Feladat: 862. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lőrinczy László 
Füzet: 1958/május, 142 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Determinánsok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/november: 862. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Fejtsünk ki egy tetszőleges harmadrendű determinánst.

D=|a11a12a13a21a22a23(1)a31a32a33|==a11a22a33+a12a23a31+a13a21a32-a13a22a31-a11a23a32-a12a21a33.



A determináns minden eleme két tagban, egy pozitív és egy negatív előjellel írt tagban szerepel. A negatív előjelű tagok értéke csak akkor pozitív, ha bennük egy vagy három determináns elem negatív. Az utolsó három tag tehát pozitív, ha a determináns elemek közül páratlan számú negatív, a többi pozitív. ‐ Viszont így az első három tagból legalább 1 negatív értékű, mert ha mindegyikben páros számú negatív elem volna, akkor a determináns negatív elemeinek száma is páros lenne.
Ezzel igazoltuk állításunkat: a harmadrendű determináns elemeinek előjelét nem lehet úgy megválasztani, hogy a kifejtés minden tagja pozitív legyen.
 

Lőrinczy László (Szolnok, Verseghy g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: Mivel olyan determinánst kell keresnünk, melynek minden kifejtési tagja pozitív, elég csak olyan determinánssal foglalkozni, amelynek egyik eleme sem 0.
Tekintsük a determinánsnak az I. megoldásban kifejtett alakját és képezzük a hat kifejtési tag szorzatát:
-a112a122a132a212a222a232a312a322a332.

Bárhogyan választjuk is meg az elemek előjelét, az előbbi szorzat negatív értéket ad. De ez azt mutatja, hogy az összeszorzott hat tag között volt ‐ mégpedig páratlan számú ‐ negatív előjelű, s így legalább egy tag pozitív közülük.
 

Megjegyzések: 1. A bizonyított tételből az is következik, hogy a harmadrendű determináns elemeinek előjele nem választható meg úgy sem, hogy minden kifejtési tag negatív legyen. Hiszen ha ez lehetséges volna, akkor abban a determinánsban, melyben minden tag előjelét ellenkezőre változtatjuk, az összes kifejtési tagok pozitívak volnának.
2. Felmerül a kérdés, vajon csak a harmadrendű determináns esetében igaz-e az állítás, vagy általánosítható-e nem harmadrendű determinánsokra is?
Másodrendű determináns tagjaira nem teljesül az állítás, mert pl. olyan másodrendű determinánsban, amelyben a második sor első eleme negatív, a többi mind pozitív, a kifejtés mindkét tagja pozitív lesz.
Bebizonyítjuk azonban, hogy n3 esetén az n-edrendű determináns elemeit nem választhatjuk meg úgy, hogy a kifejtés során kapott valamennyi tag értéke pozitív (negatív) legyen.
A bizonyítás teljes indukcióval történhet.
n=3 esetén az állítást már bizonyítottuk.
Tegyük fel, hogy n=k esetén igaz az állítás, azaz tetszőleges k-ad rendű determináns tagjai nem lehetnek mind pozitív vagy mind negatív előjelűek.
Fejtsünk ki egy (k+1)-edrendű determinánst pl. első sora szerint. A kifejtésben k+1 számú k-ad rendű determináns szerepel egy-egy szorzóval (az első sor elemeivel) megszorozva. Mivel a k-adrendű determinánsok tagjaiban feltétlenül vannak ellenkező előjelűek, ezek tetszőleges (nem nulla) szorzóval való megszorzás után is ellenkező előjelűek maradnak, vagyis a kifejtés minden, egy k-adrendű determinánsához tartozó részletében már szerepelnek ellenkező előjelű tagok. A (k+1)-edrendű determináns tagjai sem lehetnek tehát mind azonos előjelűek.
Ezzel a tételt bizonyítottuk.