Feladat: 909. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Andréka B. ,  Arató P. ,  Bartha L. ,  Biborka T. ,  Bollobás B. ,  Bondy T. ,  Elbert Á. ,  Endrődy T. ,  Füle K. ,  Gaál S. ,  Galambos János ,  Gergely Cs. ,  Győry K. ,  Hadik Z. ,  Hainzmann J. ,  Halász G. ,  Hank Zs. ,  Katona Gy. ,  Kisvölcsey J. ,  Kolonits F. ,  Koszterszitz Gy. ,  Kristóf L. ,  Losonczy L. ,  Makay A. ,  Megyesi L. ,  Meskó A. ,  Mihályffy L. ,  Molnár Márta ,  Montvay I. ,  Muszély Gy. ,  Pásztor Erzsébet ,  Pődör Bálint ,  Rátkay Zs. ,  S. Nagy Erzsébet ,  Sárközy András ,  Sátori Gy. ,  Simon L. ,  Simonfai L. ,  Soós S. ,  Szász D. (III. o.) ,  Tatai P. ,  Tóth Zsuzsanna ,  Trón L. ,  Trón T. ,  Tusnády Gábor ,  Újváry-Menyhárt Zoltán ,  Várallyay L. 
Füzet: 1959/február, 54 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hiperbola egyenlete, Síkgeometriai szerkesztések, Hiperbola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/május: 909. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyenek az adott elemek rendre O, x, P1, és P2, továbbá az O-ban x-re merőlegesen álló képzetes tengely y, végül a keresett aszimptoták u és v.
Feltehetjük, hogy P1 és P2 az x és y által létrehozott síknegyedek közül ugyanegyben van pl. x és y-t a koordinátatengelyek szokásos irányításába állítva a jobb felső I. negyedben, esetleg egyikük az x-en, vagyis a hiperbola egyik ágának ugyanazon a felén; ugyanis a II., III., vagy IV. negyedben adott pontok esetén y-ra, O-ra, ill. x-re való tükrözéssel a mondott helyzet előállítható. Feltesszük továbbá, hogy P1 és P2 az esetleges ilyen tükrözések után is különböző pontjai a hiperbolának, ‐ azaz OP1OP2 és az indexek alkalmas megválasztásával OP1<OP2 ‐, természetesen O-tól is különböznek, és a P1P2 egyenes x, y egyikével sem párhuzamos, és nem megy át O-n. A kizárt esetekben ugyanis vagy nincs meghatározva a hiperbola, vagy nem létezik a követelményeket kielégítő hiperbola.
O ismeretében elegendő az aszimptotáknak egy-egy O-tól különböző pontját megszerkeszteni; keressük azt az U, ill. V pontjukat, ahol a P1P2 egyenest metszik (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Ezek a P1, P2 pontpárra tett feltevés folytán egyrészt léteznek ‐ ugyanis P1P2 nem lehet u és v egyikével sem párhuzamos, mert aszimptotával párhuzamos egyenesen a hiperbolának nem lehet két pontja, ‐ másrészt O-tól és így egymástól is különbözők, O-val együtt háromszöget alkotnak, U és V egyike az I., másika a IV. negyedben van.
Ismeretes, hogy a hiperbola bármely húrjának felezőpontja egyben a húrt kimetsző egyenesnek az aszimptoták közti szakaszát is felezi; eszerint P1P2-nek p felezőmerőlegese egyben az OUV háromszög UV oldalát is merőlegesen felezi. Tudjuk továbbá, hogy u és v tükrös egyenespár a tengelyekre nézve, eszerint x és y adják az OUV háromszög O csúcsánál levő belső és külső szögek felezőit, mégpedig x ,,pozitív'' oldala a belső szögfelező, mint az U, V-t tartalmazó I. és IV. síknegyed elválasztó vonala. Minthogy pedig a háromszög bármelyik csúcsából kiinduló belső és külső szögfelezőpár a szemközti oldal felező merőlegeséből a körülírt kör egy átmérőjét metszi ki, azért p-nek x, ill. y-nal való Q1, Q2 metszéspontjai között megkapjuk a háromszög körülírt körének egy átmérőjét, és e körnek P1P2-vel való metszéspontjaiban a keresett U, V-t.
Az elemzésből a szerkesztés lépései: O-n át meghúzzuk az x-re merőleges y-t, P1P2 felező merőlegesének az x és y közé eső Q1Q2 szakasza mint átmérő fölé k kört írunk, ebből P1P2-vel kimetsszük U, V-t, végül OU és OV megrajzolásával megkapjuk az u, v aszimptotákat. ‐ Változat: y és Q2 mellőzhetők: k-nak K középpontját P1P2 és OQ1 felező merőlegeseinek metszéspontja is megadja, sugara pedig r=KO=KQ1.
Valóban, a kapott U, V pontokra UP1=VP2 és x felezi a VOU szöget, ezért OU és OV aszimptoták.
Mindezekből azt is látjuk, hogy ha a feladat megoldható, akkor csak egy megoldás (egy u, v pár) van. A megoldhatóság feltétele, hogy p messe x és y mindegyikét, azaz P1P2 se x-szel, se y-nal ne legyen párhuzamos. Ezt a P1, P2 párra tett feltevésünk már biztosítja, ugyanis p csak úgy lehetne párhuzamos a tengelyek valamelyikével, ha ugyanez P1P2-re is állna. Végül, hogy x-nek pozitív oldala belső szögfelezője legyen az OUV háromszögnek, hogy a két szimmetriatengely közül ez legyen a valós tengely, ehhez szükséges, hogy az OP1P2 háromszög a csúcsok ezen sorrendjében pozitív körüljárású legyen, másszóval az oldalai közti OP1<OP2 egyenlőtlenséggel együtt az ezen oldalai és x pozitív fele közti α1 és α2 szögekre ugyanezen értelemben α1<α2 álljon.
 

