Feladat: 1004. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Krámli András ,  Náray-Szabó Gábor ,  Szoboszlai Levente 
Füzet: 1960/október, 58 - 60. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/november: 1004. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A feltevésnél fogva egyik szög koszinusza sem 0, így a bizonyítandó

sinαsinβsinγ>5cosαcosβcosγ
egyenlőtlenség mindkét oldalát oszthatjuk a koszinuszok szorzatával, ezért elegendő azt megmutatni, hogy
tg  α  tg  β  tg  γ>5.(1)

Ismeretes, hogy a bármely nem derékszögű háromszög szögeinek tangenséből képezett összeg és szorzat egyenlők:
tg  α+tg  β+tg  γ=tg  α  tg  β  tg  γ.(2)
Belátható ez a tangens-függvény összeadási tételéből, az α+β+γ=180 összefüggésre támaszkodva, ha vesszük a
tg  γ=tg  [180-(α+β)]=-tg  (α+β)=-tg  α+tg  β1-tg  α  tg  β
egyenlőség-sorozat szélső kifejezéseinek egyenlőségét, és azt átrendezzük.) Feltevésünknél fogva mindhárom tangens pozitív, így számtani közepük nem kisebb a mértani közepüknél:
tg  α+tg  β+tg  γ3tg  α  tg  β  tg  γ3.
Innen az összeget (2) alapján a szorzattal helyettesítve, majd köbreemeléssel és osztással, végül a jobb oldal csökkentésével
tg2α  tg2β  tg2γ27>25
adódik, ebből pedig négyzetgyökvonással (1)-re jutunk.
(Felhasználtuk, hogy két pozitív szám közül a nagyobbnak a köbe nagyobb.)
 

Szoboszlai Levente (Hódmezővásárhely, Bethlen G. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat állítása minden háromszögre érvényes. Ugyanis derékszögű háromszögekre a koszinuszok szorzata 0, tompaszögűekre pedig negatív ‐ mert a tompaszög koszinusza negatív ‐, viszont a háromszög bármelyik szögének szinusza pozitív, és így ugyanez áll szorzatukra is.
 

Náray Szabó Gábor (Budapest, József A. g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Ismert tétel, hogy egy adott kör köré írt háromszögek közül a szabályos háromszögnek van a legkisebb kerülete. Ennek felhasználásával az állítás így is bizonyítható:
Legyenek egy tetszés szerinti hegyesszögű háromszög szögei α, β, γ. Mérjük fel egy ϱ sugarú k kör OT1 sugarától kezdve egymás után az α, α, β, β, γ, γ nagyságú szögeket úgy, hogy valamennyi szög csúcsa az O középpont legyen.
 
 
1. ábra
 

Ekkor a második γ szög második szára OT1-be esik. Messe k-t a szomszédos α és β szögek közös szára T2-ben, a szomszédos β és γ szögek közös szára T3-ban. Húzzuk meg k érintőit T1, T2, T3-ban. Nyilvánvaló, hogy e három érintő a szomszédos α, α, ill. β, β ill. γ, γ nagyságú szögek közös szárát páronkint ugyanazon K, ill. L, ill.M pontban metszi (1. ábra), és hogy a KLM háromszög k köré van írva, ezért KT1=KT2, LT2=LT3, MT3=MT1. A létrejött derékszögű háromszögekből
tg  α+tg  β+tg  γ=KT1ϱ+LT2ϱ+MT3ϱ=sϱ,(3)
ahol s a KLM háromszög kerületének felét jelöli. Másrészt az idézett tétel szerint (a-val jelölve a k köré írható szabályos háromszög oldalát):
sϱ3a2:a36=33=27>5,
amiből (2) és (3) figyelembevételével (1) adódik.
 

Krámli András (Szeged, Radnóti M. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. A felhasznált tétel akárhány oldalú sokszögre érvényes,* háromszögre az alábbiak szerint látható be. t=ϱs folytán elég megmutatni, hogy adott k kör köré irt háromszögek közül a szabályos területe a legkisebb. Legyen egy k köré irt szabályos háromszög oldala a, körülírt köre (amely korcentrkus k-val) k' (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Egy a k köré írt, tetszés szerinti, nem szabályos ABC háromszög oldalegyeneseinek ugyancsak a hosszúságú húrjai esnek k'-be, így abból ugyanakkora körszeleteket és köríveket metszenek le, mint a szabályos háromszög oldalai, a körívek hossza egyenlő a kör kerületének harmadrészével. A lemetszett ívek részben fedik egymást, különben ABC szabályos háromszög volna. Ezért a lemetszett körszeletek is részben fedik egymást, így pedig az ABC háromszögnek már a k'-be eső része nagyobb területű, mint az a oldalú szabályos háromszög (éspedig annyival nagyobb, amennyi a három körszelet által kétszer lefedett terület).

*Lásd Fejes Tóth László: Körbe és kör köré írt sokszögekről. Matematikai Lapok, X. évf. (1959), 23‐25. l.