Feladat: 952. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Durst István ,  Hammer Géza 
Füzet: 1959/november, 104 - 105. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Legnagyobb közös osztó, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/február: 952. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tekintsük az a, b, c, d számoknak törzsszámhatványok szorzatára bontott alakját, és képezzük ezekből a szükséges legnagyobb közös osztókat (tovább röviden LKO) is szorzat-alakban. Ebben minden p törzsszámnak a kitevője egyenlő azoknak a kitevőknek a legkisebbikével, amelyekkel p a megfelelő számok felbontott alakjában szerepel. Így a bizonyítás minden egyes p-re külön végezhető annak megmutatásával, hogy p a bizonyítandó egyenlőség két oldalán ugyanazon kitevővel szerepel. Legyen p kitevője a, b, c, d felbontásában rendre α, β, γ, δ, így az ab és cd szorzatokban α+β, ill. γ+δ és ab=cd folytán α+β=γ+δ. A kitevők nagyságviszonya 23=8-féle lehet.

 
 

A kapott összefüggés ugyanis szemléletesen azt jelenti, hogy egyrészt α és β-nak, másrészt γ és δ-nak a számvonalon levő képei egymásnak ugyanazon S pontra, a számtani közepüket ábrázoló pontra tükörképei, tehát e két pontpár egyike ,,külső'', másika ,,belső'' pontpár (az ábrán ×, ill. jellel; természetesen lehetségesek egybeesések, lásd az ábra változatait). Eszerint 2 lehetőség van arra, hogy a két kitevőpárnak melyike a külső, és további 22 lehetőség arra, hogy a pároknak melyik tagja a kisebb. γ és δ nagyságviszonyát azonban figyelmen kívül hagyhatjuk, mert c és d felcserélésével a bizonyítandó egyenlőség önmagába megy át, így feltehetjük, hogy γδ. A maradó 4 nagysági sorrend mellett p-nek (a,c)-ben, (a,d)-ben és (a, b, c, d)-ben adódó κ, λ, ill. μ kitevőjét, végül a bizonyítandó egyenlőség bal oldatán adódó κ+λ-μ kitevőjét az alábbi táblázat tünteti fel. Az utolsó sor mutatja, hogy e kitevő egyenlő a jobb oldalon álló a-beli kitevővel, tehát az állítás helyes.
αγδββγδαγαβδγβγδκαγγγλαδααμαβγγκ+λ-μα(γ+δ)-β=αα=(α+β)-β=α
 

Durst István (Szolnok, Verseghy F. g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Felhasználunk két a LKO-ra vonatkozó egyenlőséget:*
((l,m,...),(l',m',...))=(l,m,...;l',m',...),(1)
‐ vagyis két LKO-nak LKO-ja egyenlő valamennyi szóban forgó szám LKO-jával ‐
k(l,m,...)=(kl,km,...),(2)
‐ vagyis adott számok LKO-jának k-szorosa egyenlő a k-szor akkora számok LKO-jával, és fordítva: az adott számok bármely közös tényezője a LKO jeléből kiemelhető. Így (a,c)-t átmenetileg e-vel is jelölve az idézett egyenlőségek, valamint a cd=ab feltevés alapján
(a,c)(a,d)=e(a,d)=(ae,de)=(a(a,c),d(a,c))=((a2,ac),(ad,cd))==(a2,ac,ad,cd)=(a2,ac,ad,ab)=a(a,b,c,d).
A bizonyítandó egyenlőség innen osztással adódik. Az osztásnak nincs akadálya, mert (a,b,c,d)1.
 

Hammer Géza (Budapest, Toldy F. g. III. o. t.)


*Lásd: Kürschák‐Hajós‐ Neukomm‐Surányi: Mat. Versenytételek I. 103. o. Tankönyvkiadó, 1955)