Feladat: 950. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Czinege Imre ,  Raisz Klára ,  Serfőző Gusztáv ,  Székely Jenő ,  Tihanyi Ambrus ,  Valkó János 
Füzet: 1959/november, 103 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Rombuszok, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/január: 950. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tegyük fel, hogy a kérdéses tulajdonságú AD ív létezik, pontjainak sorrendje az íven: A, B, C, D, tehát AB^=BC^=CD^, és jelöljük az OB, OC egyenesnek AD-vel való metszéspontját B1, C1-gyel, tehát AC1=C1B1=B1D. Ennélfogva AD felező merőlegese C1B1-et is felezi, a C1B1O háromszög egyenlő szárú. Legyen továbbá OC-nek a körrel való második metszéspontja (a rövidebb AD íven) E. Ekkor a C1AE és C1B1O háromszögek egybevágók, mert C1A=C1B1, C1-nél fekvő szögeik csúcsszögek, C1EA=CEA=COA/2=COB=C1OB1, ennélfogva AE=B1O=C1O=C1E=r/2.
Eszerint a körön tetszés szerint felvett A ponthoz létezik D, és ezt azzal az AC1 egyenessel metszhetjük ki, amely felezi az AE=r/2 hosszúságú húr E végpontjához tartozó OE sugarat. E és vele C1 egyértelműen van meghatározva.

 

Serfőző Gusztáv (Budapest, Madách I. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: Az eddigiekből OB1#AE is következik, ennélfogva B1 paralelogrammává egészíti ki az OAE háromszöget, tehát az AD egyenes A-ból és B1-ből is meghatározható. ‐ Másképpen: az A-n átmenő átmérő másik végpontját F-fel jelölve OC1 középvonala az FB1A háromszögnek, így FB1=2OC1=r, tehát B1 az F körül r és O körül r/2 sugárral írt körök metszéspontjaként is szerkeszthető.
 

Tihanyi Ambrus (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. III. o. t.)

 
 

II. megoldás: OB felezi az OA és OC egyenesek szögét, így OB1 külső szögfelezője az OAC1 háromszögnek, ezért OC1:OA=B1C1:B1A=1:2.
Most már, az O-ból induló belső szögfelező talppontját G-vel jelölve GC1:GA=OC1:OA=1:2, így G harmadolja AC1-et, ennélfogva AB1-et is. Ennek alapján a tetszés szerint felvett AD húrhoz megszerkeszthetjük azt a kört, amelyben a kívánt tulajdonság fennáll: megszerkesztjük AD-n B1-et, majd G-t, és (a két szögfelező merőlegessége alapján) a GB1 átmérő fölé írt Thalész-körrel AD felező merőlegeséből kimetsszük O-t.
 

Czinege Imre (Pannonhalma, Bencés g. IV. o. t.)
 

III. megoldás: Az ABCB1 négyszög deltoid, mert az OBB1B átló felező merőlegese az AC átlónak. Másrészt B és D az AC egyenesnek ellentétes partjain vannak, és a kerületi szögek tétele folytán BCA=DAC, így BCAD=AB1, és a deltoid szimmetriája folytán BACB1. Eszerint az ABCB1 négyszög rombusz: BC=AB1=2AD/3.
Mindebből az is következik, hogy az ABCD négyszög szimmetrikus trapéz, C-nek az AD-n levő C' vetülete felezi B1D-t, továbbá, hogy CD=BC=2AD/3.
Ezzel újabb módot nyertünk AD-hez a kör megszerkesztésére: AD-t 6 egyenlő részre osztva az A-tól 4-ik osztópont B1, az ötödik C', a C'-ben emelt merőlegest D-ből DC=AB1 sugárral elmetszve megkapjuk C-t.
 

Székely Jenő (Pécs, Nagy Lajos g. II. o. t.)
 

IV. megoldás: Az I. megoldás EOA szöge kiegészítő szöge a három egyenlő részre osztott AOD szög kétharmadának, AOC-nek. Így AOD=6α jelöléssel EOA=180-4α, és az EOA egyenlő szárú háromszögből sinEOA/2=sin(90-2α)=cos2α=AE/2AO=1/4. Innen 2α7531,3' és 6α=22634'.
 

Valkó János (Budapest, Rákóczi F. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzések: 1. A III. megoldás CDC' derékszögű háromszögében CDC'=CDA=COA/2=2α, és így cos2α=C'D/CD=1/4.
2. AD felezőpontját O1-gyel és OO1-et d-vel jelölve az OO1B1 és OO1D derékszögű háromszögekből O1B1=dtgα, O1D=dtg(180-3α), másrészt O1B1:O1D=1:3, innen 3tgα=tg(180-3α).
 

Raisz Klára (Miskolc, Zrínyi Ilona lg. III. o. t.)