vagyis ha A, B, C vetülete e-re A', B', C', akkor AA'=BB'=CC'=d. Legyen továbbá A', B', C' vetülete S-re A'', B'', C'', ezek e-nek S-re való e'' vetületén vannak és A'A''=B'B''=C'C''=t. Ekkor az AA'A'', BB'B'' és CC'C'' derékszögű háromszögek egybevágók, mert 2‐2 oldaluk egyenlő: d, ill. t, a d-vel szemben mindháromban derékszög fekszik, és ezért d nagyobb t-nél. Így AA''=BB''=CC''=d'.
Az említett háromszögek síkjai merőlegesek e-re és így e''-re is, mert pl. AA'e, és A'A''e''e. Ezért AA'', BB'', CC'' merőlegesek e''-re, és az egyenlő AA'', BB'', CC'' szakaszok az ABC háromszög csúcsainak e''-től való távolságát adják. Azt nyertük tehát, hogy e'' azonos az S‐sík a) alatt meghatározott egyenesei egyikével, tehát e az S-re a1, b1, c1-ben emelt merőleges síkok valamelyikének egy az S-sel párhuzamos egyenese.
c) Feltéve, hogy van olyan az i-vel párhuzamos e egyenes, amelyre az előbbi jelölésekkel AA'=BB'=CC'=d, vetítsük a rendszert egy az i-re merőleges S* síkra és legyen A, B, C vetülete A0, B0, C0, továbbá e, A', B', C' egybeeső vetülete az E pont. Ekkor AA', BB', CC' párhuzamosak S*-gal, és ezért vetületükre A0E=B0E=C0E=d, vagyis E az S*-nak az A0, B0, C0-tól egyenlő távolságra levő pontja, az A0B0C0 háromszög köré írt kör középpontja; e pedig az E-n átmenő, i-vel párhuzamos egyenes.
A0, B0, C0 egymástól különböző, nem egy egyenesbe eső pontok, mert A, B, C, vetülete csak az S-re merőleges síkon eshet páronként egybe, vagy egy egyenesbe, ilyen S* viszont csak az S-ben fekvő i-hez tartozhat. Nyilvánvaló végül, hogy bármely az i-re merőleges S*-ot véve ugyanazon e-hez jutunk, tehát ebben az esetben egy és csak egy megfelelő egyenes van.
 

Varga Szabolcs (Miskolc, Bláthy O. vill. ip. t. IV. o. t.)

1Lásd Vigassy Lajos: Egyenesek mértani helye. K. M. L. 20 (1960) 82‐91. o., közelebbről 83. o.