Feladat: 1043. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fritz József ,  Nagy Dezső 
Füzet: 1961/április, 155 - 157. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hiperbola egyenlete, Hiperbola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/május: 1043. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Helyezzünk az ábrára derékszögű koordinátarendszert, vegyük origónak k középpontját, X tengelynek a d átmérő egyenesét. Legyen egy a követelménynek megfelelő kör k', és ennek középpontja P(x,y), továbbá k sugara r.

 
 

Nyilvánvaló, hogy k és k'-nek általában nincs közös pontja; mert ha van, akkor legrövidebb távolságuk és vele k' sugara 0, vagyis csak tágabb értelemben tekinthető körnek. Ilyenkor k'P, és ez a pont k-n is, d-n is rajta van, vagyis d-nek D1, D2 végpontjai tágabb értelemben a mértani helyhez tartoznak. ‐ Minden más esetben k' és d (mint szakasz) érintkezési pontja, ami nyilván a T(x,0) pont, a k belsejében van, és így egyrészt
-rxr,(1)
másrészt k magában foglalja k'-t, és így P-t is.
Szorítkozzunk egyelőre a mértani helynek az y0 félsíkon levő pontjaira. Ekkor k' sugara, egyben k és k' legközelebbi pontjainak távolsága y, P-nek k-tól való távolsága 2y, és így OP=r-2y. (Ez pozitív, mert k' nem foglalhatja magában O-t ‐ különben ugyanis nem érinthetné d-t ‐, ezért k'-nek k-tól legtávolabbi pontja a k-nak ugyanazon a sugarán van, mint a k-hoz legközelebbi pontja, és így
r3y.

OP-t a koordinátákkal is kifejezve, és két kifejezését összekapcsolva
x2+y2=r-2y,
innen négyzetreemeléssel és további átalakítással
3y2-4ry-x2+r2=03(y-2r3)2-x2=r23,


végül
(y-2r3)2(r3)2-x2(r3)2=1.
Ezek szerint minden (az y0 félsíkon fekvő) P rajta van azon a hiperbolán, melynek középpontja a (0, 2r/3) pont, valós tengelye az Y tengely, fő-, ill. melléktengelyének félhossza r/3, ill. r/3, és így csúcsai a C1(0,r/3) és a C2(0,r) pontok.
Fordítva e hiperbolának nem minden pontja tartozik hozzá a keresett mértani helyhez. A C2-t tartalmazó h2 ágnak nincs pontja k belsejében, mert az ág legkisebb ordinátájú pontja C2, és ez éppen k-nak legnagyobb ordinátájú pontja; ‐ tehát h2 pontjai nem tartoznak a mértani helyhez.
A C1-et tartalmazó h1 ág az X-tengelyt, mint az y0 félsík határvonalát az x=±r abszcisszájú pontokban, D1, D2-ben metszi. Már most a h1 ág D1C1D2 ívének pontjai a k kör egyik félkörében vannak, rájuk az (1), az y0 és a (2) feltételek mindegyike teljesül; h1 további pontjaira viszont nem.
Mindezek szerint a keresett mértani helyet a D1C1D2 hiperbolaív és ennek az X-tengelyre vett tükörképe alkotja.
Ha azokat a P-pontokat is elfogadjuk, amelyekkel k' a d szakasz meghosszabbításait érinti, akkor a h1 ág minden pontja a mértani helyhez tartozik. Ezekre ugyanis y<0, így k' sugara |y|=-y, és mivel ekkor k' kívül van k-n, azért OP=r+2|y|=r-2y, vagyis teljesül a fenti követelmény. ‐ Viszont a h2 ágon azok a pontok vannak, amelyekre OP=-(r-2y)=2y-r, azaz OP+r=2y, vagyis amelyekre nézve k-nak k'-től legtávolabbi pontja annyira van k'-től, mint k' sugara.
 

Nagy Dezső (Budapest, Piarista g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Akik ismerik a hiperbolának ún. irányvonalas tulajdonságát, azok a 623. gyakorlat III. megoldásából1 adódó CC1/HC1=2 megállapítás alapján is kimondhatják, hogy a mértani hely pontjai a fenti hiperbolán vannak. Könnyen meg lehet mutatni ugyanis, hogy az (x/a)2-(y/b)2=1 hiperbola minden pontjára az F1(c,0) fókusztól (ahol c=a2+b2), és az x=a2/c ún. irányvonaltól való távolságok aránya állandó, és értéke c/a, az ún. numerikus excentricitás, 1-nél nagyobb szám. (Ugyanez áll az F2(-c,0) és x=-a2/c-től mért távolságokra.) Eszerint a szóban forgó hiperbola egyik fókusza a k kör középpontja, irányvonala a d-re merőleges sugár felező merőlegese és numerikus excentricitása 2.
 

Fritz József (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. III. o. t.)


1Lásd K. M. L. 22 (1961) 17. o.