Feladat: 983. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Biborka T. ,  Bollobás B. ,  Csanak Gy. ,  Czékus L. ,  Fejes L. ,  Flanek L. ,  Hajna J. ,  Halász G. ,  Kiss Ádám ,  Klimó J. ,  Kohut M. ,  Kolonits F. ,  Losonczi L. ,  Máté A. ,  Máté Zs. ,  Mezey F. ,  Mihályffy L. ,  Molnár E. ,  Nagy Ákos ,  Náray M. ,  Parti Enikő ,  S. Nagy Erzsébet ,  Szücs J. ,  Tihanyi A. ,  Várady G. 
Füzet: 1960/április, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengely körüli forgatás, Térfogat, Szabályos sokszögek által határolt testek, Térgeometriai bizonyítások, Szabályos tetraéder, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/május: 983. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A felhajtás, más szóval (legfeljebb 180-nyi) forgatás közben a hatszög-lapoknak bármely, nem a forgatási élbe, a t tengelybe eső P pontja olyan félkört ír le, melynek síkja merőleges a tengelyre és középpontja P forgatás előtti helyzetének a t-n levő P0 vetülete. Minden ilyen félkörnek az ABC háromszög (helyben maradó) S síkjára való vetülete a t-re merőleges 2PP0 hosszúságú szakasz, felezőpontja P0. ‐ A szabályos háromszög és a szabályos hatszög egy-egy szögének összege 180, ezért a hatszögek D2,E1; E2,F1; F2,D1 csúcsai (a felhajtások előtt) az AB,BC,CA tengelyek meghosszabbításainak pontjai, továbbá az oldalak egyenlősége folytán az AD2D1=H1BE2E1=H2CF2F1=H3 háromszögek a oldalú szabályos háromszögek, és így G,D1,D2,M is egy egyenes pontjai.
Ezek szerint a D1 csúcs által leírt f1 félkör vetülete a H1-nek D1-ből húzott magasságvonalára esik, és hasonlóan D2 pályájának, f2-nek vetülete a D2-ből húzott magasságvonalra. Ezek egyetlen közös pontja H1-nek M1 magasságpontja, és ez az említett szakaszoknak is pontja. Ennélfogva f1 és f2-nek a feladatban szereplő D egybeesési pontja egyértelműen létezik, vetülete M1.
A hatszöglapok D1E2, D2F1, átlói a forgatás minden helyzetében párhuzamosak az AB, ill. AC tengellyel (ezért S-sel is), és ugyanez áll S-en levő vetületükre. Ebből ábránk szimmetriaviszonyainak figyelembevételével nyilvánvaló, hogy amikor D1 és D2 a D-ben egybeesnek, akkor E2, ill. F1 vetülete H2-nek M2, ill. H3-nak M3 magasságpontjába esik. Ugyanezért a második hatszög forgatása közben E1 egybeesik az első és harmadik hatszög rögzítése folytán rögzített E2-vel, és ekkor F2 is egybeesik a rögzített F1-gyel. Ezzel az állítás első részét bebizonyítottuk. A DEF=S1 sík, párhuzamos S-sel, mert egymást metsző DE,DF egyenesei párhuzamosak S-sel.
A GH él az első hatszöglap bármely helyzetében párhuzamos S-sel, és ‐ mint a forgatás előtt is ‐ kétszer akkora távolságra van AB-től, mint D1E2. Ezért G és H a lap rögzítésével abba az S-sel párhuzamos S2 síkba jut, amely kétszer akkora távolságban van S-től, mint S1, S-nek ugyanazon oldalán, mint S1. Ugyanez áll a felhajlított J,K,L,M-re. Ezzel a kívánt bizonyítást befejeztük; ki kell még számítanunk a keletkezett P konvex test térfogatát.

 
 

Legyenek a lapok szabadon álló csúcsai a felhajlítás után G*,H*,...,M*. Ekkor P-t ,,felülről'' nyilván a G*H*...M* hatszög határolja, és további lapjai a DG*M*, EH*J*FK*L* háromszögek. Az AD2D1, és BD2G háromszögek hasonlósága folytán G*-nak G*' vetülete a BD2G háromszög magasságpontjába esik, és ugyanígy M*-nak M*' vetülete a CMD1 háromszög magasságpontjába. Így G*M* párhuzamos és egyenlő G*'M*'-vel, ez pedig BC(=a)-val, mert az utóbbi két 2a oldalú szabályos háromszög egybevágó és D1D2 oldalszakaszuk közös, így a G*'M*'CB négyszög paralelogramma, ‐ továbbá H*G*M*=E1BC=120. Ezek szerint G*H*...M* ugyancsak a-oldalú szabályos hatszög, P további három lapja pedig a oldalú szabályos háromszög, vagyis P-t négy a oldalú szabályos hatszög és négy a oldalú szabályos háromszög határolja, minden csúcsában két hatszög és egy háromszög síkja metszi egymást.
Ebből nyilvánvaló, hogy ha az első hatszög GH oldalának AD1, BE2-vel való metszéspontját N,Q-val jelöljük, e lap helyett a 3a oldalú NQC háromszöget forgatjuk míg D1 a D-be jut, és ezen lépéseink megfelelőit a másik két hatszöglapban is elvégezzük (QRA és RNB), akkor e három lap egy felül nyitott, 3a élű N*Q*R*U=T szabályos tetraédert határoz meg. A G*H*...M*-ből hasonlóan keletkező N*Q*R* háromszög lezárja T-t. (C az AB tengelynek a hatszöggel ellentétes partján fekszik, így a CAB kiegészítő háromszög S alá fordul, az elforduló C,A,B csúcsok S alatt esnek egybe U-ban, ennek S-en való vetülete az ABC háromszög M0 magasságpontja.
T éleit P csúcsai 3-3 egyenlő részre osztják, ezért T-ből P-t négy egybevágó, a élű szabályos tetraéder lemetszésével kapjuk (egyikük N*G*M*D). Minthogy a b élű szabályos tetraéder térfogata b32/12, azért P térfogata
V=212[(3a)3-4a3]=232a312.

P-nek mind a 12 csúcsa egyenértékű, minden csúcsban 3 lap: 2 hatszög és 1 háromszöglap fut össze. Eszerint bármelyik csúcsból 3 él indul ki és 23 lapbeli átló az ide befutó hatszögekben. Így a csúcsból a további 11 csúcs közül 9-hez nem testátló vezet, tehát csúcsonként 2 testátló indul ki, pl. A-ból J* és K*-ba. Eszerint a testátlók összes száma 12, mert a kiindulások száma 122, de minden átlón két kiindulási pont van.
 

S. Nagy Erzsébet (Makó, József A. g. IV. o. t)
 

Megjegyzés. Hogy G*M*=a, azt így is beláthatjuk: a hatszöglapok ϑ elfordulási szögére cosϑ=D10M1/D10D1=1/3, így AG*'=AG/3AM*'=AM/3, ezért az A-nál közös szögű AG*'M*' és AGM háromszögek hasonlók: G*'M*'=GM/3=a.
 

Parti Enikő (Budapest, Bagi Ilona lg. III. o. t.)