Feladat: 929. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Biborka Tamás ,  Gaál Sándor ,  Gy. Molnár Szabolcs ,  Pósa Lajos 
Füzet: 1959/május, 138 - 140. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt háromszög, Függvényvizsgálat, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/november: 929. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Függvényünk x-nek -1x1 értékeire van értelmezve, elég azonban a 0x1 értékekre vizsgálni, mert ha egy ilyen x0 mellett értéke y0 akkor a -1-x00-nak eleget tevő -x0-ra értéke -y0 szokásos elnevezéssel: y páratlan függvény, grafikonjának az origó szimmetria-középpontja). Így ha a függvénynek az x0 helyen maximuma van, akkor a -x0 helyen minimuma, és megfordítva.
Írjunk 1-x2 helyett z-t. Ekkor x=1-z2, y=1-z2(z+1) és amíg x0-tól 1-ig nő, addig z1-től 0-ig fogy, tehát az új függvényt 0z1-re vizsgáljuk. ‐ Így y sehol sem negatív, tehát ha van maximuma, az ugyanott van, ahol a négyzetének, y2(1-z2)=(z+1)2=(1-z)(z+1)3-nek. Hogy alkalmazhassuk a számtani és a mértani közép közötti egyenlőtlenséget, vizsgáljuk ennek 3-szorosát, ugyanis 3y2=(3-3z)(z+1)(z+1)(z+1)-ben a tényezők összege, és így számtani közepe is állandó: 3/2. Ezt az értéket a tényezők mértani közepe is eléri, tehát van maximuma, éspedig akkor, ha 3-3z=z+1, azaz z=1/2. Ez a z érték benne van a vizsgált intervallumban, vele az x=3/2 helyen 3y2 maximuma (3/2)4, tehát y maximuma 33/4.
Ezek és az előzetes megjegyzés szerint y-nak minimuma is van: x=-3/2-nél y=-33/4.

 

Gy. Molnár Szabolcs (Kisújszállás, Móricz Zs. Gimn. III. o. t.)

 

II. megoldás: Célszerű az x=sint helyettesítés is, evvel 1-x2=|cost| függvény. A sint periodikus volta folytán végtelen sok olyan intervallum van t-re, melyen végig futva x-nek minden értékét pontosan egyszer kapjuk meg. Célszerű a -π/2tπ/2 intervallum, ekkor cost0, és így y=sint(cost+1)=sint+0,5sin2t
Most már y pozitív értékei közül a maximum keresése speciális esete a 826. feladatban vizsgált kérdésnek1: A=1, B=0,5-del. Ezekkel az ott kapott képlet szerint (cost)1=-1, ez számunkra kizárt érték, (cost1)2=1/2 pedig (sint)2=x=3/2-re vezet.
 

Gaál Sándor (Veszprém, Lovassy L. Gimn. IV. o. t.)

 

III. megoldás: Nemnegatív x-ekre geometriai értelmezést tulajdoníthatunk kérdésünknek. z=1-x2+1 azt a PQ ordinátát adja meg, amely a derékszögű koordinátarendszerben a (0,1) pont körül r=1 sugárral írt k körön, ennek az y=1 egyenes fölötti félkörén fekvő, x abszcisszájú P ponthoz tartozik.
 
 
1. ábra
 
Ha x0, P tükörképe az Y tengelyre P', és vetületeik az X tengelyen Q, ill. Q'; akkor a vizsgálandó y=xz függvény a QPP'Q' téglalap területét adja meg, ami kétszerese a k-ba írt OPP' egyenlő szárú háromszög területének. Ebben az értelmezésben feladatunk megkeresni az egységkörbe írt egyenlő szárú, nem tompaszögű háromszögek közül a legnagyobb területűt ‐ ha ilyen egyáltalán van. Ismeretes, hogy ilyen van: az egyenlő oldalú háromszög.2
 
 
2. ábra
 

Ennek oldala PP'=2x=3, így a maximum helyeként ismét x=3/2-re jutottunk.
 

Pósa Lajos (Bp. XIII., Sziget utcai ált. isk. V. o. t.)

 

IV. megoldás: Más jellegű geometriai értelmezése y-nak: az AD=1 átmérőjű körbe írt ABC háromszög kerületének fele, ha AB=AC=x. Ha ugyanis AB felező pontja A1, akkor az ADB, ill. ABA1 derékszögű háromszögből AA1AD=AA1=AB2=x2, és így BA12=AA1A1D=x2(1-x2), tehát a félkerület: A1B+BA=x1-x2+x=y. Eszerint feladatunk meghatározni az egységnyi átmérőjű körbe írt, egyenlő szárú háromszögek közül a legnagyobb kerületűt, ha ilyen egyáltalán van. Ismeretes, hogy ilyen van: az egyenlő oldalú háromszög,3 ennek oldala x=3/2.
 

Biborka Tamás (Makó, József A. Gimn. II. o. t.)

 

Megjegyzés.Több a III., ill. a IV. megoldáshoz hasonló dolgozat így következtetett: ,,Minden egyenlő szárú, nem egyenlő oldalú H1 háromszög helyett lehet venni ugyanazon körbe írt, egyenlő szárú, nagyobb területű, kerületű H2 háromszöget, ilyen a H1 szárára, mint alapra a körbe szerkesztett hegyesszögű, egyenlő szárú háromszög. Más szóval: H1 területe, kerülete növelhető, ,,javítható''. Ugyanez az eljárás az E egyenlő oldalú háromszöget önmagával pótolja, ennélfogva E területe, kerülete nem javítható. Ezért E területe, kerülete maximális.''
Ez a gondolatmenet azért nem helyes, mert H2 nem egyenlő oldalú, tehát H1-et nem E-hez hasonlítja. A növelés lehetősége vagy lehetetlensége magában nem biztosítja maximum létezését.4
1Megoldását lásd KML. XVI. kötet, 17. o. (1958 január).

2Lásd pl. Rademacher ‐ Toeplitz: Számokról és alakzatokról, Tankönyvkiadó, 1953, 14 -17., o. (Középiskolai Szakköri Füzetek.) Az idézett helyen annak bizonyítása olvasható, hogy egy adott körbe írható összes háromszögek (konvex n-szögek) közül a szabályosnak van legnagyobb területe.

3Lásd p1. Kürschák-Hajós-Neakomm-Surányi: Matematikai Versenytételek I. rész, Tankönyvkiadó, 1955, 46‐48. o. (Középiskolai Szakköri Füzetek.) Arról az általánosabb tételről van ott szó, hegy egy adott körbeírható összes háromszögek közül az egyenlő oldalúnak van legnagyobb kerülete.

4Lásd a 2 alatt idézett műnek ,,Alapvető dolgok maximum feladatokról'' c. fejezetét 127‐135. o.