Feladat: 894. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kisvölcsey Jenő ,  Szebeni András 
Füzet: 1958/december, 152 - 153. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tetraéder magasságpontja, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/március: 894. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Tekintsük az ABCD ortocentrikus tetraéder AB és CD éleit. Minthogy ezek merőlegesek egymásra, azért mindegyiken át fektethető egy és csak egy a másikra merőleges sík; jelöljük ezeknek a CD, ill. az AB egyenessel való metszéspontját T1, ill. T2-vel. A T1T2 egyenes mindkét síkban benne van, ez a metszésvonaluk.

 

 

Az ABT1 síknak minden egyenese, így T1T2, továbbá AT1 és BT1 merőleges CD-re, hasonlóan CDT2-nek T1T2, valamint CT2 és DT2 egyenesei merőlegesek AB-re. Eszerint egyrészt T1T2 az AB és CD egyenesek mindegyikére merőleges, mindegyikét metszi, tehát ez az (egyetlen) normál tranzverzálisuk, másrészt T1, ill. T2 az ACD és BCD, ill. CAB és DAB lapháromszögek AT1 és BT1, ill. CT2 és DT2 lap-magasságainak a CD, ill. AB oldalon való talppontjai. Ezzel a feladat második állítását a vizsgált élpárra vonatkozóan bebizonyítottuk.
Minthogy egyetlen élnek sincs a többivel szemben valami megkülönböztető tulajdonsága, azért bizonyításunk bármelyik szemközti élpárra érvényes. Ugyanígy a feladat első állításának bizonyításában is elég lesz egy élpárral és normál tranzverzálisával foglalkozni.
A tetraéder A-ból vont AM1 magassága merőleges a BCD lap síkjára, ennek minden egyenesére, így CD-re is, ennélfogva benne van az egyetlen olyan síkban, amely átmegy A-n és merőleges CD-re, vagyis ABT1-ben. Ugyanígy a B-ből vont BM2 magasság is benne van ABT1-ben, következésképpen ez áll a tetraéder M magasságpontjára is mint AM1 és BM2 metszéspontjára. Hasonlóan a C és D csúcsokból vont magasságvonalakkal együtt a CDT2 síkban is benne van M, ennélfogva e két síknak T1T2 metszésvonalán is. Ezzel a feladat első állítását is bebizonyítottuk.
 

Szebeni András (Bp. I., Petőfi S. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Bizonyításunkból az is következik, hogy a normál tranzverzálisoknak a lapsíkokra való merőleges vetületei a lapok magasságvonalaira esnek.
 

II. megoldás: A normál tranzverzálisoknak M-en való áthaladását abból is beláthatjuk, hogy AM1 merőleges a BCD síknak BT1 egyenesére, ugyanígy BM2 merőleges az ACD sík AT1 egyenesére, ezért AM1 és BM2 egyszersmind az ABT1-nek is egy-egy magasságvonala, ennélfogva M metszéspontjukon ‐ amely feltevésünk szerint a tetraéder mind négy magasságának közös pontja ‐ a háromszög harmadik magasságvonala is átmegy. Ez pedig éppen a T1T2 normáltranzverzális, amelynek AB-re merőleges voltát már fentebb láttuk.
 

Kisvölcsey Jenő (Bp. VIII., Piarista g. III. o. t.)