Feladat: 914. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Gárdonyi Eszter ,  Papp Éva 
Füzet: 1959/március, 86 - 87. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Azonosságok, Trigonometrikus egyenletek, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/szeptember: 914. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bizonyítsuk az állítást a teljes indukció módszerével. n=0-ra igaz az állítás, mert cosα=sin2α/2sinα (hacsak nem α=jπ, ahol j egész szám). Feltéve, hogy az állítás érvényes n=k-ra, azaz

cosαcos2αcos22α...cos2kα=sin2k+1α2k+1sinα,
szorozzuk meg ezen egyenlőség mindkét oldalát cos2k+1α-val és alkalmazzuk a sinxcosx=(sin2x)/2 átalakítást a jobb oldalra x=2k+1α-val:
cosαcos2αcos22α...cos2kαcos2k+1α=sin2k+1αcos2k+1α2k+1sinα=sin2k+2α2k+sinα,


ami azt jelenti, hogy az állítás érvényessége n=k-ról n=k+1-re öröklődött, az azonosság minden nemnegatív egész n-re érvényes minden olyan α mellett, amelyre a jobb oldalnak van értelme (ti. α=jπ kivételével minden szögre).
 

Gárdonyi Eszter (Bp. V., Veres Pálné lg. IV. o.t.)
 

Megjegyzések. 1. Nem lényegesen különböző megoldás a fentitől az, ha úgy mutatjuk meg n+1 lépésben a bal oldali kifejezés és a jobb oldali nevező szorzatának a jobb oldal számlálójával való egyenlőségét, hogy minden lépésben felismerjük a tényezők között ugyanazon szög szinuszát és koszinuszát, és ezek 2-szeres szorzata helyett a 2-szer akkora szög szinuszát írjuk.
 

Papp Éva (Bp. VIII., Ságvári E. gyak. lg. IV. o. t.)
 

2. Már jobban különbözött a fentiektől azoknak a gondolatmenete, akik a 2sinxcosx=sin2x azonosságnak x=α, 2α, 22α, ..., 2nα-ra való felírása után mindezeket összeszorozták és a kapott egyenlőséget a mindkét oldalon fellépő, sinαsin2αsin22α ..., sin2nα szorzattal osztották. Így azonban mindazokra az alpha értékekre további külön vizsgálat válik szükségessé, amelyekre i=0, 1, 2, 3, ..., n-nel 2iα=jπ, ahol j egész szám, mert ezekkel az említett szorzat 0, vele nem oszthatunk. Eszerint ez az elgondolás csak kezdete, könnyebb része egy bizonyításnak.