Feladat: 978. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Arató P. ,  Bartha L. ,  Bencsik I. ,  Bollobás B. ,  Csanak Gy. ,  Czékus L. ,  Fejes L. ,  Fischer A. ,  Flanek L. ,  Gáti P. ,  Gazsó Erzsébet ,  Hahn J. ,  Hajna J. ,  Halász Á. ,  Halász G. ,  Hegedűs I. ,  Hegedűs Katalin ,  Hegyi László ,  Holop A. ,  Kéry G. ,  Kiss Ádám ,  Klimó J. ,  Kolonits F. ,  Komlóssy Gy. ,  Kovács Margit ,  Losonczi L. ,  Máté Zs. ,  Mezey F. ,  Mihályffy L. ,  Molnár E. ,  Muszély Gy. ,  Náray M. ,  Nováky A. ,  Parti Enikő ,  Pósch Margit ,  Raisz Klára ,  Sós T. ,  Szűcs J. ,  Tihanyi A. ,  Tusnády G. ,  Várady G. ,  Zeke A. 
Füzet: 1960/február, 55 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Irracionális egyenletek, Paraméteres egyenletek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/május: 978. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Egyenletünk bal oldalának nincs (valós) értelme, ha bármelyik négyzetgyök jel alatt negatív szám áll. Ez akkor és csak akkor következik be, ha akár az x-1, x-2, akár az x-3, x-4 tényezőpár ellentett előjelű, vagyis ha x akár 1 és 2 közé, akár 3 és 4 közé esik: 1<x<2, vagy 3<x<4. ‐ Első egyenletünk második tagját a jobb oldalra áttéve, majd az egyenlet mindkét oldalát négyzetre emelve

x2-3x+2=2-22(x-3)(x-4)+x2-7x+12.
A jobb oldalon csak a négyzetgyökös kifejezést hagyva, majd ismét négyzetre emelve és rendezve
2(x-3)=-2(x-3)(x-4),2(x-3)2=(x-3)(x-4),(x-3)(x-2)=0.


Innen látjuk, hogy ‐ mivel átalakításaink során gyök nem veszhetett el ‐ egyenletünket x=3- on és x=2-n kívül más szám nem elégítheti ki. Ezek nem kizárt értékek, és a behelyettesítés mutatja, hogy mindkettő gyöke az egyenletnek. Ezzel megkaptuk a megoldást.
b) Második egyenletünkben hosszas vizsgálatra vezetne az a kérdés, hogy p, r, q, mely értékrendszerei mellett van az egyenletnek valós értelme. Ezt az x-et tartalmazó bal oldali tagok esetére majd a szóba jövő gyökök helyén vizsgáljuk. A jobb oldali állandó számról azonban máris feltesszük, hogy valós, vagyis (p-r)(p-r+2q)0.
 
 

Vegyük észre, hogy q=0 mellett egyenletünk |x-p|+|x-r|=|p-r|-re egyszerűsödik, és ennek pr esetén minden p és r közé eső szám megoldása, beleértve p-t és r-et is (lásd az ábrát), p=r esetén pedig x=p az egyetlen gyök; másrészt, hogy p=r esetén a bal oldal két tagja egyenlő, és a jobb oldalon 0 áll, így a gyökök x1=p+q, x2=p-q, hacsaknem q=0, amely esetet már láttunk. Feltehetjük most már, hogy pr és q0.
A fentihez hasonlóan rendezés, első négyzetreemelés és átrendezés után
(p-r)(x-r+q)=(p-r)(p-r+2q)(x-r-q)(x-r+q),
újabb négyzetreemeléssel és átrendezéssel
(p-r)(x-r+q)2=(p-r+2q)(x-r-q)(x-r+q),(x-r+q)[(p-r)(x-r+q)-(p-r+2q)(x-r-q)]==(x-r+q)(-2qx+2pq+2q2)=-2q(x-r+q)(x-p-q)=0.


Eszerint gyökökként csak x1=r-q és x2=p+q jöhetnek szóba. Mindkettő kielégíti az egyenletet, mert behelyettesítve a bal oldal egyik tagja 0, másik tagja pedig egyenlő a jobb oldali (valós) számmal.
Első egyenletünk a másodiknak speciális esete p=3/2, q=1/2, r=7/2 értékekkel.
 

Hegyi László (Pécs, Zipernovszky K. gépip. t. III. o. t.)