Feladat: 975. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Alpár A. ,  Angyal J. ,  Baticz Kinga ,  Bódis J. ,  Bollobás B. ,  Czinege I. ,  Dániel G. ,  Durst I. ,  Flanek L. ,  Gazsó Erzsébet ,  Gergelics L. ,  Holop A. ,  Kéry G. ,  Klimó J. ,  Kohut M. ,  Kolonits F. ,  Losonczi L. ,  Mezey F. ,  Mihályffy L. ,  Molnár E. ,  Muszély Gy. ,  Náray M. ,  Parti Enikő ,  Pollai Marion ,  Raisz Klára ,  S. Nagy Erzsébet ,  Tihanyi A. ,  Tusnády G. ,  Várady G. ,  Windisch A. ,  Wórum I. ,  Zeke A. ,  Zenkl Edit 
Füzet: 1960/február, 49 - 50. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes körhengerek, Térfogat, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/április: 975. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Csak azzal a feltevéssel adhatunk választ, hogy a víz a megdöntés után is ellepi a pohár fenekét. A pohár r sugarát abból számítjuk, hogy a vízfelszín középpontjának a pohárhoz viszonyított helyzete döntés közben nem változik, a döntés utáni, ellipszis alakú felszín középpontja egybeesik az eredeti körfelszín középpontjával. Hogy ezt belássuk, gondoljuk, hogy a pohár eredetileg éppen félig van vízzel, és fönt a fenékhez hasonlóan le van zárva. Így a megdöntés előtt a pohár és benne a víz és a levegő középponti szimmetriával bíró olyan rendszert alkot, amelyben minden vízmolekula tükörképe helyén levegő van és megfordítva, és a víz‐levegő határfelület átmegy a középponton. Mivel a megdöntéssel a térfogatok nem változnak és a határfelület ismét vízszintes sík, azért át kell mennie a szimmetriaközépponton.

 
 

Most már a bizonyított állítás szerint m2=rsinα+m1cosα, innen r=(m2-m1cosα)/sinα, és így a víz térfogata V=πm1(m2-m1cosα)2/sin2α. Képletünk a módosult esetben is érvényes, ha benne a magasságokat a víz legmélyebb pontjáról értjük. Ennek magassága az asztallap felett M1=d1, ill. M2=d1cosα+d2sinα, ennélfogva m1, m2 helyére m1'=m1-d1, ill. m2'=m2-d1cosα-d2sinα lép, a sugár kifejezésében szereplő m2-m1cosα különbség helyére pedig m2'-m1'cosα=m2-m1cosα-d2sinα, tehát r'=(m2-m1cosα-d2sinα)/sinα=r-d2, ami várható is volt. Így a térfogat V'=π(m1-d1)(m2-m1cosα-d2sinα)2/sin2α.
A számpéldákban r=27,8mm és V=97,1cm3, ill. r'=24,8mm, V'=63,7cm3 (nem érdemes háromnál több értékes jegyet kiírni, talán még ez is sok, mert az adatok is csak két, sőt a módosító adatok csak egy értékes jegyet tartalmaznak.)
 

Zenkl Edit (Budapest, Építőanyagipari techn. III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Sok dolgozat a számadatokkal csak V'-t számította ki, pedig általános eredmények utáni számpéldák nyilván lehetőleg minden lehetséges helyen alkalmazandók. V és V' összehasonlítása éppen azt célozza, hogy lássuk, a valósághoz való ilyen kis közeledés milyen, mértékben módosítja az egyszerűsítéssel kapott eredményeket (itt pl. V'2V/3), másrészt hogy (megfelelő egyszerűsítéssel) a módosító körülmények figyelembe vétele sem nehéz.
2. M2 és m2 kifejezése lényegében a koordinátarendszer elforgatását jelenti.