Galambos János (Veszprém, Lovassy L. G. IV. o. t.)
 

Megjegyzés. P1 és P2-nek az I. negyedbe való rögzítésével tulajdonképpen csak az elemzést és a diszkussziót könnyítettük meg. A szerkesztés bármely P1, P2 pontpárral végrehajtható, hacsak p metszi x és y mindegyikét. Az ellentétes eset pedig azt jelenti, hogy P1 és P2 vagy tükrösek, x és y és O egyikére, vagyis az adatok nem függetlenek egymástól, vagy pedig a feladat megoldhatatlan, az adatok ellentmondásban vannak (pl. ha x merőleges P1P2-re, de nem felező merőlegese a P1P2 szakasznak). Ha α1, α2-vel az OP1, OP2 egyeneseknek x-szel bezárt hegyes szögét jelölve OP1<OP2 és α1>α2, akkor x nem valós, hanem képzetes tengelye lesz a hiperbolának.
 

II. megoldás: Legyen P1P2 metszéspontja x, y-nal S1, ill. S2, és P1P2 felezőpontja T. Ekkor a szögfelezők által létrehozott szakaszokra vonatkozó tétel szerint az OUV háromszögben
S1U:S1V=OU:OV=S2U:S2V.
Itt az első és a harmadik arány tagjait olyan szakaszok összegével, ill. különbségével helyettesíthetjük, amelyeknek egyik végpontja T:
(TU+TS1):(TV-TS1)=(TS2+TU):(TS2-TV).
Innen egyrészt TV=TU figyelembevételével, másrészt mindkét arány helyett a tagjai összegéből és különbségéből képezett arányra áttérve
2TU:2TS1=2TS2:2TU,
amiből
TU2=TS1TS2,
vagyis U és V-nek a megszerkeszthető T-től az ismert P1P2 egyenesen mért távolsága mértani középarányos a megszerkeszthető TS1 és TS2 szakaszok között.
 

