Feladat: 893. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kis Papp László 
Füzet: 1958/december, 151 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Determinánsok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/március: 893. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Főátlóját ,,függőlegesre'' állítva látjuk, hogy D a Pascal-féle számháromszög egyetlen ,,csúcsából'' kihasított ,,négyzet'', oldalának ,,hossza'' n+1 ,,egység''. Eszerint elemei a szokásos jelölésekkel így írhatók:

ajk=(j+k-2k-1)j,k=1,2,...,n+1,
másképpen: első sorában és első oszlopában minden elem 1, és a Pascal-háromszög ismert tulajdonsága folytán minden további elem a fölötte és a tőle balra álló elem összege, azaz
a1i=ai1=1,hai=1,2,...,n+1,ajk=aj-1,k+aj,k-1,haj,k=2,3,...,n+1.

Ha tehát (az első kivételével) minden sorból kivonjuk a fölötte állót ‐ az utolsó soron kezdve és visszafelé haladva ‐, akkor a változatlan első sor alatt minden elem helyébe a tőle eredetileg balra álló elem kerül ‐ ha ti. van tőle balra álló elem ‐, az új első oszlopnak pedig, az első kivételével, minden eleme 0. Az új determináns elemeit bjk-val jelölve:
b1i=1,hai=1,2,...,n+1,br,1=0,har=2,3,...,n+1,bjk=ajk-aj-1,k=aj,k-1,haj,k=2,3,...,n+1.
Ezt az átalakítást úgy is lehet jellemezni, hogy a determinánsnak a változatlan első sor alatti része egy oszloppal jobbra tolódik, és ebben az alsó részben az utolsó oszlop kiesik, a megüresedő első oszlop elemei pedig zérusok. Jegyezzük még meg, hogy a főátlóban b11=b22=a21=1.
Ismételjük meg ezt az átalakítást úgy, hogy csak a második sor alatti sorok mindegyikéből vonjuk le a fölötte levőt. Ekkor a determináns érintett részében ismét jobbratolódás következik be, továbbá az első oszlopban az első elem, a második oszlopban a második elem alatt csupa zérus áll, és a főátló első három eleme 1 lesz.
Ezt az átalakítást folytatva n-1 lépés után olyan determinánshoz jutunk, amelyben a főátló minden eleme 1, és a főátló alatt minden elem zérus. Így a determináns értéke a főátlóban álló elemek szorzata, azaz 1.
 

Kis Papp László (Pécs, Bányaip. t. III. o. t.)