Feladat: 933. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Andréka Bertalan ,  Arató P. ,  Barabás Gy. ,  Bárczy Zsolt ,  Bartha L. ,  Biborka T. ,  Bollobás B. ,  Csanak Gy. ,  Cséfalvay Klára ,  Durst I. ,  Fejes L. ,  Gaál S. ,  Grallert F. ,  Gyene A. ,  Hadik Z. ,  Halász Á. ,  Halász G. ,  Katona Gy. ,  Kelle L. ,  Kisvölcsey J. ,  Koszterszitz Gy. ,  Losonczi L. ,  Máté A. ,  Máté Zs. ,  Mihályffy L. ,  Náray Miklós (Bp.) ,  Németh Judit ,  Parti Enkő ,  Pósch Margit ,  Soós S. ,  Szabó Gy. ,  Szász D. ,  Szücs J. ,  Tatai P. ,  Tihanyi A. ,  Tusnády G. ,  Vörös I. 
Füzet: 1959/május, 143 - 144. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körérintési szerkesztések, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/november: 933. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az adott szakasz hossza 2s. Az ABC háromszögnek az a külső érintő köre, amely a BC oldalt kívülről érinti, az AB=e, AC=f oldalegyeneseket azokban a C1, B1 pontokban érinti, amelyekre AC1 és AB1 a kerület felével, s-sel egyenlők. Így ez a k kör megszerkeszthető, és a keresett szelő k-nak az a P-n át húzott érintője lesz, amely A-t elválasztja k-tól, másképpen: amely k-t az A-ból ,,látható'', azaz rövidebb B1C1 ívén érinti.
B1 és C1 két-kétféleképpen tűzhető ki e, f-en, és így a szerkesztést négy k-val folytathatjuk. Nevezzük az e, f-fel négy részre vágott sík részei közül a P-t tartalmazó I-nek, az ebből f, A, ill. e átlépésével elérhetőket rendre II, III, IV-nek; legyenek továbbá az ezekben fekvő körök rendre k1, k2, k3, k4, végül k1 és k3 érintési pontjai C'1, B'1, ill. C''1, B''1.

 
 
1. ábra
 

Az adott P pont k2, k3, k4-re nézve biztosan külső pont. k3 révén mégsem kapunk megoldást, mert k3-nak P-ből látható íve belső részívként tartalmazta a rövidebb B''1C''1 ívet. k2 (és k4) mindegyike révén pontosan egy megoldást kapunk, mert P-ből C''1 (a k2-n) nem látható, B'1 látható, tehát k2P-ből látható ívének egyik végpontja a rövidebb C''1B'1 íven van, a másik pedig a hosszabikon. Végül P-ből k1-hez aszerint húzhatunk 2, 1, vagy 0 megfelelő érintőt, hogy P a rövidebb B'1C'1 ívvel és az AB'1, AC'1 szakaszokkal határolt síkidomra nézve belső, ill. az íven fekvő, ill. külső pont.
Ezek szerint a megoldások száma 4, 3, vagy 2.
 

Bárczy Zsolt (Hódmezővásárhely, Bethlen g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. Némileg más elemzéssel vezet ugyanerre a szerkesztésre a következő meggondolás. Képzeljük a feladatot megoldottnak és állítsuk elő az ABC háromszög kerületét mindhárom oldalegyenesén: A-ból egyrészt e, másrészt f mentén, B-n, ill. C-n át haladva, legyenek így a végpontok B0, ill. C0, továbbá a BA, ill. CA oldalt BC-nek B-n, ill. C-n túli meghosszabbítására rámérve, vagyis A'B=AB és CA''=CA-val.
 
 
2. ábra
 

Így AB0=AC0=A'A''=2s. Az I. megoldásbeli k külső érintő kör e három szakaszt rendre a C1, B1, A1 felezőpontjukban érinti. Ezt B1 és C1-re már fent láttuk, és az A1 érintési pont is felezőpont, mert A'A1=A'B+BA1=AB+BC1=AC1=s. Eszerint B0, C0, A, A' és A'' egy (a k-val közös középpontú) k* körön vannak.
k*-ot az első 3 pont meghatározza, ahhoz kell P-n át olyan szelőt szerkeszteni, amely 2s hosszúságú húrt metsz ki belőle, és amely A-t elválasztja k* középpontjától. (Itt kapcsolódunk a fenti megoldáshoz, ugyanis k*-ban a 2s hosszúságú húrok a középponttól k sugarával egyenlő távolságban vannak.)
 

Andréka Bertalan (Győr, Bencés g. IV. o. t.)