Feladat: 854. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Soós Sándor 
Füzet: 1958/április, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merőleges affinitás, Terület, felszín, Síkgeometriai szerkesztések, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/október: 854. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tudjuk, hogy az a és b fél nagy-, ill. kistengelyű ellipszis affinitásban van a vele egy-középpontú, a sugarú körrel. Az ellipszis rendszerében levő idom területe a kör rendszerében levő idom területétől csak egy konstans szorzóban tér el. Tehát az ellipszis rendszerében maximális területű háromszög körrendszerbeli megfelelője ott szintén maximális területű lesz.
A körben egy olyan háromszög területe, amelynek egyik csúcsa a középpontban, másik kettő a körön van és amelyhez ω középponti szög tartozik, r2sinω2. Ez pedig ω=90 esetén maximális. A maximális területű háromszög itt tehát az egyenlő szárú derékszögű háromszög.

 

 

A megoldás menete (l. az ábrát): megszerkesztjük az ellipszissel affin kört, azután az adott i irány i' megfelelőjét. (Ha az i metszi az affinitás tengelyét, az ellipszis nagytengelyének hordozóját, akkor az i és a tengely metszéspontja helyben marad, az i iránynak az affinitás tengelyétől b távolságra levő pontja pedig a tengelyre merőleges rendezőn a távolságra lesz. Ha i párhuzamos a tengellyel, akkor i' is párhuzamos lesz, távolsága a tengelytől ab-szeresére nő.)
Ezután megszerkesztjük a kör rendszerében az i'-vel párhuzamos alapú derékszögű háromszöget. Ez történhet úgy, hogy a középpontból az i'-re húzott merőlegestől a középpontban mindkét irányban 45-ot mérünk. Az így kapott OP'Q' háromszög megfelelőjét a legegyszerűbben úgy szerkeszthetjük meg, hogy a P'Q' egyenesnek a tengellyel való metszéspontján át az i iránnyal párhuzamosat húzunk, s ez metszi ki a P'-n, Q'-n át húzott merőleges rendezőkből a P és Q pontokat. Ha P'Q' párhuzamos a tengellyel, akkor a rendezőket ba-ad részükre csökkentjük.
A szerkesztés mindig elvégezhető s mivel egy háromszöggel együtt az O-ra való centrális tükörkép is megfelel a követelményeknek, feladatunknak mindig két megoldása van.
 

Soós Sándor (Ózd, József A. g. III. o. t.)