Feladat: 1005. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bach Katalin ,  Bácsy Zs. ,  Biborka T. ,  Bollobás B. ,  Bornes Klára ,  Csepregi Sz. ,  Csikor Ferenc ,  Czékus L. ,  Durst I. ,  Farkas Z. ,  Fejes L. ,  Frint G. ,  Fritz J. ,  Gagyi Pálffy A. ,  Gál J. ,  Gazsi L. ,  Góth L. ,  Grüner Gy. ,  Holop A. ,  Homitzky L. ,  Horváth S. ,  Kéry G. ,  Kiss A. ,  Klimó J. ,  Knuth E. ,  Kóta G. ,  Kövessi Nóra ,  Máté A. ,  Máté Zs. ,  Miklóssy Endre ,  Molnár E. ,  Náray Szabó G. ,  Páska Cs. ,  Salamin P. ,  Sólyom I. ,  Székely J. ,  Tihanyi A. ,  Várady G. ,  Zalán P. 
Füzet: 1960/október, 60 - 61. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Szinusztétel alkalmazása, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/november: 1005. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

Vegyük észre, hogy az észlelési időpont óra és perc adata az aznapi napkelte és napnyugta időpontjának számtani közepe: (5 óra 31 perc+17 óra 41 perc)/2=11 óra 36 perc. Ebből jó megközelitéssel adódik, hogy az észleléskor a Nap Á-ban éppen delel, vagyis a napsugarak benne vannak Á délkörének síkjában. Ezt a megállapítást az ÁC távolság elég rövid voltára tekintettel C-re, továbbá F-re is érvényesnek vehetjük, így F a C csúcs délkörének síkjában van, a térképen(a vetületben) pedig a C-n átmenő dél-észak irányú egyenesen lenne a helye. Másrészt F az Á és P-n átmenő és a tó síkjára, vagyis a térkép síkjára merőleges síkban is benne van, így F vetülete ÁP-n is rajta van.
A szeptember 23-i dátum szerint az észlelés napján a (földi) Egyenlítő síkja átmegy a Napon, deleléskor az Egyenlítő pontjaiban a napsugarak 90-os szögben esnek a vízszintesre, egyszersmind a Föld forgástengelyére, és ezért a 49-os szélességi körön a vízszintessel 90-49=41-os szöget zárnak be.
Ezekből meghatározhatjuk F-nek előbb a térképen levő helyzetét (Á-tól és C-től való távolságát), majd a tó színe feletti magasságát. A tó színének síkján levő vetületeket 0-indexszel jelölve az Á0 C0 F0 háromszög C0 és F0-nál fekvő szögei és Á0C0, Á0F0-nak az Á0-beli földrajzi dél ‐ észak vonallal bezárt szögei váltószögek:
Á0C0F0=2+71=73,Á0F0C0=-2+64=62,
ezért C0Á0F0=45, így a szinusz-tétellel Á0F0=2200sin73/sin622383  m, és hasonlóan C0F01762  m. ‐ Ezek alapján a C és F-en átmenő függőleges síkban C és F magasságkülönbsége C0F0tg  411532  m, így F magassága és F* tükörképének mélysége a tó színéhez képest 1532+550=2082 m. Végül (a fényvisszaverődés törvényei alapján) az Á és F-en átmenő függőleges síkban az ÁÁ0P és F*F0P hasonló derékszögű háromszögekből Á magassága a tó felett mÁ2082Á0P/PF0420  m, ‐ ugyanis PF0=Á0F0-Á0P01983  m.
 

Miklóssy Endre (Szolnok, Verseghy F. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Több dolgozat 419,9 m-t, vagy valamely ettől kevéssé eltérő értéket adott meg magasságnak. Túlzó pontosság ebben deciméterig menni, sőt még pl. 419 m sem volna reális. Ugyanis F nem lehet pont, de méter-rendűnél is nagyobb, ha a feladatban közölt tények valóban észlelhetők (F árnyéka a tőle több mint 2 km-re levő C-n, és ennek megfigyelése Á-ból, több mint 2 km-ről). Másrészt a térképről vett távolságok, az iránytűvel mért szögek és a deklinációadat, valamint az idő adatok is kerekítettek (feltehetően 100 m-re, legfeljebb 10 m-re, ill. egész fokra, egész időpercre).
A kerekítések teszik elfogadhatóvá azt az egyszerűsítő feltevést is, hogy a Nap Á-ban és C-ben egyszerre delel, mert egyszerű becslés szerint ez a különbség kb. 6 másodperc, ami jóval kisebb az időadatokban lehetséges hibáknál. Kissé azok is túloztak, akik szerint a Nap pontosan az észlelési időpontban delel; mert a Ráktérítőtől északra nyáron és ősszel a nappal délelőtti fele kissé hosszabb a délutáninál (naptárak szering a nappal tartama ez idő tájt 3 naponként átlag 10 perccel csökken, vagyis egy negyed nap alatt közel 1 perccel), végül a dátum csak azt biztosítja, hogy a napsugarak valamikor az észlelés táján merőlegesen érik a Föld tengelyét (szept. 23 és márc. 21 táján a Föld és a Nap középpontjait összekötő egyenesnek a Föld tengelyével bezárt szöge naponta kb. 0,4-kal változik meg).
Bár a hibára pontos becslést természetesen nem adhatunk, mindezek eléggé indokolják, hogy eredményünk pontosságát túl ne értékeljük.
2. Ellentmondásnak látszik, hogy a ,,napéjegyenlőség'' napján a Nap 12 óra 10 perc hosszat látható az égen; ez azonban a fénytöréssel megmagyarázható.
 

Csikor Ferenc (Budapest, I. István g. IV. o. t.)