Feladat: 836. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Argay Gy. ,  Borsi L. ,  Csanak Gy. ,  Endrődy T. ,  Frivaldszky S. ,  Galambos J. ,  Gyene A. ,  Győry K. ,  Hank Zs. ,  Horváth M. ,  Horváth Miklós ,  Király E. ,  Kolonits F. ,  Kristóf L. ,  Leipniker P. ,  Licskó L. ,  Makay A. ,  Mályusz K. ,  Megyesi L. ,  Molnár J. ,  Montvay I. ,  Németh József ,  Papp K. ,  Pásztor Erzsébet ,  Pulay P. ,  Pödör B. ,  Rockenbauer A. ,  Sárközy A. ,  Schipp F. ,  Simon L. ,  Solt Gy. ,  Staar Katalin ,  Stahl J. ,  Szász D. ,  Szatmáry Z. ,  Tatai P. ,  Tóth Zsuzsanna ,  Trón T. ,  Wollner R. 
Füzet: 1958/február, 51 - 53. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Két pont távolsága, szakasz hosszúsága, Síkgeometriai szerkesztések, Ellipszis, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/május: 836. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A feladatot koordináta-geometria segítségével oldjuk meg. Legyen az adott r sugarú kör O középpontja a koordinátarendszer kezdőpontja, az adott egyenes pedig az X tengely. Az adott P pont koordinátái legyenek (u,v), a körön levő Q ponté (x1,y1), akkor Q pont vetületének, Q'-nek koordinátái (x1, 0). Mivel Q rajta van a körön, kielégíti az egyenletét:

x12+y12=r2,(1)
s mivel PQ'=QQ', így
(u-x1)2+v2=y12.(2)
(1)-ből y12-et kifejezve és (2)-be helyettesítve rendezzük, majd oldjuk meg az x1-re kapott másodfokú egyenletet:
u2-2ux1+x12+v2=r2-x12,2x12-2ux1+u2+v2-r2=0,x1=2u±4u2-8(u2+v2-r2)4=u2±122r2-2v2+u2.



Az x1 távolság (és segítségével Q pont) ebből már megszerkeszthető a Pythagoras-tétel segítségével.
A feladat megoldható, ha az x1-re kapott kifejezésben a gyök alatti kifejezés nem negatív:
2r2-2v2-u20,
vagyis ‐ 2r2-tel osztva
u22r2+v2r21.

Ebből kiolvasható, hogy azok az (u, v) koordinátájú pontok, melyeknél a szerkesztés elvégezhető, egy olyan középponti helyzetű, koordináta tengelyekkel egybeeső tengelyű ellipszis kerületén és belsejében helyezkednek el, melynek fél nagytengelye r2, fél kistengelye pedig r.
A megoldások száma x1-re 2, 1 vagy 0, aszerint, hogy az x1-re kapott másodfokú egyenlet diszkriminánsa pozitív, nulla vagy negatív, tehát aszerint, hogy P az ellipszis belsejében, kerületén vagy kívüle helyezkedik el. Egy x1-hez két y1 érték tartozik, tehát a P ponthoz szerkeszthető Q pontok száma 4, 2 vagy 0 (egy-egy tükrös az X tengelyre).
 

Horváth Miklós (Kaposvár, Táncsics g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Tekintsük a feladatot megoldottnak (l. az ábrát).
 

 

Az SQR derékszögű háromszögben a QQ' magasság mértani közepe az átfogón létesített szeleteknek:
(QQ')2=RQ'Q'S.

Mivel a feladat szerint PQ'=QQ', ezért
(PQ')2=RQ'Q'S.(1)

Rajzoljunk PRSΔ köré kört. (Ez mindig megtehető, ha P, R, S háromszöget határoznak meg; ha viszont P az RS átmérőn van rajt, a Q pont szerkesztése egyszerű, hiszen akkor P, Q', Q 45-os, egyenlő szárú derékszögű háromszöget határoznak meg.) A PQ' egyenes messe ezt a kört a Q'' pontban. A húrok szeleteire vonatkozó tétel szerint:
RQ'Q'S=PQ'Q'Q''.

Ezt (1)-gyel összehasonlítva látható, hogy
Q'Q''=PQ'.

Ennek alapján a szerkesztés a következő. Először a PRS háromszög köré írt körön a Q''-t szerkesztjük meg pl. úgy, hogy a PS szakasz meghosszabbítására S-ből fölmérjük a PS távolságot, a kapott pontból az RS oldallal húzott párhuzamos kimetszi a Q'' pontot. Ezt P-vel összekötve az RS átmérőn megszerkesztettük a Q' pontot. Az abban emelt merőleges metszi ki a körből a Q gyanánt megfelelő pontokat.
A szerkesztés helyességét az előbbi gondolatmenet megfordításával igazolhatjuk.
Egy P ponthoz négy megoldást kapunk, ha az RS-sel párhuzamos egyenes két pontban metszi a kört, kettőt, ha érinti (hiszen egy megoldásként kapott Q ponttal együtt az RS átmérőre való tükörképe is megoldása a feladatnak). Nincs megoldás, ha nem metszi.
Vizsgáljuk meg, milyen P pontokra van megoldása a feladatnak. Megoldást akkor kapunk, ha az RS-sel húzott párhuzamos legalább érinti a kört. Mivel az RS-sel párhuzamos érintő E érintési pontja az RPS szögfelezőjének a körrel való metszéspontja, így a párhuzamos olyan P pont esetén érint, amelyre PT=TE. Ennélfogva a feladat megoldható, ha PTTE. Viszont egy húr szeleteinek szorzatára ismert tétel szerint PTTE=RTTS, így a megoldhatóság feltétele:
PT2RTTS.

A 698. feladatban (KML XII., 3. sz. 78‐81. o.) bebizonyítottuk a háromszög szögfelezőjére vonatkozó következő egyenlőséget: a háromszög egy csúcsából húzott szögfelezőjének négyzete egyenlő a csúcsban találkozó oldalak szorzatának és a szemközti oldalon létesített szeletek szorzatának különbségével. Így a megoldhatóságra kapott feltétel a következő lesz:
PT2=PRPS-RTTSRTTS,
átrendezve:
PRRTPSTS2.

Mivel PT szögfelező, azért
PRRT=PSTS=PR+PSRS.
A kapott feltétel így írható:
(PR+PSRS)22,
vagyis
PR+PSRS2.

Eszerint olyan P pontok esetén van megoldása a feladatnak, melyek távolságainak összege R-től és S-től nem nagyobb az RS2 állandó értéknél. A feltételnek az R és S fókuszú, RS22 fél nagytengelyű, RS22-RS24=RS2 fél kistengelyű ellipszis kerületi és belső pontjai tesznek eleget. Ugyanarra az eredményre jutottunk tehát, mint az I. megoldásban.
 

Németh József (Esztergom, Ferences g. III. o. t.)