Feladat: 1011. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Grüner Gy. ,  Hajna János ,  Hegedüs I. ,  Homitzky Lajos ,  Horváth S. ,  Klimó J. ,  Máté Zsolt ,  Molnár Emil ,  Simonovits Miklós ,  Tihanyi A. ,  Várady G. 
Füzet: 1960/november, 112 - 117. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Háromszögek hasonlósága, Terület, felszín, Trapézok, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Négyszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/december: 1011. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A kérdéses trapézokban két szomszédos szög derékszög, a másik kettő általában ferde szög. A kérdést két esetben kellene vizsgálnunk aszerint, hogy az állandó összegű két szomszédos oldal között tetszés szerinti (0 és 180 közötti) szög, ill. derékszög van, azonban mindkettő speciális esete annak a feladatnak, amely az adott feladatból a ,,derékszögű'' jelző elhagyásával keletkezik. Célszerű ezért előbb ezt az általánosabb feladatot megoldanunk. Tekintsük tehát azokat az a ABCD=T trapézokat, amelyeknek párhuzamos oldalai AB és CD, bennük a BA és AD oldalak összege adott s állandó, továbbá BAD, valamint ABC szögük egy adott α, ill. β szöggel egyenlő.
Legyenek a síkon egy β nagyságú szög szárai az a és c félegyenesek. Helyezzük el valamennyi vizsgálandó trapézunkat úgy, hogy B csúcsuk a β szög csúcsába, A, C csúcsaik pedig a, ill. c-re essenek. Forgassuk bele valamennyi trapéz AD oldalát A körül a BA oldal meghosszabbításába; így valamennyi D csúcs az a szár azon D0 pontjába jut, amelyre BD0=s (1. ábra).

 
1. ábra
 

Az ADD0 háromszögek egyenlő szárúak, és D0-nál levő szögük α/2, állandó, ennélfogva minden D csúcs azon a D0-ból kiinduló d félegyenesen van, amely a D0B félegyenessel a c-t tartalmazó oldalán α/2 szöget zár be.
Avégett, hogy trapézaink területét összehasonlítsuk, próbáljunk mindegyikhez egy olyan vele egyenlő területű trapézt képezni, melyben az egyik alap D0B, és egy további csúcs a c-n van. T-hez ilyen az a D0BCG=T' trapéz, amelynek G csúcsát az az egyenes metszi ki DC-ből, amely az AD szár F felezőpontját D0-lal köti össze, ‐ feltéve, hogy ez a G metszéspont a DC szakaszra vagy C-be esik (egyelőre csak az ilyen T-ket tekintjük). Így ugyanis a levágott FDG és a hozzávett FAD0 háromszögek egybevágók, tehát T' területe valóban egyenlő T-ével.
D0F a D0AD háromszög D0-ból induló súlyvonala. És mivel valamennyi D0AD háromszög hasonló helyzetű ‐ hasonlósági pontjuk D0 ‐, azért az AD szár minden helyzetének F felezőpontja egy a D0-on átmenő f egyenesen van rajta. Legyen f és c metszéspontja K. Így mindegyik tekintetbe vett T a D0BK=H háromszögnek része, nyilvánvaló tehát, hogy annak a T*-nak a területe a legnagyobb, amelyben G és C a K-ba esik, és T* területe egyenlő H területével.
Azon további T-k területéről, melyeknek DC oldalát f a C-n túli meghosszabbításban metszi, vagyis K-n túl (az 1. ábrán pl. A1BC1D1), nyilvánvaló, hogy kisebb H területénél, éspedig annyival, amennyi a KC1G1 háromszög területe. Ennyivel kisebb ugyanis a T-ből az F1K szakasszal levágott F1KC1D1 négyszög területe a hozzávett F1A1D0 háromszög területénél. ‐ Ennélfogva a vizsgálandó trapézok közül T* területe a legnagyobb.
Mindezek szerint T*-ot az alábbi úton kaphatjuk. Az a-n felvett BD0=s szakaszhoz D0-ban meghúzzuk a vele α/2 szöget bezáró d-t és B-ben a β szöget bezáró c-t. A D0B-n tetszés szerint választott A körül AD0 sugárral d-ből kimetsszük D-t, a D0AD háromszöget kiegészítjük D0AGD paralelogrammává, majd ennek D0G átlójával c-ből kimetsszük KC*-ot. Végül C*-on át a-val, ill. d-vel párhuzamost húzva kimetsszük d-ből D*-ot, a-ból A*-ot.
A D0A*C*D* paralelogramma hasonló D0AGD-hez, ezért a D0A*D* háromszög hasonló D0AD-hez, vagyis egyenlő szárú, tehát egyrészt A*D*=A*D0, és így BA*+A*D*=BD0=s, másrészt BA*D*=A*D0D*+A*D*D0=α, ezek szerint T* megfelel a követelményeknek.
K egyértelműen létrejön, ha β és a BD0F=δ szög összege kisebb 180-nál. Továbbá az előálló T* megfelelő, ha A* a BD0 szakaszra esik, ennek feltétele a BKA* háromszögből: β+α/2<180. Az utóbbi feltétel K létrejövéséhez is elegendő, mert δ az α/2-nek része, tehát kisebb annál.
Ezek szerint speciálisan β=90-kal és tetszés szerinti 0 és 180 közti α-val feladatunk megoldható, mert α/2 hegyesszög (ilyen eset az 1. ábra).
Ha viszont α=90, akkor a β+45<180 feltétel alapján a fentiek szerint csak β<135 esetére kapunk megoldást.
β=135 esetében A* a B-be esik, a trapéz elfajul egyenlő szárú derékszögű háromszöggé és az előírt β szög az idomban nem látható.
A β135 esetekre megmutatjuk, hogy nincs legnagyobb területű valódi trapéz, mert ha BA1D1C1=T1 és BA2D2C2=T2 (2. ábra) teljesítik a követelményeket és BA2<BA1, akkor T2 területe nagyobb T1 területénél, vagyis a terület a BA oldal csökkenésével nő.
 
