Feladat: 855. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ágh A. ,  Arató P. ,  Bender Cecilia ,  Dániel G. ,  Detrekői Á. ,  Endrődy T. ,  Galambos J. ,  Grallert F. ,  Gyene A. ,  Győry Kálmán ,  Hank Zs. ,  Kisvölcsey J. ,  Kolonits F. ,  Kristóf L. ,  Leipniker P. ,  Losonczy L. ,  Majtényi S. ,  Makay Attila ,  Megyesi L. ,  Meskó A. ,  Montvay I. ,  Mózes E. ,  Ortutay M. ,  Pásztor Erzsébet ,  Pődör Bálint ,  S. Nagy Erzsébet ,  Sárközy A. ,  Simon L. ,  Szász D. ,  Szatmári G. ,  Szekér A. ,  Szodoray Erzsébet ,  Tatai P. ,  Tóth Zsuzsanna ,  Trón T. 
Füzet: 1958/május, 129 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Téglalapok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/október: 855. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Vegyünk fel a térben egy N pontot, melynek a téglalap síkjára való vetülete M. Tekintsük az N pont, valamint az ABCD téglalap által meghatározott gúlát (1. ábra).

 
 

Az A'B', ill. B'C' egyeneseken át állítsunk az alapsíkra merőlegesen egy-egy síkot. Ezeknek a oldallapokkal való metszésvonalai az EF, ill. FG egyenesek lesznek, melyeknek az alapsíkkal való döféspontjai, P és Q meghatározzák az E, F és G pontokon átfektetett síknak az alapsíkkal való metszésvonalát. E metszésvonalnak, valamint a DC és AD egyeneseknek a metszéspontjai R és S. Mármost az RG egyenes benne van egyrészt a DCN oldallapnak a síkjában, másrészt az EFG síkban. Az előbbi miatt RG metszi DN oldalélt egy H pontban, melynek vetülete DN vetületén, a DM szakaszon van; az utóbbi pedig azt eredményezi, hogy az ES egyenes, mely benne van az ADN és EFG síkokban, szintén H-ban metszi a DN élt. (DN ugyanis az AND és CND síkok metszésvonala, ennek EFG síkkal csak egy közös pontja lehet.) Következésképpen SE merőleges vetülete, SA' átmegy H-nak D' vetületén, vagyis C'R és A'S valóban az MD szakaszon metszik egymást a D' pontban.
A szögszárak közötti párhuzamos szakaszokra vonatkozó arányossági tétel alapján:
NANE=MAMA',
ebből
1NE=MANAMA'.

Hasonlóképpen:
1NF=MBNBMB',1NG=MCNCNC',1NH=MDNDND'.

Az 1957. évi Orsz. Mat. Tan. Verseny döntőjének 3. feladatában bizonyítottuk, hogy (Köz. Mat. Lapok XV. 1957. 1. sz., 10. o.):
1NE+1NG=1NF+1NH.(1)

Mivel
MA=MB=MC=MD
és
NA=NB=NC=ND,
a törtek kiszámított értékeit (1)-be beírva s az azonos számlálókkal s a nevezők azonos tényezőivel egyszerűsítve kapjuk, hogy
1MA'+1MC'=1MB'+1MD'.

Győry Kálmán (Ózd, József A. g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: A betűzést a 2. ábra mutatja.
 
