Feladat: 899. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Nagy Judit 
Füzet: 1959/január, 17 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Paraméteres egyenletek, Gyökök és együtthatók közötti összefüggések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/április: 899. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tegyük fel, hogy a pozitív u szám gyöke egyenletünknek, azaz fennáll az

u3-au2-bu-c=0(1)
egyenlőség. Megmutatjuk, hogy nincs az egyenletnek u-nál nagyobb gyöke, azaz nincs olyan pozitív y, amellyel u+y is gyök.
Egyenletünk bal oldala x=u+y helyettesítéssel, majd (1) figyelembevételével így alakítható:
y3+(3u-a)y2+(3u2-2au-b)y+(u3-au2-bu-c)==y[y2+(3u-a)y+(3u2-2au-b)]=y(y2+py+q).


Itt feltevéseink folytán mindkét együttható pozitív, ugyanis (1) felhasználásával
p=3u-a=2u+(u-a)=2u+bu+cu2>0,mmmq=3u2-2au-b=u2+u(u-a)+(u2-au-b)==u2+bu+cu+cu>0,


ennélfogva az y(y2+py+q) kifejezés értéke minden y>0-ra pozitív, valóban seholsem 0.
Megállapításunkat a legkisebb pozitív gyökre alkalmazva adódik, hogy az az egyetlen pozitív gyök.
Hasonló átalakítással bármely olyan polinomra belátható az ún. ,,Descartes‐féle jelszabály'' érvényessége, amelyben egyetlen ,,jelváltás'' lép fel.
 

II. megoldás: Jelöljük az adott egyenlet gyökeit x1, x2, x3-mal és fejtsük ki polinommá az egyenletnek a gyöktényezős alakját. Mivel x3 együtthatója 1:
(x-x1)(x-x2)(x-x3)=x3-(x1+x2+x3)x2++(x1x2+x1x3+x2x3)x-x1x2x3=0,


azért a gyökök és az első együttható megegyezése folytán ennek és az adott egyenletnek minden további együtthatója megegyezik:
x1+x2+x3=a,(1)x1x2+x1x3+x2x3=-b,(2)x1x2x3=c.(3)



Tegyük fel egyelőre, hogy mind a három gyök valós, és egyik sem 0. Ekkor (3)-ból c0, így a három gyök szorzata feltevésünk folytán: c>0, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a negatív gyökök száma páros: 2 vagy 0, és így a pozitívok száma 1 vagy 3. Három pozitív gyök lehetőségét azonban (2) kizárja, mert aszerint a kéttényezős szorzatok -b összege nem pozitív, itt tehát a pozitív gyökök száma valóban pontosan 1.
Ha a gyökök közül pontosan egy, pl. x3=0, úgy összefüggéseink egyszerűsödnek:
x1+x2=a,(1a)x1x2=-b(>0),(2a)


és (2a)-ból nyilvánvaló, hogy ‐ az állításnak megfelelően ‐ egy pozitív és egy negatív gyök van.
Ha x2=x3=0, akkor már nincs mit bizonyítanunk.
Ha pedig egyenletünknek komplex gyöke is van, pl. x1=p+qi, ahol p és q valósak és q0, azaz fennáll:
(p3-ap2-bp-c-3pq2+aq2)+(3p3-2ap-b-q2)qi=0,
ami azt jelenti, hogy mindkét zárójeles kifejezés 0 (azt természetesen feltételezzük, hogy a, b, c valósak), akkor x1-nek x2=p-qi konjugáltja ‐ amelyre x2x1 ‐ ugyancsak gyök, így a három gyök közül ismét legfeljebb egy lehet pozitív.
 

Nagy Judit (Szombathely, Kanizsai Dorottya lg. III. o. t.)
 

Megjegyzés: Néhány ,,második megoldás'' az egyenletet x3=ax2+bx+c alakba írva a pozitív gyökök számáról a ,,jól ismert'' y=x3 és y=ax2+bx+c görbék grafikonja alapján a következőképpen kívánt tájékozódni.
,,A valós gyököket a két görbe közös pontjaihoz tartozó abszcisszák adják. Az y=x3 görbe mindenütt emelkedve a III. negyedből az origón át az I. negyedbe lép, menetéből minket csak az I. negyedbeli ív érdekel. Pozitív x-ekre az y=ax2+bx+c görbe is mindenütt emelkedik (pontosabban: sehol sem süllyed); ugyanis a0 esetén az
y=a(x+b2a)2+4ac-b24a
átalakítás szerint a parabola csúcsa ,,alul'' van éspedig a nem pozitív x0=-b2a abszcisszán; a=0, és b0 esetén b>0 és így az y=bx+c egyenes minden x-re emelkedik; végül a=b=0 esetén az y=c(0) egyenes párhuzamos az X-tengellyel. Minthogy továbbá az y=ax2+bx+c görbe az I. negyedbe az Y-tengely c0 ordinátájú pontján át lép be, azért a két görbének az I. negyedben csak egy közös pontja lehet''.
 
 

Ebben a meggondolásban csak az utolsó mondat hibás; nem biztos ugyanis, hogy két emelkedő görbeív legfeljebb egy pontban metszi egymást, emelkedés közben ,,kanyarogva'' ábránk szerint akárhány közös pontjuk lehet. Az ilyen megoldások szerzői burkoltan a vizsgált görbék ,,simaságára'', keveset kanyargó voltára gondoltak. Az I. megoldás tulajdonképpen azt mutatta meg, hogy az u abszcisszájú közös ponttól jobbra nem lehet további közös pont, mert minden x>u-ra az y=x3 görbe ordinátája nagyobb az y=ax2+bx+c görbe ordinátájánál.
Tanulságul jegyezzük meg: a szemlélet gyakran jó ötleteket ad, de rendszerint egyes esetre vonatkozik és így forrása lehet elsietett általánosításoknak.