Feladat: 949. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barabás György ,  Dániel Gábor ,  Máthé Csaba 
Füzet: 1959/november, 102 - 103. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/január: 949. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: sin3α kifejezhető sinα-val: sin3α=sin(2α+α)=sin2αcosα+cos2αsinα=2sinαcos2α+(2cos2α-1)sinα=(4cos2α-1)sinα=(3-4sin2α)sinα. Az utolsó zárójelbeli kifejezést a következőképpen zárhatjuk két határ közé: emeljük négyzetre a feltételből következő 0<sinα<1/2 kettős egyenlőtlenséget, szorozzunk mindenütt -4-gyel és adjunk hozzá mindenütt 3-at:

0<sin2α<1/4;0>-4sin2α>-1;3>3-4sin2α>2.
Ezt a feltétel szerint pozitív sinα-val szorozva és középen sin3α fenti kifejezését felismerve a bizonyítandó egyenlőtlenséget nyerjük.
 

Máthé Csaba (Győr, Révai M. g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Alkossanak az O középpont körüli r=1 sugarú körnek OA sugarával az OB, OC sugarak a pozitív forgási irányban α, ill. 3α szöget, legyen B, C vetülete OA-n B' ill. C', (az OA szakasz belsejében, mert α és 3α hegyes szögek), így BB'=sinα, CC'=sin3α; legyen továbbá az OBC egyenlő szárú háromszög O-ból húzott magassága OD, B vetülete CC'-n E (ugyancsak a CC' szakaszon), végül az OC'BC konvex négyszög OB és CC' átlóinak metszéspontja F (mindkét átló belsejében).
 
 

Így egyrészt DOB=α, BC=2sinα, másrészt az OFC' és OBD derékszögű háromszögek révén CFB=C'FO=90-α=OBD=FBC, tehát az FBC háromszög egyenlő szárú. Így
2sinα̲=BC=CF<CF+FC'=CC'=sin3α̲=CE+EC'=CE+BB'<<CB+BB'=2sinα+sinα=3sinα̲.



Ezzel az adott kettős egyenlőtlenséget bebizonyítottuk.
 

Barabás György (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés. α=0 és α=30 mellett 2sinα=sin3α, eszerint az egyenlőtlenség első részének érvényessége nem terjeszthető ki az adott intervallumot magában foglaló hosszabb intervallumra. A második rész viszont ‐ amint sin3α=3sinα-4sin3α<3sinα-ból látható ‐ fennáll, ha sinα>0, ennélfogva akkor is, ha 0<α<180.
 

Dániel Gábor (Budapest, Piarista g. IV. o. t.)