Feladat: 817. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Rockenbauer Antal 
Füzet: 1957/november, 108 - 109. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometria, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/március: 817. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1) Legyen n r-nek osztója, akkor rα=rn2π, és mivel rn a feltétel szerint egész szám az a) összeg minden tagja 0, tehát az összeg is 0. Az n-tagú b) összeg minden tagja pedig 1, és így az összeg értéke n.
2. Ha n nem osztója r-nek, akkor mérjük fel egy O középpontú egységsugarú körben egymás után egy A0 pontból kiindulva az rα középponti szöget. Akkor a körön az A1(rα), A2(2rα), A3(3rα), ..., An(nrα) szögpontokhoz jutunk. Mivel nrα=nr2πn=r2π, azért az n-edik méréssel mindenesetre (esetleg több körüljárás után és esetleg már korábban is) visszaérkezünk a kiindulási A0 ponthoz, vagyis a szögpontok egy szabályos sokszög, illetőleg csillagsokszög csúcspontjai.

 

 

A sokszög mindegyik oldala az előző oldalhoz képest O körül rα szöggel van elforgatva, vagyis a sokszög oldalai az An-1A0 oldallal rendre az rα, 2rα, 3rα, ..., nrα szöget zárják be, és így e sokszögoldalak vetületei az An-1A0 egyenesen előjellel adódnak, és rendre a b) sor tagjai, az An-1A0-re merőleges egyenesen pedig az oldalak vetületei szintén előjellel adódnak, és rendre az a) sor tagjai. Mivel pedig n lépés után feltétlenül visszaérkezünk (esetleg többszöri körüljárás után) az A0 pontba, azért a sokszögoldalak vetületeinek algebrai összege, vagyis az a) és b) sorok összege 0.
 

Rockenbauer Antal (Bp. X., I. László g. IV. o. t.)