Feladat: 959. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mezei Ferenc 
Füzet: 1959/november, 111 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térelemek és részeik, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/február: 959. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Felsorolásainkat olyan elv szerint kell szerkesztenünk, amely biztosítja, hogy egyetlen, minőségileg a felsorolandóktól eltérő lehetőség se maradjon ki. Mindegyik rész-kérdésben három térelemet (egyenest vagy síkot, vegyesen is) kell vizsgálnunk. Ezek kölcsönös helyzetének jellemzésére három egyszerűbb kapcsolatot kell megadnunk: a belőlük képezhető három pár kölcsönös helyzetét. E célra áttekintjük az elem-párokra fennálló lehetőségeket. Két (különböző) egyenes egymáshoz képest párhuzamos (rövidítve: p), metsző (m) és kitérő (k) lehet. A lehetőségek p, m, k felsorolásában már azt a ,,rangsort'' követtük, amely szerint a lehetőségeket majd rendszerezzük. Célszerű ugyanis p és m-et különleges, figyelmet érdemlő szempontnak venni, továbbá közülük (a síkbeli lehetőségek rangsorolásával) p-t választani elsőnek. p és m esetén a két egyenes meghatároz egy síkot, továbbá m esetén még egy pontot is (másodlagos, közvetve adott elemek), a harmadik térelemnek ehhez képest mutatkozó helyzetét további szempontként célszerű figyelembe venni, mert feltűnő minőségi különbségek mutatkozhatnak.
Egy f egyenes és egy S sík illeszkedő (i, azaz f benne van S-ben, másképpen: S átmegy f-en), párhuzamos és metsző helyzetben lehet, az m esetben meghatároznak egy pontot két sík pedig p és m helyzetű lehet, az m esetben meghatároznak egy egyenest. (Két vagy három p, vagy m egyenespárból származtatott, másodlagos síkkal kapcsolatban azonban az egybeesés (e) lehetőségét is tekintetbe kell vennünk, hasonlóan az adódott M metszéspontok egybeeső vagy különböző voltát is.)

 
 

A helyzeteket elsősorban a megfelelő három betűvel jellemezzük, és ezt esetleg kiegészítjük a másodlagos elemekre vonatkozóan. A felsorolásokban a névsorszerkesztés elveit követjük, rövidítéseink említett rangsora szerint. Tulajdonképpen ezek a betűkombinációk vezetnek abban, hogy mely lehetőségeket kell egyáltalán megvizsgálnunk, ugyanis előkészítésül formálisan (a térbeli tartalomra való tekintet nélkül) kiszámítjuk a megvizsgálandó helyzeti (azaz betű-) kombinációk számát, és felírásuk után vizsgáljuk tartalmi szempontból, hogy valóban lehetséges térbeli helyzeteket jelentenek-e.
a) Legyenek az adott egyenesek f, g, h (ezek egyenrangúak, a betűkombinációból az előbb álló betűt az előbb álló egyenespárra vonatkoztatjuk). A p, m, k rövidítésekből 10 betűkombináció lehetséges * közülük 8-nak létezik a térbeli megfelelője: 1) p, p, p (vagyis f//g, f//h és g//h); 2) p, m, m; 3) p, m, k; 4) p, k, k; 5) m, m, m; 6) m, m, k; 7) m, k, k; 8) k, k, k. (A p, p, m és p, p, k kombinációk tartalmi szempontból lehetetlenek, mert ha f//g és f//h, akkor g//h, tehát p, p után sem m, sem k nem állhat.)
Az 1), 2) és 5) esetek jelölésében 33 p vagy m betű áll, vagyis az egyenespárokból 3 jól látható sík származik; jelöljük ezeket s1, s2, s3-mal. Ezek a 2) esetben szükségképpen egybeesők, mert ha h az egymással párhuzamos f és g mindegyikét metszi, akkor benne fekszik s1 síkjukban.
 
