Feladat: 1022. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bíborka T. ,  Bollobás B. ,  Csikor F. ,  Farkas Z. ,  Fekete J. ,  Frint G. ,  Fritz J. ,  Gagyi Pálffy András ,  Gazsi L. ,  Grüner Gy ,  Holop A. ,  Horváth S. ,  Kiss Á. ,  Klimó J. ,  Knuth Előd ,  Máté A. ,  Máté Zs. ,  Székely J. ,  Tihanyi A. ,  Várady G. 
Füzet: 1961/január, 8 - 11. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos testek, Poliéderek szimmetriái, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/január: 1022. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szóban forgó P poliéder háztető alakjára tekintettel nevezzük az EF=b élt röviden P gerincének (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az a és b élek között ‐ az idézett versenyfeladat megoldása szerint ‐ az ab+b2=a2 összefüggés áll fenn, eszerint b=a(5-1)/20,618a; a gerincnek a négyzetlaptól való m távolságára pedig m2=a(a-b)/4, vagyis az előbbi összefüggés alapján m=b/20,309a. ‐ Nyilvánvaló, hogy P-nek két szimmetriasíkja van: a BC és az AB él felező merőleges síkja, az előbbi magában foglalja a gerincet.
 
 
2. ábra
 

Legyen a kocka alap- és fedőlapja ABCD és A1B1C1D1 és legyenek AA1, ..., DD1, a párhuzamos oldalélek. Legyen az alap- és a fedőlapra állított Pa, Pf poliéder pár EF, ill. GH gerince párhuzamos a kocka AB élével (2. ábra), az ABB1A1 elő- és a DCC1D1 hátlapra illesztett poliéderek JK, ill. LM gerince párhuzamos AA1-gyel, végül az ADD1A1 bal és a BCC1B1 jobb oldallapra illesztett poliéderek NQ, ill. RS gerince párhuzamos AD-vel. Ekkor bármelyik szomszédos kockalap párra illesztett poliéder-pár gerincei merőlegesek egymásra, megfelelnek a követelménynek. Továbbá a párhuzamos gerincpárok benne vannak a kocka azon S2, S3, ill. S1 szimmetriasíkjában, amelyek merőlegesen felezik az AD-vel, AB-vel, ill. AA1-gyel párhuzamos éleket.
Így a leírandó I test 12 csúcsa 3 jól áttekinthető csoportba osztható: a párhuzamos gerincpárok 4-4 végpontja egy-egy téglalapot határoz meg. Valóban, pl. az S2-ben fekvő EFGH=T2 négyszög paralelogramma, mert EF#GH, továbbá szögei derékszögek, mert Pa és Pf beállításuknál fogva egymás tükörképei S1-re, ezért EH és FG párhuzamosak AA1-gyel, merőlegesek AB-re, és így EF-re is. Hasonlóan adódik, hogy a JKLM=T3 és az NQRS=T1 négyszögek ugyancsak téglalapok. Ezek szerint az I poliéder a kocka S1, S2, S3 szimmetriasíkjai mindegyikére tükrös. ‐ Másrészt a három téglalap egybevágó, mert két-két oldaluk gerinc, a másik kettő pedig két párhuzamos gerinc távolsága: a-2m=a-b. Az utóbbi a kisebb oldal, mert az idézett eredmény szerint b>a/2.
Nyilvánvaló továbbá, hogy mindhárom téglalap középpontja azonos a kocka O középpontjával; tehát ettől mind a 12 csúcs egyenlő távolságra van, I köré O középponttal gömb írható.
Tekintsük I csúcsainak a kocka D-ben összefutó lapjaira való vetületét. Ezeket ‐ az oldallapot DD1 körül a hátlap síkjába, majd a hátlappal együtt DC körül az alaplap síkjába forgatva mutatja a 3. ábra, a vetületeket ugyanúgy jelöltük, mint magukat a pontokat (a fedőlapon levő vetületeket a 2. ábra mutatja.)
 
 
3. ábra
 

Az alapsíkon T1 vetülete valódi nagyságban látszik, T2 és T3 vetülete pedig egyenes szakasz, 2-2 csúcsuk vetülete egybeesik, pl. E, H, ill. J, K, így a 12 csúcs vetülete 8 pont. T1 vetülete magában foglalja T3 vetületét, ugyanis az utóbbi a T1-nek b hosszúságú tengelyébe eső, O vetületére szimmetrikus, a-b hosszúságú szakasz. T2 vetülete viszont kinyúlik T1 vetületéből, mert hossza b és ez a T1-nek a-b hosszúságú tengelyére esik. Hasonló megállapításokat tehetünk I csúcsainak a kocka hátlapján és oldallapján levő vetületeiről.
Így az I poliéder mindhárom vetületének körvonala (kontúrja) két szimmetria-tengellyel bíró hatszög, melynek két szemben fekvő csúcsa két-két testcsúcs egybeeső vetülete.
I konvexségéből és az alapsíkon levő vetületből következik, hogy az alapsíkra merőleges EHN síkban I-nek határlapja van, mert az E, H, N pontok vetületei beletartoznak a vetület körvonalába és I minden csúcsának vetülete az E, H, N pontok vetületével meghatározott egyenes egyik oldalán fekszik. Ez a határlap az EHN háromszög, mert I egy további csúcsának vetülete sem esik az EHN vetületére. Hasonlóan látható be a három vetületből, hogy az
EHQ,FGR,FGS;JME,JMF,KLG,KLH;NSJ,NSK,QRL,QRM
háromszögek I-nek lapjai.
Ezek azt is jelentik, hogy e háromszögek oldalai I-nek élei. Így pl. az E csúcsot legalább a H, N, Q, J, M csúcsokkal kötik össze élek. Megmutatjuk, hogy ennek az 5 élnek a közös hossza EH=a-b.
A P poliédernek az idézett versenyfeladat szerint meghatározó tulajdonsága, hogy egyenlő szárú trapéz és egyenlő szárú háromszög lapjának a négyzetlappal alkotott szögei pótszögek (1. ábra egy- és két íves szöge). Ezért két szomszédos kockalapra állított P-nek egy-egy lapsíkja egybeesik, pl. a Pa-beli ABFE trapézlap és a Pe-beli ABJ háromszöglap. Másrészt a 951. feladatban bebizonyítottuk, hogy egy trapézlap és egy háromszöglap alkalmas összeillesztésben szabályos ötszöget ad. Ebből következik, hogy a háromszögnek az alapon fekvő szögei 36-osak (4. ábra), ugyanekkora szögeket zárnak be a trapéz átlói a párhuzamos oldalakkal, és az átlók egymást b és a-b hosszúságú részekre osztják.
 