Tusnády Gábor (Sátoraljaújhely, Kossuth L. g. III. o. t.)
 

III. megoldás: Legyen az adott O és x origója, ill. X tengelye egy derékszögű koordinátarendszernek és legyenek az adott pontok koordinátái ebben a rendszerben P1(x1, y1), ill. P2(x2, y2). Ekkor hiperbolánk egyenlete
x2a2-y2b2=1
alakú. Itt az ismeretlen a és b meghatározhatók volnának abból a két egyenletből álló
x12a2-y12b2=1,(1)x22a2-y22b2=1(2)


egyenletrendszerből, amely azt fejezi ki, hogy P1 és P2 rajta vannak a hiperbolán, most azonban az aszimptoták ±b/a iránytangense céljára csak arányukra van szükség. (1) és (2) kivonásával és alkalmas rendezéssel
ba=y22-y12x22-x12(3)
és ez, ill. az aszimptoták derékszögű háromszögek révén megszerkeszthetők pl. a következő lépésekben: az O körül x2, ill. y2 sugárral rajzolt, I. negyedbeli negyedköríveket metsszük, éspedig az előbbit a P1-en át az X-tengelyre, az utóbbit az Y-tengelyre állított merőlegessel, majd a kapott Q1-en át az Y-ra, Q2-n át az X-re állított merőlegesnek R metszéspontját összekötjük O-val. Ekkor OR-nek α irányszögére tgα=a/b, ennélfogva u-t OR-nek az I. negyed szögfelezőjére való tükrözésével, v-t pedig O-ban az OR-re állított merőlegesként kaphatjuk (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

(3)-ban feltettük, hogy x2>x1(>0), így a nevezőbeli gyök alatt pozitív szám áll. Ehhez (1) és (2)-t, valamint az y10, y2>0 feltevéseket hozzávéve már következik, hogy y2>y1, vagyis (3) számlálója is valós, ugyanis
y22b2=x22a2-1>x12a2-1=y12b2.

Sárközy András (Gyöngyös, Vak Bottyán g. IV. o. t.)
 

IV. megoldás: Az adott két pont, valamint x, y és O-ra vonatkozó tükörképeik közül választott 5 pont felhasználásával a kúpszeletbe írt hatszögre vonatkozó Pascal-tétel alapján megszerkeszthetjük e pontok bármelyikében a hiperbola érintőjét.* Láttuk továbbá a 847. feladat II. megoldásában,* hogy egy P hiperbolapont és a benne húzható e érintő, valamint az x, y tengelyek ismeretében hogyan szerkeszthetők meg az F1, F2 fókuszok: annak a körnek az x valós tengely egyenesévél való metszéspontjaiként, amelynek középpontja az y képzetes tengelyen van, és amely átmegy P-n, valamint e és y-nak C metszéspontján. Végül a 847. feladat III. megoldásában* látott tétel megfordításával F1, F2, P és e ismeretében megszerkeszthetjük e-nek az aszimptotákkal való metszéspontjait: az az F1, F2-n átmenő kör metszi ki ezeket, amelynek középpontját a P-ben e-re emelt merőleges metszi ki y-ból.
 

Pődör Bálint (Bp. II., Rákóczi F. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A fókuszok ismeretében a szerkesztést annak alapján is folytathatjuk, hogy F1, F2-nek e-n való F'1, F'2 merőleges vetületei rajta vannak az O közepű, a sugarú főkörön; így az OF1=c átfogóból és az OF'1=a befogóból szerkesztett derékszögű háromszög másik befogójában megkapjuk b-t, végül b/a-ban az aszimptoták iránytangensét.

*Lásd pl. Schopp János: Kúpszeletek (Középisk. Szakköri Füzet), Tankönyvkiadó, 1955. 73‐74. o., 68. és 70. §.

*KML. XVI. kötet 89. o. (1958 március).

*K. M. L. XVI. kötet 89. o. (1958 március).