 

Az 1) és 5) esetben a három sík közül vagy bármelyik kettő (tehát ismét mind a három) egybeesik, vagy egyik pár sem (az 1. ábrán* 1a, 5a' és 5a'', ill. 1b, 5b). A 3) és 6) esetek 22 származtatott síkja csak m helyzetű lehet, különben nem állhatna a harmadik helyen k betű. Végül a 4) és 7) esetekben a h egyenes p vagy m lehet s1-hez (ez azonban a kitérőségek miatt már nem annyira feltűnő különlegesség, csak a teljesség kedvéért említjük). ‐ A metszéspontok változatai: az 5) eset három metszéspontja közül is vagy mind a három pár (azaz mind a három pont) egybeesik (5a'), vagy egyik sem (5a''). A 2) és 6) eset két metszéspontja csak különböző lehet, különben nem állhatna velük együtt p, ill. k betű. Ezekkel a ,,finomításokkal'' a lehetőségek száma 13-ra emelkedik.
b) Legyenek az egyenesek f és g, és a sík S, kölcsönös helyzeteiket f, g; f, S; g, S sorrendben soroljuk fel. A jellemző betűhármas első tagja ismét 3-féle lehet, további két tagja pedig i, p, vagy m, ezek összeállítására 6 lehetőség van: 3 ,,tiszta'' pár (egyenlő betűkből) és 3 ,,vegyes'' (rangsorba szedve), így 36=18 lehetőségre kell gondolnunk. Ezek közül 4 lehetetlen: k, i, i (mert ha f is, g is benne fekszik S-ben, akkor nem lehetnek kitérők); m, i, p; p, i, m és p, p, m (indokolásuk esetről-esetre a tartalom szerint végezhető). A fennmaradó 14 betűhármashoz valóban tartozik térbeli f, g, S helyzet: Felsorolásukon az f, g-vel esetleg meghatározott s1 síknak S-hez viszonyított helyzetét is feltüntetjük, úgyszintén az esetleges M1, M2, M3 metszéspontokét is, ahol legalább két ilyen van. Ezekből a 3) és 9) esetekben adódik két változat, így a megkülönböztetett kölcsönös helyzetek száma 18-4+2=16.
 


f,gf,Sg,Ss1,S M-ek M-ek1)piie5)m,i,ie10)k,i,p  2)pipm6)m,i,mmM1M211)k,i,m  3a)pppp7)m,p,pp12)k,p,p  3b)pppm8)m,p,mmM1M313)k,p,m  4)pmmmM2M39a)m,m,mmegybeesnek14)k,m,mM2M39b)m,m,mmkülönbözők

 

c) Legyen az adott egyenes f, a síkok S, T; a felsorolás sorrendje: S, T; f, S; f, T. Itt az utolsó két betűre van 6 kombinációs lehetőség, az elsőre 2:p és m, így 12 vizsgálatot kell végeznünk. Közülük 3 lehetetlen: p, i, i; p, i, m, és p, p, m. További szempontok: S és T esetleges metszésvonalának μ1-nek f-hez képest való helyzete, továbbá f és S, valamint f és T esetleges M2, M3 metszéspontjának kölcsönös helyzete; mindkettő a 9) esetben ad két változatot, éspedig ugyanazt a kettőt, a megkülönböztetett lehetőségek száma: 12-3+1=10.
 


S,Tf,Sf,T M-ekμ1,fμ1,fM-ek1)pip4)m,i,ie7)m,p,pp  2)ppp5)m,i,pp8)m,p,mk  3)pmmM2M36)m,i,mm9a)m,m,mmM2M39b)m,m,mkM2M3


 
 

d) Legyenek a síkok: S, T, U. Páronként a p és m lehetőségről lehet szó, a három párra pedig 4 betűkombinációról. Közülük a p, p, m lehetetlen, az m, m, m esetben viszont a μ1, μ2, μ3 metszésvonalak kölcsönös helyzetére három lehetőség van: feladatunk a) részének 1b, 5b esete, továbbá mindhárom μ egybeesése; ennélfogva 5 lehetőség van.
 


S,TS,UT,Uμ-k1)ppp  2)pmmμ2//μ3  3a)mmmμ1μ2μ3  3b)mmmμ1//μ2//μ3 a)  rész 1b)  3c)mmmegy közös pontjuk van,  a)  rész  5b)   


 
 

Ezzel a felsorolásokat befejeztük.
 

Mezei Ferenc (Budapest, Rákóczi F. g. III. o. t.)


*3-tagú (3-ad osztályú) ismétléses kombinációk 3-féle elemből, számuk (3+3-13)=(53)=(52)=10; természetesen e képlet nélkül is felsorolhatók.

*Az ábrákon a fehér köröcskék egyenesek, vagy egyenes és sík (másodlagos sík) metszéspontját jelölik; láthatósági viszonyokat is jelzünk, sík és egyenes párhuzamosságának érzékeltetésére az egyenesnek a síkon való vetületét is jelezzük.