2. ábra
 

Legyen D1C1 és A2D2 metszéspontja M, és messe az A2-n át BC1-gyel húzott párhuzamos D1C1-et N-ben. Így egyrészt A2A1=(BA1+A1D1)-(BA2+A1D1)=(BA2+A2D2)-(BA2+A2M)=MD2, vagyis T1 és T2 nem közös részeiben, az A1A2MD1=T'1 téglalapban és az MC1C2D2=T2' trapézban az egyik oldal, ill. a magasság egyenlő. Másrészt az A2NM derékszögű háromszögben A2NM=180-β45β-90=NA2M, így A2MMN<MC1<D2C2, tehát T2' területe nagyobb T1' területénél, amit bizonyítani akartunk. ‐ Ezzel vizsgálatunkat befejeztük.
 

Összeállítva Molnár Emil (Győr, Révai M. g. III. o. t.),
Simonovits Miklós (Budapest, Radnóti M. g. II. o. t.)
és Hornitzky Lajos (Budapest, I. István g. III. o. t.)

dolgozataiból és diszkusszióval kiegészítve.
 

Valamennyi többi dolgozat számítással, legnagyobbrészt trigonometriai számítással készíti elő a szerkesztést. Ilyen a következő megoldás.
 

II. megoldás: 1. Legyen a derékszögű szár ismét BC, és BAD=α, BA+AD=s. A szerkesztés előkészítéséül α-ból és s-ből számítással állapítjuk meg a legnagyobb területtel bíró trapéz AD=x ,,ferde'' szárát. Nyilván csak a 0<x<s értékekről lehet szó. ‐ A-nak DC-n levő vetületét A'-vel jelölve DC=A'C-DA'=AB-DA', ha α hegyesszög, és DC=AB+DA', ha α tompaszög (1. ábra). Mivel DA' hosszát a DAcosα=xcosα szorzat abszolút értéke adja, és cosα hegyes és tompa szögekre ellentett jelű, azért a két kifejezést egybefoglalhatjuk:
DC=AB-xcosα=(s-x)-xcosα=s-x(1+cosα).

