Feladat: 889. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Füle Károly ,  Mató Péter ,  Szatmári Gábor ,  Tatai Péter 
Füzet: 1958/november, 115 - 117. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Pont körüli forgatás, Koordináta-geometria, Paralelogrammák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/március: 889. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelöljük az AA', BB', CC', DD' szakaszok felezőpontját A'', B'', C'' ill. D''-vel, és az adott paralelogrammák átlóinak, valamint az A''B''C''D'' négyszög A''C'' és B''D'' átlóinak metszéspontját rendre O, O', O''-vel (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

O ill. O'-ben a feltevés szerint az AC és BD ill. A'C' és B'D' átlók felezik egymást. Megmutatjuk, hogy O'' ugyancsak felezi az A''C'' és B''D'' átlókat, ebből már következik, hogy A''B''C''D'' paralelogramma.
Ismeretes, hogy bármely MPRT négyszög MP, PR, RT, TM oldalainak N, Q, S, U felezőpontjai paralelogrammát határoznak meg. Ismételjük, hogy MPRT bármely négyszög lehet, konkáv és hurkolt is, sőt NQ=SU és QS=UN akkor is fennáll, ha M, P, R, T között egybeeső pontok is fordulnak elő; két egybeeső pont közti ,,szakasz'' felezőpontja természetesen azonos a két végponttal. Ezt az ACC'A' és BDD'B' négyszögekre alkalmazva (amelyek konkávok is lehetnek, vagy más, most említett tulajdonságuk is lehet) kapjuk, hogy az OC''O'A'' és OD''O'B'' négyszögek paralelogrammák. Ebből következik, hogy OO' közös átlójuknak O* felezőpontja másik átlóikon, C''A'' ill. D''B''-n is rajta van, tehát azonos ezeknek O'' metszéspontjával, továbbá, hogy O'' felezi C''A'' és D''B''-t. Ez éppen az, amit bizonyítani akartunk.
 

Füle Károly (Bp. V., Apáczai Csere J. gyak. g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: Legyen AD' és CB' felezőpontja E ill. F, és EF felezőpontja O* (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ekkor egyrészt A''EA'D'B'C'FC'' és D''EDACBFB'', és az említett 4‐4 szakasz irányítása is egyező, ennélfogva A''ED''=C''FB''; másrészt A''E=12A'D'=12B'C'=FC'' és D''E=12DA=12CB=FB''; tehát az EA''D'' és FC''B'' háromszögek tükrös párok az O* pontra vonatkozóan, ennélfogva A''D''#C''B'', és így az A''B''C''D'' négyszög paralelogramma. (Ha ADA'D', akkor az E, A'', D'' és F, C'', B'' ponthármasok nem alkotnak háromszöget, egy-egy egyenesbe, esetleg egyetlen egyenesbe esnek, azonban a tükrösség fennáll.)
Ha a tükrösségből csak azt használnók ki, hogy A''D''=C''B'', akkor a fentiekhez hasonlóan (ti. AB' és DC' felezőpontjainak felhasználásával) kaphatnók, hogy A''B''=C''D'' és e két egyenlőségből is adódik A''B''C''D''-nek paralelogramma volta.
 

Mató Péter (Kaposvár, Táncsics M. g. III. o. t.)
 

III. megoldás: Forgassuk el az ABB''A'' és a DCC''D'' négyszöget B'' ill. C'' körül 180-kal és legyen új helyzetük A1B'B''A''1 ill. D1C'C''D1'' (2. ábra, az új vonalak vastagon, szaggatva). Ekkor egyrészt A''A'A1A''1 és D''D'D1D1'' paralelogrammák, mert A''1A1#AA''#A''A' ill. D''1D1#DD''#D''D' (a párhuzamosságon felül az irányítások is egyeznek, ugyanígy a továbbiakban is), és ezért A''A''1(=2A''B'')#A'A1 ill. D''D1''(=2D''C'')#D'D1; másrészt az A'B'A1 és D'C'D1 háromszögekben B'A'#C'D' és B'A1#AB#DC#C'D1, így az utóbbi háromszög az előbbiből B'C' nagyságú és irányú eltolással is létrejön, tehát harmadik oldalaikra A'A1=D'D1. E két eredmény egybevetéséből A''B''A'A1D'D1D''C'' és A''B''=12A'A1=12D'D1=D''C'', azaz A''B''C''D''-nek két szemközti oldala párhuzamos és egyenlő, a négyszög paralelogramma.
 

Tatai Péter (Bp. XIV., I. István g. III. o. t.)
 

IV. megoldás: Ábránkra koordinátarendszert helyezve legyenek az adott paralelogrammák csúcsainak koordinátái:
A(x1,y1),B(x2,y2),C(x3,y3),D(x4,y4);A'(x'1,y'1),B'(x'2,y'2),C'(x'3,y3'),D'(x'4,y'4).(1)
így a vizsgálandó felezőpontok koordinátái:
A''(x1+x'12,y1+y1'2),B''(x2+x2'2,y2+y2'2),C''(x3+x3'2,y3+y3'2),(2)D''(x4+x4'2,y4+y4'2).



Párhuzamos és egyenlő szakaszoknak bármely egyenesre való vetületei egyenlők (azonos irányú vetítés esetén), tehát az ABCD paralelogramma szemközti oldalpárjait mindkét tengelyre vetítve:
x1-x2=x4-x3,y1-y2=y4-y3,x1-x4=x2-x3,y1-y4=y2-y3.

E négy egyenlőség csupán átrendezett alakja a következő kettőnek:
x1+x32-x2+x42=0ésy1+y32-y2+y42=0,(3)
amelyek együtt az átlók felezőpontjainak egybeesését fejezik ki, eszerint (3) teljesülése nemcsak szükséges, de elegendő feltétele is annak, hogy az (1) pontnégyes paralelogrammát alkosson. (Másrészt (3)-ban a koordinátageometria ,,nyelvén'' az a tény is megmutatkozik, hogy egy paralelogramma három csúcsát és sorrendjüket ismerve, a negyedik csúcs meg van határozva; eszerint pl. x4, y4 felvétele lényegében felesleges volt, így viszont összefüggéseink szimmetrikusak.) Hasonlóan A'B'C'D'-re:
x'1+x'32-x'2+x'42=0ésy'1+y'32-y'2+y'42=0,(4)
és bizonyításunk céljára elég megmutatni, hogy ugyanilyen összefüggés áll fenn a (2) koordináták között. Valóban, (3) és (4) összegének felezésével rendezés után
x1+x1'2+x3+x3'22-x2+x2'2+x4+x4'22=0,y1+y1'2+y3+y3'22-y2+y2'2+y4+y4'22=0,
és evvel bizonyításunkat befejeztük.
 

Szatmári Gábor (Bp. VIII., Piarista g. III. o. t.)