Feladat: 934. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):   ,  Dániel Gábor ,  Szücs Jozsef ,  Tusnády Gábor 
Füzet: 1959/szeptember, 15 - 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Vetítések, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/november: 934. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A szóban forgó 33 háromszög rendre a TABC, TACD, TADB tetraédernek 11 lapja. E lapokhoz a 3 tetraéderben ugyanakkora magasság tartozik. Ugyanis a TBC, TCD, TDB lapok a BCD síkban feküsznek, ennélfogva az ezen lapokhoz tartozó m magasság közös: A-nak a BCD síktól való távolsága. Az ABC, ACD, ADB lapokhoz tartozó magasságokat T-nek e lapsíkoktól való t távolsága adja, ami ugyanakkora, mert ez a tulajdonsága fa minden pontjának megvan. Ennek alapján pl. a TABC tetraéder 3-szoros köbtartalma kétféle kifejezésének TBCm=ABC. t egyenlőségéből (a háromszögek területét ugyanúgy jelöltük, mint magukat a háromszögeket):

TBC:ABC=t:m=k,és ígyTBC=kABC.(1)
Ugyanez áll a TCD:ACD és a TDB:ADB arányokra is, ennélfogva valóban
TBC:TCD:TDB=ABC:ACD:ADB.

Szűcs József (Szeged, Ságvári E. gyak. g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Tekintsük a T ponton, továbbá az A ponton át BC-re merőleges S1 és S2 síkot. S1 tartalmazza T-nek az ABC lapon levő T1 és a BC élen levő T2 merőleges vetületét, S2 pedig A-nak a BCD lapon levő A1 és a BC élen levő A2 merőleges vetületét. A TT1T2 és AA1A2 háromszögek hasonlók, mert T1, ill. A1-nél derékszögűek, továbbá TT2T1 és AA2A1 szögeik egyenlők, mindegyik megadja az ABC és DBC lapok hajlásszögét. Ennélfogva (a fenti jelölésekkel)
TT2:AA2=TT1:AA1=t:m.(2)
Innen a bal oldali arány mindkét tagját BC/2-vel szorozva, és a szorzatokban a szóban forgó területek kifejezését felismerve (1)-et kapjuk.
Ha az ABC és DBC síkok merőlegesek egymásra, akkor az említett derékszögű háromszögek egyenes szakasszá fajulnak ugyan, azonban T1T2 és A1A2, ennélfogva (2) érvényes marad. Nem érinti meggondolásunk érvényességét az sem, ha e két sík nem merőleges, és a tetraéder a tompa lapszögben helyezkedik el.
 

Tusnády Gábor (Sátoraljaújhely, Kossuth L. g. IV. o. t.)
 

III. megoldás: Vetítsük (merőlegesen) a tetraédert egy az fa-ra merőleges S síkra, és legyen a szóbanforgó pontok vetülete rendre A', B', C', D', T'.
 

 

Ekkor T'A', ennélfogva a vizsgálandó 33 háromszög vetületei páronként egybeesnek. Tudjuk, hogy síkidom valamely síkon való merőleges vetületének területe egyenlő az idom területéből és a két sík (nem tompa) hajlásszögének koszinuszából képezett szorzattal. Így ‐ S-nek a DBC, ill. ABC lapsíkkal alkotott hegyes szögét α, ill. β-val jelölve ‐
TBCcosα=T'B'C'=A'B'C'=ABCcosβ,
és innen
TBC:ABC=cosβ:cosα.

Ugyanez áll a további két háromszögpárra is, mert S az ACD, ADB lapsíkokkal is β szöget zár be. Valóban, az A csúcson átmenő lapsíkok egyenlő γ szögeket zárnak be fa-val (gondoljunk az ATT1, ATT3, ATT4 egybevágó derékszögű háromszögekre, ahol T3, T4 a T-nek ACD-n, ADB-n levő vetülete), S-sel bezárt szögük pedig pótszöge γ-nak. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
(Sem α, sem β nem lehet derékszög. Ha ugyanis α=90 volna, akkor ‐ S-et éppen T-n át fektetve ‐ az S-re merőleges fa-val együtt A benne feküdnék BCD-ben, tetraéderünk elfajult volna. Ugyanez adódik β=90-ból is, mert így A', B', C' egy egyenesbe esnek, és hasonlóan A', B', D' is).
 

Dániel Gábor (Bp. VIII., Piarista g. IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Ha a tetraéder A csúcsa körüli lapszögek közül 2 külső és 1 belső lapszög felezősíkjainak közös fa* metszésvonalát tekintjük, és ennek BCD-vel való metszéspontját T*-gal jelöljük, akkor a T*BC, T*CD, T*DB háromszögek területeinek aránya ugyancsak megegyezik az ABC, ACD, ADC lapok területeinek arányával. Meggondolásaink erre az esetre is érvényesek, mert T* is egyenlő távolságban van ezen három lap mindegyikétől.
2. Több dolgozat arra a helytelen feltevésre támaszkodott, hogy T a BCD háromszög belső szögfelezőinek metszéspontja, vagyis azonos a beírt kör középpontjával. Ez csak akkor igaz, ha fa merőleges BCD-re.