Ennélfogva a trapéz középvonala s-x-(xcosα)/2=s-(2+cosα)x/2. Másrészt a magasság AA'=xsinα, és így a terület:
t=[sx-(2+cosα)x2/2]sinα.
Mivel a sinα tényező pozitív állandó, elég megkeresni a
tsinα=y1=sx-12(2+cosα)x2(1)
függvény legnagyobb értékét, ha 0<x<s.
y1 az x-nek másodfokú függvénye, mert x2 együtthatója bármely α esetén 0-tól különböző, éspedig negatív, hiszen cosα>-1. Ennek kiemelésével és teljes négyzetté kiegészítéssel (1) az
y1=-12(2+cosα)(x2-2s2+cosαx)==-12(2+cosα[(x-s2+cosα)2-s2(2+cosα)2]==-12(2+cosα)(x-s2+cosα)2+s22(2+cosα)
alakban írható. Ebben csak az első tag változó, és értéke negatív vagy 0, mert, a kéttagú kifejezés négyzete pozitív vagy 0. Eszerint y1-nek van legnagyobb értéke éspedig arra az x-re, amelyre a kéttagú értéke 0, vagyis ha
x=x*=s2+cosα.(2)
A szóba jövő α értékek mellett 2+cosα>1. Így egyrészt x*<s (természetesen s>0), másrészt x*>0, tehát x* az x számára figyelembe jövő értékek közé tartozik.
A legnagyobb területű trapéz megszerkesztése során kézenfekvő x*-ot pl. (2) alapján hasonló háromszögek felhasználásával előállítani. Vegyük észre azonban, hogy a keresett trapézben a fenti kifejezések és (2) alapján DC=s-s(1+ +cosα)/(2+cosα)=s/(2+cosα)=x*=AD, vagyis az ADC háromszög egyenlő szárú. Tekintve még, hogy az A, D, C csúcsok hasonlóság erejéig meghatározzák ABCD-t, adódik a következő szerkesztés. Egy D1 csúcsú, 180-α nagyságú szög száraira egyenlő D1A1, és D1C1 szakaszokat mérünk (3. ábra).
 
3. ábra
 

D1C1-gyel A1-en át párhuzamost, D1C1-re C1-en át merőlegest húzunk, metszéspontjuk B1. A1D1-et A1 körül B1A1 meghosszabbítására forgatjuk, D1 új helyzete D1,0, B1-től D1,0 irányába felmérjük B1D0=s-et. A D0-on át D1,0D1-gyel párhuzamos egyenesre B1-ből rávetítjük D1-et, a kapott D*-n át D1A1, és D1C1-gyel húzott párhuzamosok az A1B1C1 szög száraiból kimetszik A* és C*-ot, ekkor A*B1C*D* a kívánt trapéz. Ez megfelel a követelményeknek, mert szögei az előírtak, másrészt a D*A*D0 háromszög hasonló D1A1D1,0-hoz, tehát egyenlő szárú és így B1A*+A*D*=B1A*+A*D0=s. A szerkesztés egyértelműen végrehajtható.
2. Legyen másodszor BAD=90, ABC=β, BA+AD=s, és AD=x, ahol 0<x<s. Így BA=s-x, és a fentiekhez hasonlóan DC=s-x-xctgβ ‐ mert a BC szár DC-n levő CB' vetületének hosszát (lásd a 2. ábrán C1B'-ben) a BCB' derékszögű háromszögből a BB'ctgβ=xctgβ szorzat abszolút értéke adja és ctgβ hegyes és tompa szögekre ellentett jelű. Így a középvonal s-x-(xctgβ)/2=s-(2+ctgβ)x/2, másrészt a magasság x, tehát a terület:
t=y2=sx-12(2+ctgβ)x2.
Ennek az előbbiekhez hasonlóan legnagyobb értéke van az
x*=s2+ctgβ
helyen, ha 2+ctgβ pozitív, vagyis ctgβ>-2. x* akkor esik 0 és s közé, ha 2+ctgβ>1, vagyis ctgβ>-1, β<135. Ilyenkor itt is áll D*C*=x*=A*D*, ennek alapján a fenti hasonlósági transzformáció ismét használható, 180-α helyett 90-ot és D1C1B1=90 helyett 180-β szöget használva. β<135 és D*A*=D*C* folytán a trapéz konvex és nem fajul el.
Ha β=135, akkor 2+ctgβ=1, és x*=A*D*=s, BA*=0, vagyis a legnagyobb területű trapéz elfajul. (Az x=s értéket éppen az elfajult esetek kiküszöbölése végett zártuk ki.) Ugyanez adódik a β>135 esetekre a következő meggondolásokból.
Ha 0<2+ctgβ<1, vagyis 135<β<153,4, akkor y2 képe olyan parabola, melynek csúcsa ,,fönt'' van, y2 az x*>s helyen veszi fel legnagyobb értékét, az x<x* értékekre növekvő. Ide esnek a minket érdeklő 0<x<s értékek, közülük ismét az x=s-nél volna legnagyobb y2 értéke.
2+ctgβ=0, β153,4 esetén y2 növekvő elsőfokú függvény.
2+ctgβ<0 esetén y2-ben x2 együtthatója pozitív, y2 képének ,,lent'' van a csúcsa, de ennek x* abszcisszája negatív, így a minket érdeklő 0<x<s értékekre y2 ismét növekvő, legnagyobb volna a meg nem engedett x=s-nél.
Ezzel vizsgálatunkat befejeztük.
 

