Feladat: 990. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bácsy Zsolt ,  Benczúr András ,  Biborka Tamás ,  Bollobás Béla ,  Czékus Laborc ,  Fekete Rozália ,  Fritz József ,  Gagyi Pálffy András ,  Gazsi Lajos ,  Hajna János ,  Holop András ,  Jahn A. ,  Kiss Ádám ,  Klimó János ,  Kolonits Ferenc ,  Lendvai Katalin ,  Mezey Ferenc ,  Mihályffy L. ,  Molnár Emil ,  Náray Szabó G. ,  Palágyi F. ,  Pinkert A. ,  Sonnevend Gy. ,  Tihanyi Ambrus ,  Tusnády Gábor 
Füzet: 1960/április, 112 - 114. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok hasonlósága, Forgatva nyújtás, Simson-egyenes, Egyéb sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/szeptember: 990. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. 1. Legyen az elforgatás szöge φ, és legyenek az új módon keletkezett hatszög csúcsai Q'1,Q'2,...,Q'6.

 
 
1. ábra
 

Ekkor a PQ'iQ'i háromszögek derékszögűek (i=1,2,...,6), bennük Q'iPQi=φ, ennélfogva PQ'i=PQi/cosφ, vagyis Q'i-t Qi-ből (a közvetlen szerkesztés helyett transzformációval, P középpontú, φ szögű, 1/cosφ nyújtási arányszámú forgatva nyújtással is megkaphatjuk. Idomokra nézve a forgatva nyújtás hasonlósági transzformáció; mert a nyújtás ilyen, és az egy idomból puszta forgatással előálló, vele egybevágó idom is tekinthető az eredetihez hasonlónak, 1:1 arányú nyújtással; ha pedig a J1,J2 és J2,J3 idompárok között hasonlóság áll fenn, akkor J1, és J3 is hasonlók. Ezért a Q'1Q'2Q'3Q'4Q'5Q'6=H' hatszög hasonló a Q1Q2Q3Q4Q5Q6=H-hoz, tehát szögeik egyenlők, és így H'-nek is bármely két szomszédos oldala merőlegesen áll egymásra.
 

I. 2. A versenytétel bizonyításában nem használtuk fel az ABCA'B'C' hatszög konvex voltát, ezért az ott adott bizonyítások hurkolt hatszög esetére is érvényesek; és csak aszerint mutatnak egymástól kis jelölésbeli eltéréseket, hogy a hurkolt hatszögnek mely oldalai metszik egymást, továbbá hogy P a körnek melyik ívén fekszik. Példaképpen megmutatjuk, hogy a 2. ábrán látható helyzet ω=Q1Q2Q3 szöge derékszög.
 
 
2. ábra
 

Ehhez elég belátni, hogy ω és a szerkesztéssel képezett PQ2C derékszög közös Q1Q2C részét elhagyva, a PQ2Q1 és CQ2Q3 szögek egyenlők. A P,Q2,Q1 pontok és B (a Q2,Q1-et tartalmazó hatszögoldalak közös csúcsa) szerkesztésnél fogva egy húrnégyszög csúcsai, ezért PQ2Q1=PBQ1=PBA, és hasonlóan a PQ2Q3C húrnégyszögből CQ2Q3=CPQ3 Az utóbbi szög egyenlő a PCA szöggel, mert váltószögek, ugyanis Thalész tétele folytán AC merőleges A'C-re és így párhuzamos PQ3-mal. Végül a PBA és PCA szögek egyenlők, mert P az A,B,C pontokkal meghatározott körön fekszik. Ezzel a tervbe vett bizonyítást befejeztük.
 

II. E bizonyításban csak az AA' átlóról használtuk fel, hogy k-nak átmérője (B',C', nem szerepelt) és ezt használjuk ki a Q5-nél fekvő szög esetében is. Hasonlóan a Q3 és Q6 csúcsnál fekvő szögek derékszög volta csak a BB' átlónak átmérő voltára támaszkodik, a Q4 és Q1-nél fekvőké pedig csak CC'-nek átmérő voltára.
Ha már most AA' nem átmérő, akkor ω nem derékszög; ezt az előbbi bizonyításhoz kapcsolódva bizonyítjuk (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Legyen az A'-n átmenő átmérő másik végpontja A''. Most CA nem merőleges CA'-re, hanem az erre merőlegesen álló CA''-vel akkora δ szöget zár be, mint az AOA'' szög fele, ahol O a k kör középpontja. Eszerint a PQ2Q1 és CQ2Q3 szögek eltérése is δ, és így ω a PQ2C derékszögnél δ-val kisebb vagy nagyobb. Hasonlóan látható be, hogy az ω'=Q4Q5Q6 szög is δ-val tér el a derékszögtől. (Az ábrán ω'=ω; más helyzetben ω+ω'=180 is lehetséges.) Konvex hatszögből kiindulva is hasonlóan halad a bizonyítás. Ezek szerint H-nak annyiszor két szöge tér el a derékszögtől, ahány átló az AA',BB',CC' közül nem átmérője a körnek. Ezzel a feladat állításait bebizonyítottuk.
 

Bollobás Béla (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Több dolgozat használta fel bizonyítás nélkül az ún. Simson-egyenesek tételét, holott azt a fentiekhez hasonlóan könnyen bebizonyíthatta volna. A tétel a következő: az ABC háromszög k körülírt körén felvett tetszés szerinti P pontból az AB,BC,CA oldalakra bocsátott merőlegesek talppontjai egy egyenesen, az ABC háromszöghöz és a P ponthoz tartozó Simson-egyenesen feküsznek.
2. Két dolgozat szerint ha az eredeti hatszög hurkolt, akkor a Q-hatszög is ilyen. Ez nem szükségszerű.