Feladat: 884. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Krokovai Gizella ,  Pődör Bálint 
Füzet: 1958/november, 106 - 108. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenségek, Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenségek, Egyéb ponthalmazok a koordinátasíkon, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/február: 884. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Könnyebb az egyenlőtlenség vizsgálata, ha egyik oldalán 0 áll, mert így tulajdonképpen előjelet vizsgálhatunk. Vonjuk ki evégett a jobb oldalból a balt. Így közös nevezőre hozás után a számlálóban két tényezős, majd kiemelésekkel négy tényezős szorzathoz jutunk, és az ismét két tényezősként írható:

0<1-(xy+1)2(x+y)2=(x+y)2-(xy+1)2(x+y)2=(x+y+xy+1)(x+y-xy-1)(x+y)2==(x+1)(y+1)(x-1)(1-y)(x+y)2=-(x2-1)(y2-1)(x+y)2.(1)


Ahol a kifejezés értelmezve van, ott a nevező pozitív, ennélfogva kérdésünk úgy is kimondható, hogy a számláló a síknak mely pontjaira negatív. Vagy mivel kéttényezős szorzat akkor és csak akkor negatív, ha tényezői ellentett előjelűek, még úgy is, hogy a sík mely pontjaira ellentett jelűek x2-1 és y2-1.
Ez kétféleképpen jöhet létre:
I. ha x2<1 és ugyanakkor y2>1, vagyis ha |x|<1 és |y|>1, ami részletesebben így írható: ha -1<x<1 és ugyanakkor vagy y<-1, vagy y>1;
II. ha |x|>1 és |y|<1, azaz ha -1<y<1 és ugyanakkor vagy x>1, vagy x<-1.
Átalakításaink megfordítva is alkalmazhatók, ezért az adott egyenlőtlenség mindazon pontokra és csak azokra teljesül, amelyekre az egyik koordináta abszolút értéke 1-nél kisebb, a másiké pedig 1-nél nagyobb.
E pontok áttekintése céljára a sík pontjait x2-1 és y2-1 előjele szerint előbb külön-külön osztályozzuk. A síkot az y+1=0 és y-1=0 egyenesekkel két félsíkra és egy síksávra osztva (1. ábra) y2-1 az alsó és felső félsík pontjaira pozitív, a sáv pontjaira negatív és a határoló egyeneseken 0.
 
 
1. ábra
 

Az x+1=0 és x-1=0 egyenesek révén x2-1 előjele szerint hasonlóan osztályozhatjuk a sík pontjait. Mindkét osztályozást egyszerre tekintve a sík 33=9 részre esik szét: 4 síknegyedre (derékszögű szögtartományra), 1 négyzetre és 4 fél síksávra. A negyedek pontjaiban és a négyzetben x2-1 és y2-1 egyenlő előjelűek, itt (1) nem teljesül, a félsávokban ellentettek, itt teljesül az adott egyenlőtlenség (csíkozás). A félsíksávokhoz a határoló szakasz és a két-két félegyenes nem tartozik hozzá.
 

Krokovai Gizella (Nyíregyháza, Zrínyi Ilona lg. III. o. t.)
 

II. megoldás: Térjünk át az adott egyenlőtlenségről mindjárt az első lépésben egyenlőtlenségpárra:
-1<xy+1x+y<1.(2)
Innen a nevező eltávolítása, az (x+y)-nal való szorzás csak úgy lehetséges, ha a kétféle előjeli lehetőségével adódó eseteket különválasztjuk. Így (2) egyenértékű az alábbi két egyenlőtlenségrendszerrel:
(Ia)x+y>0,(IIa)x+y<0,(Ib)-x-y<xy+1<x+y;(IIb)-x-y>xy+1>x+y.
Az (Ib) és (IIb) egyenlőtlenségpárokból 0-ra redukálással két-két egyenlőtlenséget kapunk, és ezek mindegyikében ismét szorzatokat alakíthatunk ki:
(Ib')(x+1)(y+1)>0,(IIb')(x+1)(y+1)<0,(Ib'')(x-1)(y-1)<0,(IIb'')(x-1)(y-1)>0.

Az (Ia) és (IIa), az (Ib') és (IIb'), az (Ib'') és (IIb'') egyenlőtlenségek egymástól csak a közbülső jelben különböznek, így a nekik eleget tevő pontokkal kitöltött síkrészeket egy-egy ábrán szétválasztva tüntethetjük fel (2a, 2b' és 2b'' ábra).
 
 
2a. ábra    2b'. ábra     2b". ábra
 

Pl. a 2b' ábrán az y+1=0 és az x+1=0 egyenesekkel való szétvágás révén előállt négy síkrész közül a jobb felsőnek és a bal alsónak belső pontjaira (Ib') teljesül, a másik kettőéire (IIb') (az egyenesek pontjai egyik síkrészhez sem tartoznak hozzá).
Az I. rendszer mindhárom egyenlőtlenségének eleget tevő pontokat az ábrák összemásolásával a 3-szor csíkozott síkrészekben kaphatjuk: az X és Y tengely pozitív oldala körüli fél-síksávokban, a II. rendszer pedig az 1. ábra másik két sávjához vezet.
 

Pődör Bálint (Bp. II., Rákóczi F. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: 1. megoldásunk azoknak a pontoknak a fekvését is megadta, amelyekre a feladatnak a koordinátákból képezett kifejezése 1-gyel egyenlő ill. 1-nél nagyobb.