 
4. ábra
 

Ezek szerint J az ABFE trapéz AF és BE átlóinak metszéspontjában van és EJ=a-b. Az I szimmetriája folytán ugyanekkora EM is. Ugyanezen meggondolást Pa és Pb-re alkalmazva EN=EQ=a-b.
Megmutatjuk, hogy E-ből nem indul ki más él. Az E-ből kiinduló, vizsgált öt él egyenlősége azt jelenti, hogy az élek H, N, J, M, Q végpontjai az E középpont körüli a-b sugarú gömbön vannak. Ez a gömb az I köré írt gömböt körben metszi, ami síkidom, tehát az öt végpont egy síkban van. ‐ A fentiekhez hasonlóan látható be, hogy a HN, NJ, JM, MQ, QH, szakaszok hossza ugyancsak a-b, ezért a HNJMQ síkidom körbe írható egyenlő oldalú ötszög (5. ábra), vagyis szabályos ötszög.
 
 
5. ábra
 

Ezért a HJ, NM, JQ, MH és QN=b átlók e szabályos ötszögnek, és így I-nek is a belsejében vannak, I-nek a konvexség folytán nem élei. Most már, mivel ugyanígy H, N, J, M, Q mindegyikéből 5-5 él indul ki, és ezek végpontjai 1-1 szabályos ötszöget határoznak meg, és ezekben az EF, ER, EL, EK, ES szakaszok átlók, azért nem élei I-nek. Végül EG sem éle I-nek, mert a körülírt gömbnek átmérője. Így E-ből valóban csak az említett 5 él indul ki.
Ezek az élek a HNJMQ ötszög a-b hosszúságú oldalaival szabályos háromszögeket alkotnak, tehát I-nek E-ben öt ilyen lapja fut össze.
Ugyanez áll I minden csúcsára, mert I előállításában mind a hat P egyenlő szerepet játszott, ezért I minden éle egyenlő, minden lapja szabályos háromszög. Ezek alapján az élek száma 125/2=30 (a 125 szorzatban minden él mindkét végpontjánál figyelembe van véve, ezért osztunk 2-vel). A lapok száma pedig hasonlóan 125/3=20.
Mindezek szerint az I poliéder ún. szabályos ikozaéder (húszlapú test).
 

Knuth Előd (Budapest, I. István Gimn. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Számítással is meg lehet mutatni, hogy az I-t meghatározó 12 csúcsból képezett bármely pár egymástól való távolságai között csak 3-féle hosszúság lép fel: a-b, b és a T téglalapok átlói (az utóbbiak nyilván nem lehetnek élek). Ugyanis a P méreteire idézett eredmények alapján a és b-vel kifejezhetjük bármely csúcsnak pl. a kocka D-ben összefutó lapjaitól való távolságát. Ezek a 2. ábra D-ből C, A, D1 felé mutató ,,tengelyein'' láthatók. Ezek alapján pl. az EK távolságot azon téglatest testátlójaként számíthatjuk ki, melynek két csúcsa E, K, és lapjai párhuzamosak a kocka lapjaival. E téglatest DC irányú szélessége, DA irányú kiterjedése és DD1, irányú magassága, mint E és K megfelelő távolságainak különbsége (abszolút értékben véve) rendre a következő:
a2-a-b2=b2,a2-b2=a-b2,a+b2-b2=a2,
és így az EK testátló négyzete, a megoldás elején idézett összefüggések alapján
14[a2+b2+(a-b)2]=12[(a2-ab)+b'2]=12(b2+b2)=b2,
és így EK=b. Hasonlóan
EJ2=(a2-a-b2)2+(a-b2-a2)2+(b2-a-b2)2==14[b2+(a2-2ab+b2)+(4b2-4ab+a2)]==12[(a2-3ab+2b2)+b2]=12[(a2-3ab+2b2)+(a2-ab)]==a2-2ab+b2=(a-b)2,
és így EJ=a-b.
 

Gagyi Pálffy András (Budapest, Széchenyi I. g. III. o. t.)