Feladat: 967. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Arató P. ,  Bollobás B. ,  Czékus L. ,  Dániel G. ,  Fritz J. ,  Grallert F. ,  Hajna J. ,  Halász Á. ,  Halász G. ,  Holop A. ,  Kiss Ádám ,  Klimó J. ,  Kolonits F. ,  Máté A. ,  Máté Zs. ,  Mihályffy L. ,  Molnár Emil ,  Muszély Gy. ,  Náray Miklós (Bp.) ,  Náray Szabó G. ,  Parti Enikő ,  Pósch Margit ,  Szücs J. ,  Tatai P. ,  Tomcsányi Gy. ,  Tusnády G. ,  Várady G. 
Füzet: 1959/november, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok hasonlósága, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/március: 967. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bizonyításunkat síkbeli meggondolásokból állíthatjuk össze. Tekintsük az E1, E2 egyenest és messük a g1, g2, g gömböket az O1, O2, O középpontjaikkal meghatározott S síkkal, ha pedig a három középpont egy e egyenesbe esik, akkor bármely az e-n átmenő S síkkal. S mindegyik gömbből egy főkört metsz ki, legyen ez k1, k2, illetve k. E1, E2 az OO1, OO2 egyenesen van, vagyis S-ben, így k érinti k1-et és k2-t, éspedig ugyanúgy belülről vagy kívülről, ahogyan g érinti g1-et, g2-t.

 
 

Eszerint az E1E2 egyenes egy pontja állandóságának kérdése éppen az, amit az 558. gyakorlatban* bebizonyítottunk, mert az állandó Hk, ill. Hb pont független S helyzetétől, hiszen O1O2-n van, ezt S minden helyzetében tartalmazza, és a középpontoktól való távolsága csak O1O2=d-től és a főkörök, vagyis a gömbök sugarától függ. Ezek szerint Hk, Hb a két gömb külső, illetve belső hasonlósági pontja. Hasonlók érvényesek az E1E3 és E2E3 egyenesekre.
Most már arra az állításunkban szereplő három pontra, amelyről meg kell mutatnunk, hogy egy egyenesre esnek, mindössze 6 pont jön számításba, a g1, g2, g3-ból képezhető három pár külső és belső hasonlósági pontjai. Ezek az O1O2O3=S* síkban vannak, és egyszersmind az S*-gal a gömbökből kimetszett főkörökből képezhető megfelelő pároknak is külső, illetve belső hasonlósági pontjai. Ezekről tudjuk,* hogy hármasával úgy feküsznek négy egyenesen, hogy egyiken a három külső hasonlósági pont van rajta, a továbbiak mindegyikén pedig két belső és egy külső hasonlósági pont, mindig úgy, hogy mindegyik egyenesen mind a három körpár egy-egy hasonlósági ponttal szerepel. Éppen ilyen ponthármasokat kapunk, ha áttekintjük a g és g1, g2, g3 külső vagy belső érintkezésének lehetséges eseteit. Ugyanis g vagy mind a három adott gömbbel ugyanolyan értelmű érintkezésben van, és ekkor az 558. gyakorlat eredménye szerint mindhárom gömbpár külső hasonlósági pontja szerepel a bizonyítandó állításban, vagy egyikkel, pl. g1-gyel, ellentétes értelemben érintkezik, mint a másik kettővel, és ekkor a g1, g2 és g1, g3 gömbpárok belső és a g2, g3 pár külső hasonlósági pontjáról kell bizonyítanunk, hogy egy egyenesbe esik. ‐ Ezzel bizonyításunkat befejeztük.
Ha O1, O2, O3 egy t egyenesbe esnek, akkor az említett négy egyenes mindegyike azonos t-vel.
Ha pl. r1=r2 és g a g1, g2-t ugyanolyan értelemben érinti, akkor E1E2 párhuzamos O1O2-vel, ellentétes értelmű érintés esetén pedig átmegy O1O2 felezőpontján. r1=r2=r3 esetén ugyanezek állnak mindegyik gömbpárra.
 

Molnár Emil (Győr, Révai M. g. II. o. t.)


*Lásd ezen számban 137. o.

*Lásd pl. KML. XIII. kötet, 2. sz. 49. o., 316. gyak. (1956. október), ábránk az ottaninak átvétele, ezért a jelölések mások.