 
2. ábra
 

Az M-ből AB-vel, ill. BC-vel párhuzamosan húzott egyenes messe PB'-t X-ben, ill. QB'-t Y-ban. A BB'P és MB'X, továbbá a BB'Q és MB'Y háromszögek megfelelő szögei egyenlők, tehát ezek a háromszög párok hasonlóak. Az oldalak arányának egyenlősége azt adja, hogy a BB':MB', a PB':XB', és QB':YB' arányok megegyeznek, az XMY háromszög tehát egy B' középpontú hasonló transzformációval átvihető a PBQ háromszögbe, ahhoz tehát hasonló. Ekkor egyszersmind hasonló a PAS, az RCQ és az RDS háromszögekhez is és hasonló helyzetű is velük, tehát ezekbe is átvihető egy-egy alkalmas hasonlósági transzformációval. A PAS háromszögbe átvivő transzformáció középpontja az AM és PX egyenesek metszéspontja, A'; ezen a ponton tehát átmegy SY is. Hasonlóan adódik, hogy MC és QY metszéspontján, C-n, átmegy RX is. Végül az XMY háromszöget RDS-be átvivő hasonlósági transzformáció középpontja az MD és RX egyenesek D' metszéspontja, ezén tehát átmegy SY is. Mivel RX, ill. SY átmegy C'-n, ill. A'-n is, így D', ami MD-n van rajt, az A'S és C'R egyenesek metszéspontja. Ezzel a feladat első állítását igazoltuk.
Az AA'P és MA'X háromszögek hasonlóságából
AMA'M=AA'+A'MA'M=AA'A'M+1=PAMX+1.
Hasonlóan
BMB'M=PBMX+1,CMC'M=RCMX+1,DMD'M=RDMX+1.
Így
AMA'M+CMC'M=PA+RCMX+2,BMB'M+DMD'M=PB+RDMX+2.

A jobboldali törtek számlálói egyenlők, mert a PACR, illetőleg PBDR trapézok párhuzamos oldalainak az összege áll a számlálókban. Ezek a középvonal kétszeresével egyenlők. A középvonal pedig az AC, ill. BP szárak közös M felezőpontjától a közös PR szárig terjed s így a két trapézban közös. Így a baloldali törtek összege egyenlő, ebből pedig AM=BM=CM=DM folytán következik a feladat második állítása is.
 

III. megoldás: Legyen D' az RC' és MD metszéspontja. Ha bebizonyítjuk, hogy (AMA')(MDD')(DAS)=AA'A'MMD'D'DDSSA osztóviszony-szorzat értéke (-1), akkor a Menelaos-tétel megfordítása alapján D' rajta van az SA' egyenesen.
Írjuk fel részletesen a Menelaos-tételt az AMB háromszögre és A'B' szelőre, MBC háromszögre és C'B' szelőre, a CMD háromszögre és C'D' egyenesre:

AA'A'MMB'B'BBPPA=-1,(1)BB'B'MMC'C'CCQQB=-1,(2)CC'C'MMD'D'DDRRC=-1.(3)

Az 1. ábrán látható hasonló háromszögekből
BPPA=CRRD(=RCRD),
és
CQQB=DSSA

Az elsőből BPPA értékét írjuk be (1)-be, a másodikból CQQB értékét (2)-be. Ha ezután az (1), (2), (3) egyenlőségeket összeszorozzuk, a jobboldalak szorzatában az egyszerűsítéseket rendre elvégezve épp a kívánt osztóviszony szorzatot kapjuk, a baloldal szorzata pedig -1.
Ezzel a feladat első állítását igazoltuk. A továbbiak bizonyítása egyezik az I. megoldással.
 

Makay Attila (Bp. IX., Fáy g. IV. o. t.)
 

IV. megoldás: Ismét a feladat első részét bizonyítjuk.
Legyen C'R és A'S metszéspontja D'.
Az ABCD és az A'B'C'D' négyszögek megfelelő oldalainak metszéspontjai ‐ a feladat szerint ‐ egy egyenesen, az SQRP egyenesen vannak.
Így a két négyszög között centrális kollineáció áll fenn (l. pl. a Kúpszeletek c. szakköri füzet 64. o.), a megfelelő csúcsokat összekötő egyenesek tehát egy ponton mennek át. Tehát DD' átmegy az AA', BB' és CC' egyenesek M metszéspontján, D' rajta van az MD egyenesen.
A második rész egyezik az I. megoldással.
 

Pödör Bálint (Bp. II., Rákóczi g. IV. o. t.)