Összeállítva Hajna János (Pécs, Széchenyi I. g. IV. o. t.)
és Máté Zsolt (Szeged, Radnóti M. g. IV. o. t.)

dolgozataiból, kiegészítésekkel és rövidítésekkel.
 

Megjegyzések. A beérkezett dolgozatok szerzőinek javarésze sok munkát fektetett megoldásába, ezért az átlagosnál több probléma, téves nézet merült fel. Alább néhányat szóvá teszünk.
1. Sok oda nem való elem tapad a trapéz fogalmához. 1. ábránkon éppen avégett forgattuk el a trapézt a ,,hagyományos'' helyzetből, hogy olvasóinkat a geometriai tényeknek bármely helyzetben való felismerésére szoktassuk. Háromszögeknél nem ütközünk meg azon, hogy nem minden magasság ,,függőleges'', így a trapézok alapjairól se higgyük, hogy okvetlen ,,vízszintesek'', ‐ amint nem egy dolgozat írta. Még többen voltak, akik lényeges különbséget tettek az alsó és a felső (a nagyobb és a kisebb) alap között, és a kérdést 4 esetben vizsgálták aszerint, amint az a+b, a+d, c+b, c+d összeg állandó (a és c a párhuzamos oldalak, a>c, és b a merőleges szár). Ez egyfelől helyes körültekintés, teljességre való törekvés, másfelől van benne lényeg nem látás is. Nem egy ilyen dolgozat kimondta pl. az a+b=s és c+b=s esetek hasonlóságát (pl. így: ,,semmi újat nem mond''), de nem jutott el a két eset összevonásáig.
2. Jónéhány dolgozat szükségtelenül a differenciálszámításnak a függvények szélső értékei megállapítására vonatkozó módszereiből alkalmazta a legismertebbet, hogy ti. bizonyos egyszerű függvényeknek csak ott lehet helyi szélső értékük, ahol differenciálhányadosuk értéke 0. Azt azonban már többnyire nem vizsgálták e dolgozatok, hogy valóban van-e a kérdéses helyen szélső érték, és ha van, akkor milyen természetű, és hogy a kérdéses hely beleesik-e a változó számára figyelembe veendő intervallumba. Megfelelő diszkusszió nélkül e tanulók ugyanúgy hibás eredményekre jutottak vagy juthattak volna, amint a differenciálszámítás kialakulásának kezdetén egyes kutatók téves megállapításokra jutottak.
3. Szórványosan előfordult a szövegnek az a téves értelmezése, hogy minden két szomszédos oldal összege állandó. Így nem volna változási lehetőség.
4. Több jó dolgozat annyira csupán számítási kérdésnek tekintette a feladatot, hogy a szerkesztésről csak efféle megjegyzést tett: ,,az eredmények megszerkeszthetők''; ezek kissé hiányosak.