Feladat: 935. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barabás Gy. ,  Bartha L. ,  Bollobás B. ,  Dávid G. ,  Fritz J. ,  Gazsi L. ,  Horváth Sándor (Bp.) ,  Jahn A. ,  Jelitai Árpád ,  Kisvölcsey J. ,  Kolonits F. ,  Muszély Gy. ,  Papp Éva ,  Parti Enikő ,  Rátkay Zs. ,  Tatai P. ,  Tihanyi Ambrus ,  Tusnády G. ,  Zeke A. 
Füzet: 1959/szeptember, 17 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Térfogat, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/november: 935. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelöljük a szóban forgó felező síkot S-sel. Vetítsük a tetraédert (merőlegesen) az M-en átmenő, AB-re merőleges S1 síkra, legyen C, D vetülete C1, D1, továbbá A és B egybeeső vetülete N.

 
 

CC1 és DD1 párhuzamosak AB-vel, ezért C1, D1 az ABC, ill. ABD síkban is benne vannak, tehát rajta vannak e síkoknak S1-gyel való C1N, D1N metszésvonalán. Ennélfogva a C1ND1 szög méri az AB élnél levő lapszöget. ‐ Másrészt S és S1 metszésvonala NM, és ez felezi a C1ND1 szöget. Ugyanis M feltevésnél fogva egyenlő távol van az ABC és ABD lapsíkokon levő M1 és M2 vetületeitől, ezek S1-nek is pontjai, tehát C1N, ill. D1N-en vannak, ennélfogva M valóban egyenlő távol van a C1ND1 szög száraitól.
A CC1M és DD1M derékszögű háromszögek egy a CD-n átmenő és S1-re merőleges S2 síkban feküsznek, M-nél fekvő szögeik csúcsszögek, ezért hasonlók. Így
CM:MD=C1M:MD1.(1)
(Ha S1 átmegy CD-n, akkor C1C, D1D, és (1)-re nincs szükség.) A szögfelezőre vonatkozó tételnek a C1ND1 háromszögre való alkalmazásával
C1M:MD1=C1N:ND1.(2)
Itt. CC1DD1AB folytán C1N és D1N megegyezik az ABC, ill. ABD háromszögnek az AB alaphoz tartozó magasságával, ennélfogva AB/2-vel való szorzatuk e háromszögek területe:
C1N:ND1=C1NAB2:ND1AB2=tABC:tABD.(3)

Most már (1), (2) és (3) egybevetése a bizonyítandó állítást adja.
A külső lapszög S3 felezősíkja CD-t csak C-n, vagy D-n túli meghosszabbításán metszheti. S3 (amely átmegy AB-n és merőleges S-re) akkor és csak akkor nem metszi CD-t, ha párhuzamos vele. Ez az S1 en való vetületben is megmutatkozik: S3 nak S1-gyel való metszésvonala (amely átmegy N-en és merőleges NM-re) párhuzamos C1D1-gyel. Így a C1ND1 háromszög NM szögfelezője merőleges C1D1-re, tehát C1N=D1N, másképpen: ABC és ABD-nek AB-hez tartozó magasságai egyenlők, tehát tABC=tABD. ‐ Fordítva, ha e területek egyenlők, akkor az S1-ben fekvő C1ND1 háromszög egyenlő szárú, tehát N-nél fekvő külső szögének f felezője párhuzamos C1D1-gyel. Ennélfogva az f-en átmenő és S1-re merőleges S3 párhuzamos CD-vel, mert ez S2 ben fekszik, az pedig átmegy C1D1-en és ugyancsak merőleges S1-re. ‐ Ezek szerint S3 és CD párhuzamosságához szükséges és elegendő, hogy tABC=tABD legyen (amivel a feladat első része szerint együtt jár, hogy M felezi CD-t).
Ha már most tABCtABD, akkor M' létezik. Ekkor az előbbi S1 helyett az M'-n átmenő és AB-re merőleges S'1-t véve az ugyanúgy adódó C'1, D'1, N' vetületekkel a fenti meggondolás ismételhető. A változás csupán az, hogy N'M' külső szögfelezője a C'1N'D' háromszögnek, azonban (2) megfelelője ekkor is érvényes. Így, ha M' létezik, akkor CM':M'D=CM:MD.
 

Jelitai Árpád (Bp. XIV. ker., I. István g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: Az aránypár helyességét az MABC és MABD tetraéderek K1, ill. K2 köbtartalmának kétféleképpen való kifejezése útján is igazolhatjuk. E tetraédereknek M-ből húzott magasságai, mint M-nek az ABC és ABD lapsíkoktól való m távolságai, egyenlők, ennélfogva
tABC:tABD=mtABC:mtABD=3K1:3K2.(4)

Másrészt az A-ból húzott ma magasságuk közös, mert az A-val szemben fekvő MBC, ill. MBD lapok egybeesnek BCD-vel. Így
3K1:3K2=matMBC:matMBD=tMBC:tMBD(5)
Végül az MBC és MBD háromszögek B csúcsa és MC, ill. MD oldalegyenese közös, tehát közös a B-ből húzott mb magasságuk is, ezért
tMBC:tMBD=mbCM2:mbMD2=CM:MD.(6)

Most már az aránypár helyessége (4), (5) és (6) egybevetéséből adódik.
 

Tihanyi Ambrus (Bp., V., Apáczai Csere J. gyak. g. III. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. A (4) és (5) aránypárok egybekapcsolásával a 934. feladat állítására kapunk bizonyítást. Fordítva, a 934. feladatra támaszkodva is bizonyíthatjuk állításunkat.
2. A 934. és 935. feladatok állításai együtt a háromszög szögfelezője által a szemközti oldalon létrehozott metszetekre vonatkozó síkbeli tétel térbeli általánosításainak tekinthetők, egyszersmind lehetőséget nyújtanak lapszögfelező sík, fa egy-egy pontjának síkbeli szerkesztéssel való kitűzésére.
3. (1) és (2) egybevetése azt adja, hogy NM a CND szöget is felezi.
4. Elég sok dolgozat a feladat második részében arra hivatkozott, hogy egyrészt CD és S3 párhuzamosságából, másrészt S3 és S merőlegességéből az következik, hogy CD és S merőlegesek. Ez téves, nem mindig igaz; vegyük pl. S3-nak egy vízszintes és függőleges lapokkal határolt téglatest alaplapját, CD-nek a fedőlap egyik átlóját, S-nek pedig bármelyik oldallapot.