Feladat: 1031. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bácsy Zsolt ,  Nováki Béla 
Füzet: 1961/február, 63 - 64. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/február: 1031. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tekintsük a feladatot megoldottnak és tegyük fel, hogy M1 és M2 az e-nek ugyanazon partján van. Legyen az M1M2 húr felezőpontja F, továbbá M1, M2, F vetülete e-n rendre T1, T2, T.

 
 

Eszerint M1T1+M2T2=s, és így az M1M2T2T1 (konvex) trapéz FT középvonalának hossza, az F pont e-től való távolsága: s/2. Másrészt, ha k középpontja O, akkor OF merőleges a PM1, azaz PF szelőre.
Így F-re két mértani helyet kaptunk: F rajta van az e-vel párhuzamos, tőle s/2 távolságra levő f egyenesek valamelyikén, másrészt az OP átmérő fölötti k1 Thalész-körön. Ennek alapján F, és így a PF egyenes is megszerkeszthető.
Ha PF valóban metszi k-t, és a metszéspontok e ugyanazon partján adódnak, akkor a megoldás megfelelő volta a fentiekből nyilvánvaló. Ha viszont e szétválasztja M1 és M2-t, akkor a PF-et csak úgy tekinthetjük megoldásnak, ha az e-től mért távolságoknak előjelet tulajdonítunk. Ekkor természetesen azon az oldalon levő távolságokat kell pozitívnak vennünk, amelyiken az éppen vizsgált f van, mert s/2-t nyilván pozitívnak vettük.
f-re két lehetőség jön szóba e két oldalán, mindkettőnek 2 közös pontja lehet k1-gyel, így a megoldások száma legfeljebb 4. ‐ F gyanánt természetesen csak a k belsejében adódó metszéspontok felelnek meg.
 

Bácsy Zsolt (Budapest, Eötvös J. Gimn. III. o. t.)
 

II. megoldás: Tovább is az I. megoldás jelöléseit használva tükrözzük P-t, e-t és az M1M2T2T1 derékszögű trapézt F-re. Így az M1 és M2 pontok egymás tükörképei, legyen továbbá P, T1, T2, e tükörképe P', T'1, T'2, e'. Nyilvánvaló, hogy T'1, T'2 az M2T2, ill. M1T1 meghosszabbítására esik, és T1T'2=T1M1+M1T'2=T1M1+M2T2=s, és így e' az adatokból megszerkeszthető. Ugyanez áll P'-re is, mert ez egyrészt rajta van az O körül OP sugárral írt k2 körön ‐ ugyanis az OPP' háromszög OF súlyvonala merőleges PP'-re, tehát e háromszög egyenlő szárú ‐, másrészt ugyanakkora távolságban van e'-től, mint P az e-től.
Az utóbbi megállapítás alapján P'-re úgy kapjuk a második mértani helyet, hogy a P-n átmenő, e-vel párhuzamos g egyenest tükrözzük az e, e' síksáv tengelyére. ‐ Ezek alapján a keresett szelőt a PP' egyenes adja meg.
e'-t és vele g'-t e két oldalán szerkeszthetjük, továbbá k2 két pontban metszheti g'-t, így ismét azt kapjuk, hogy a megoldások száma legfeljebb 22=4.
 

Nováky Béla (Budapest, I. István Gimn. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A II. megoldás P' pontjának szerkesztése lényegében azonos az I. megoldásbeli F pont szerkesztésével. Ugyanis az e, e' síksáv tengelye az előbbi f egyenes, tehát g és g' távolsága kétszerese g és f távolságának, másrészt P'P=2FP.
2. Láttuk, hogy akkor is megoldását kapjuk a feladatnak, ha M1 és M2 az e egyenes ellenkező oldalán van, ‐ amennyiben az e-től való távolságot alkalmas módon előjeles mennyiségnek tekintjük. Többen rámutattak, hogy amennyiben viszont ezt nem tesszük, akkor az olyan megoldás keresése, amelyben M1 és M2 az e egyenes ellenkező oldalán van, negyedfokú egyenlet gyökei megszerkesztésének feladatára vezet. A nyert negyedfokú egyenletről azonban megmutatható az is, hogy gyökei általában nem szerkeszthetők meg körző és vonalzóval. Az ilyen megoldás tehát általában nem szerkeszthető meg.