Feladat: 972. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Alpár András 
Füzet: 1960/január, 24 - 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hiperbola egyenlete, Hiperbola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/április: 972. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott A, B pontokon átmenő körök középpontjainak mértani helye éppen a kérdéses f felező merőleges, így f minden ilyen körnek szimmetria-tengelye. Ezért minden egyes körnek két olyan P1, P2 pontja van, amely legtávolabb van f-től, ezek is f-re tükrös párok, így f a keresett mértani helynek is tengelye. P1, P2-t minden egyes körben az f-re merőleges átmérő metszi ki.

 
 

Másrészt az is nyilvánvaló, hogy a mértani helynek az AB egyenes is tengelye, ezért célszerű f-et és AB-t választani koordinátarendszerünk Y, ill. X-tengelyének. Legyen ennek megfelelően A(-c,0) és B(c,0).
A K(0,t) középpont körüli r sugarú kör egyenlete: x2+(y-t)2-r2=0. Ez a kör akkor és csak akkor megy át A-n és B-n, ha c2+t2-r2=0. Eszerint a vizsgálandó körök egyenlete: x2+(y-t)2-c2-t2=0, ahol t paraméter. A legtávolabbi pontokat kimetsző egyenes egyenlete y=t, így P1, P2 abszcisszái: x1,2=c2+t2, közös ordinátájuk: y1,2=t. Ezzel megkaptuk a keresett mértani hely paraméteres egyenletrendszerét. t kiküszöbölésével kapjuk, hogy a mértani hely minden pontja rajta van azon a vonalon, amelynek egyenlete: x=c2+y2, másképpen x2-y2=c2. Ez az az egyenlő oldalú hiperbola, amelynek a valós tengelye az AB szakasz.
A keresett mértani hely minden pontját akkor kapjuk meg, ha K-ként f valamennyi pontját figyelembe vesszük, más szóval ha t minden (valós) értéket felvesz. Eszerint a kapott hiperbola minden pontja hozzátartozik a mértani helyhez: a mértani hely ez a hiperbola.
 

Alpár András (Veszprém, Lovassy L. g. III. o. t.)