Feladat: 932. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barabás György ,  Csanak György ,  Gáti Pál ,  Tomcsányi Gyula 
Füzet: 1959/május, 134 - 135. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Körülírt kör, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/november: 932. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Vegyük észre feladatunk kapcsolatát a 926. feladattal. Az ott adott elemzések alapján egy szerkesztés a következő (lásd a 926. feladat ábráját): az A-ban AA*=f2-re és A0-ban A0A*=a-ra állított f1, ill. n merőlegesek metszéspontja F; AF felező merőlegese n-ből kimetszi O-t, végül az O körül OA=OF sugárral írt kör a-ból kimetszi B és C-t.

 

 
A lépések egyértelműek, legfeljebb 1 megoldás lehet. Van megoldás, ha F az a-nak A-val ellentétes partján jön létre. Ennek feltétele, hogy f1-nek a-n való, F1 metszéspontja A0-nak ugyanazon oldalán legyen, mint A* (ne essék egybe A0-val), amit úgy is mondhatunk, hogy az A*AA0 szög nagyobb legyen derékszögnél.
Ha az A*AA0 szög derékszög (így persze az előbbi feltétel nem áll), akkor azért is megoldhatatlan a feladat, mert az adatokban ellentmondás van, hiszen így a háromszög csak egyenlő szárú lehetne, akkor pedig A* nem létezik.
 

Gáti Pál (Pécs, Nagy Lajos Gimn. II. o. t.)

 

Megjegyzés: O-t n-ből m-nek f1-re (vagy ami ugyanaz, f2-re) való tükörképével is kimetszhetjük, mert f1 és f2 felezik az AM és AO egyenesek közti szögeket. Valóban, az AA2 átmérő végpontjai M-mel derékszögű háromszöget alkotnak, így MA2BC, tehát F és F* az MA2 íveknek is felezőpontjai.
 

Barabás György (Bp. V., Apáczai Csere J. Gyak. Gimn. IV. o. t.)
 

II. megoldás: F1 ismeretében A0B-t mértani középként is előállíthatjuk, és ennek A0-ból a-ra való felmérésével megkapjuk B-t és Ct-t. Ugyanis a szögfelezők révén előállott metszetekre
BF1:CF1=AB:AC=BA*:CA*,
azaz, CA0=BA0, figyelembe vételével
(BA0+A0F1):(BA0-A0F1)=(A0A*+BA0):A0A*-BA0),
és innen
BA02=A0F1A0A*.

Csanak György (Debrecen, Fazekas M. Gyak. Gimn. IV. o. t.)

 

III. megoldás: Legyen AA*A0=φ, Ez és az AFF* szög egyenlők, mert merőleges szárú hegyesszögek. Ezért, ha A-nak tükörképe n-re A1, akkor AA1-et F-ből, ennélfogva B és C-ből is 2φ szögben látjuk. ‐ Eszerint B és C-t az A0A* egyenesből kimetszhetjük azzal a körívvel, amelynek pontjaiból AA1 látószöge 2φ. Egyébként 2φ=|β-γ|, a mondott körív pedig része a háromszög körülírt körének.
 

Tomcsányi Gyula (Bp. I., Toldy F. Gimn. II. o. t.)